Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Heger rokoval v Aténach, tlačovú konferenciu narušil štekot psa

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis (vľavo) a slovenský premiér Eduard Heger pózujú počas stretnutia v Aténach 30. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Predseda vlády SR informoval, že s Mitsotakisom okrem iných tém hovorili aj o možnostiach spolupráce v cestovnom ruchu.

Atény/Bratislava 30. septembra (TASR) – Predseda vlády SR Eduard Heger rokoval vo štvrtok v Aténach s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom. Heger po rokovaní na sociálnej sieti oznámil, že stretnutie potvrdilo jeho očakávania a že sa reštart vzájomných vzťahov medzi Bratislavou a Aténami podaril.

„Posunuli sme vzťahy medzi našimi krajinami na novú kvalitu. Cítil som úprimnú vďaku gréckej strany za skvelú prácu našich hasičov počas letných požiarov. Pomoc sme sľúbili aj pri zalesňovaní území, ktoré boli požiarmi zničené," napísal Heger na sociálnej sieti Facebook.



Predseda vlády SR v stredu počas prvého dňa cesty do Grécka navštívil miesta v regióne Atika, ktoré v lete zasiahli rozsiahle lesné požiare. V boji s nimi pomáhali aj slovenskí hasiči. Premiér pripomenul, že Slovensko pomohlo Grécku vyslaním 75 hasičov a 30 vozidiel s hasičskou technikou, čo bola zo slovenskej strany doteraz bezprecedentná pomoc.

Okrem bilaterálnych otázok sa premiéri venovali aj téme klimatických zmien. Podľa Hegera si Grécko aj Slovensko uvedomujú, aké veľké sú klimatické výzvy, pred ktorými ľudstvo stojí.

„Rokovanie s Kyriakosom Mitsotakisom bolo otvorené, príjemné a priateľské... Ďakujem za ochotu reštartovať naše vzťahy," dodal Heger.

Predseda vlády SR zároveň informoval o tom, že s Mitsotakisom okrem iných tém hovorili aj o možnostiach spolupráce v cestovnom ruchu. Heger zároveň ocenil úsilie vlády v Aténach chrániť spoločnú európsku hranicu. Podľa slovenského premiéra na to Gréci vynakladajú obrovské materiálne aj ľudské zdroje.

Agentúra AP si v súvislosti s návštevou Hegera v Aténach všimla, že spoločnú tlačovú konferenciu nakrátko prerušil štekot Mitsotakisovho psa menom Peanut.

„Toto je po prvý raz, keď (Peanut) narušil tlačovú konferenciu. Obvykle len pozdraví hostí pri dverách a je viac zdvorilý," povedal s úsmevom na tvári Mitsotakis.

Grécky premiér si spomínané zviera adoptoval v apríli tohto roka počas návštevy dobrovoľníckej organizácie, ktorá sa stará o túlavých psov. Mitsotakisova vláda vedie úsilie o boj proti týraniu zvierat.