Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

EP skúma podvody, Žilinka: Jej činnosť prispeje k spravodlivejšej EÚ

Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka, foto z archívu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na Konzultatívnom fóre generálnych prokurátorov a riaditeľov prokuratúr členských štátov EÚ sa hovorilo aj o Digitálnej stratégii Európskej komisie.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Európska prokuratúra začala od júna 350 vyšetrovaní podvodov voči rozpočtu EÚ, pričom odhadovaná škoda predstavuje zhruba 4,6 miliardy eur. Hlavná európska prokurátorka Laura Codruta Kövesiová to uviedla počas Konzultatívneho fóra generálnych prokurátorov a riaditeľov prokuratúr členských štátov EÚ. Zúčastnil sa na ňom aj generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Generálna prokuratúra (GP) SR o tom informovala na svojom webe.

Európska prokuratúra začala svoju činnosť v júni 2021. Doteraz spracovala viac ako 2000 trestných oznámení. Hlavná európska prokurátorka vyzdvihla doterajšiu podporu zo strany členských krajín, špeciálne krajín podieľajúcich sa na posilnenej spolupráci, medzi ktoré patrí aj Slovensko. "Činnosť Európskej prokuratúry prispeje k spravodlivejším členským štátom, a tým aj k spravodlivejšej Európskej únii," povedal Žilinka.

Konzultatívne fórum sa uskutočnilo 14. a 15. októbra v hybridnom formáte – prezenčne aj prostredníctvom videokonferencie. Jednou z tém bola Digitálna stratégia Európskej komisie, jej vplyv na vyšetrovanie trestných činov v členských krajinách a finančná podpora zo strany Únie. "Bola zdôraznená nevyhnutnosť razantnejšieho zavádzania digitalizácie v justičnom prostredí, ktorá sa prejavila práve počas pandémie ochorenia COVID-19," podotkli na webe GP SR. Diskutovalo sa o problematike cezhraničnej komunikácie a výmeny informácií medzi justičnými orgánmi, tiež o posúdení vplyvov z hľadiska ochrany osobných údajov.

Účastníci fóra podľa GP SR zdôraznili nezávislosť úradov prokuratúr v EÚ ako základu pre fungovanie demokratického právneho štátu s cieľom ochrany práv občanov a verejného poriadku. "Je potrebné vytvoriť podmienky nezávislosti prokuratúry na národnej úrovni, bez zasahovania politickej moci a súčasne na otázku nezávislosti prokuratúry pozerať ako na nadnárodný, komplexný problém,“ uviedli na webe. Prispieť by k tomu mala aj podpora priamych kontaktov na komunikáciu či výmena skúseností medzi generálnymi prokurátormi EÚ.