Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

GP SR zanalyzuje trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky

Ilustračné foto Foto: TASR

Rozhodol o tom generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Bratislava 21. júna (TASR) – Generálna prokuratúra (GP) SR bude analyzovať a hodnotiť stav zákonnosti trestného stíhania trestných činov pod vplyvom návykovej látky. Rozhodol o tom generálny prokurátor Maroš Žilinka. Jedným z cieľov je navrhnutie opatrení na zníženie páchania tohto druhu trestnej činnosti. TASR o tom informoval hovorca GP SR Dalibor Skladan.

Dôvodom vykonania analýzy a zhodnotenia je skutočnosť, že trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky je v ostatných rokoch druhým najpočetnejším trestným činom páchaným v SR. „Nieto jediného dňa bez vodičov pod vplyvnom alkoholu, ktorí majú na svedomí aj tie najzávažnejšie následky – stratu života nevinných. Stav dospel do štádia, ktorému sa nemožno nečinne prizerať, ale je nevyhnutné reagovať a prijať účinné opatrenia na jeho zvrátenie a nápravu,“ vyhlásil Žilinka.

Hovorca doplnil, že okrem návrhov opatrení vedúcich k zníženiu páchania trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky má analýza poskytnúť odpovede na zákonnosť trestného stíhania, dlhodobé trendy a príčiny páchania tohto trestného činu. Tiež regionálne rozdiely, druhy ukladaných trestov, ich dostatočnosť z hľadiska ochrany spoločnosti, výchovného účelu a prevencie. Venovať s má aj pomeru sankcií a trestov ukladaných v správnom konaní a trestnom konaní i efektívnosti právnej úpravy.