Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

GP nebude dopĺňať dôvody nepodania žaloby na rozpustenie ĽSNS

Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa podľa hovorcu nedá a nedal ovplyvniť záujmami politických subjektov a nepodľahne tlaku verejnej mienky či médií.

Bratislava 9. august (TASR) - Generálna prokuratúra (GP) SR už jasným a zrozumiteľným spôsobom informovala o dôvodoch nepodania žaloby na rozpustenie politickej strany ĽSNS. Nemá potrebu ich dopĺňať. Pre TASR to uviedol hovorca GP SR Dalibor Skladan v reakcii na stanovisko ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (SaS), že GP má k rozhodnutiu zverejniť analýzu.

"Interné materiály a stanoviská slúžiace pre rozhodnutie generálneho prokurátora nie sú verejné a o podstatných skutočnostiach, z ktorých vychádzal jednoznačný záver nepodať žalobu, bola verejnosť primerane informovaná," skonštatoval.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa podľa hovorcu nedá a nedal ovplyvniť záujmami politických subjektov a nepodľahne tlaku verejnej mienky či médií. "Tak ako doposiaľ aj v danom prípade bol pre neho jediným imperatívom zákon," dodal.

Žilinka v piatok (5. 8.) informoval, že nepodá návrh na rozpustenie ĽSNS. Strana nemá podľa GP SR reálny potenciál a príležitosť zrealizovať politické zmeny ohrozujúce demokraciu, a teda nehrozí bezprostrednosť rizika pre demokraciu. Vyplýva to zo stanoviska GP SR k dôvodom nepodania žaloby na rozpustenie tejto politickej strany. GP SR konštatuje, že sa zohľadnili aj kritériá ako veľkosť strany, rozkol v strane, koaličný potenciál, počet poslancov v Národnej rade SR, ale aj takzvaný výtlak.

Podľa Kolíkovej by bolo dobré, ak by GP SR zverejnila celkovú analýzu, na základe ktorej dospela k dôvodom rozhodnutia. Zovšeobecnenie, ktorá sa publikovalo, je bez celej analýzy podľa nej z tohto pohľadu nezrozumiteľné.