Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vyjadrenie GP k stanovisku Čentéša k tzv. kauze odpočúvania novinárov

Budova Generálnej prokuratúry Foto: TASR/Michal Svítok

Jaromír Čižnár považuje za neprípustné, aby Jozef Čentéš zneužíval prostriedky riadenia a kontroly zo strany svojich nadriadených.

Bratislava 12. augusta (OTS) - „Generálny prokurátor Slovenskej republiky JUDr. Jaromír Čižnár v súvislosti s medializovaným stanoviskom doc. JUDr. Jozefa Čentéša. PhD. v tzv. kauze odpočúvania novinárov považuje za potrebné uviesť, že toto stanovisko v časti týkajúcej sa údajnej diskriminácie menovaného je nekorektné a úmyselne zavádzajúce.

Previerka spisového materiálu v uvedenej veci bola vykonaná aj na základe nepravdivých informácií, ktoré priniesli niektoré médiá, že prokuratúra sa snaží „zamiesť celú vec pod koberec.“ O tomto dôvode previerky bol doc. JUDr. Čentéš PhD. ako prvý osobne informovaný generálnym prokurátorom (minimálne týždeň pred rozhodnutím Ústavného súdu Slovenskej republiky o prijatí jeho sťažností na ďalšie konanie). Závery previerky mediálne prezentované Generálnou prokuratúrou Slovenskej republiky považuje generálny prokurátor za korektné a zodpovedajúce skutkovej analýze veci.

Nie je pravdou, že doc. JUDr. Čentéš PhD. niekedy procesne relevantným spôsobom oznámil svoju zaujatosť. Naopak, jeho postup a dôvody, ktoré písomne oznámil svojim priamym nadriadeným evokujú dojem zbaviť sa veci po tom, ako sa s ňou oboznámil.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár považuje za neprípustné, aby pán doc. JUDr. Čentéš PhD. zneužíval prostriedky riadenia a kontroly zo strany svojich nadriadených, ktoré sú uplatňované voči každému prokurátorovi rovnako na vyvodenie zdania o akejsi diskriminácii v súvislosti s jeho ústavnou sťažnosťou. K takýmto krokom nové vedenie Generálnej prokuratúry SR nikdy nepristúpilo, a ani nepristúpi.“