Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Gréckokatolíci prvýkrát slávia sviatok klokočovskej Bohorodičky

Na archívnej snímke pohľad na interiér gréckokatolíckeho chrámu v Klokočove v Michalovskom okrese. Foto: TASR/Michaela Zdražilová

Sviatok ustanovili dekrétom Kongregácie pre východné cirkvi, ktorý bol vydaný vo Vatikáne 21. novembra 2020 na sviatok Vovedenia Presvätej Bohorodičky do chrámu.

Bratislava 3. októbra (TASR) - V nedeľu sa v gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku môže prvýkrát sláviť nový sviatok Pamiatka zázračnej klokočovskej ikony Presvätej Bohorodičky, patrónky Zemplína. Informuje o tom Gréckokatolická cirkev – eparchia Bratislava na svojom webe.

Sviatok ustanovili dekrétom Kongregácie pre východné cirkvi, ktorý bol vydaný vo Vatikáne 21. novembra 2020 na sviatok Vovedenia Presvätej Bohorodičky do chrámu. Ako sa v dekréte uvádza, "východní kresťania sa v každej dobe vyznačovali osobitnou úctou k Presvätej Bohorodičke, o čom vydávajú jasné svedectvo jej ikony, z ktorých mnohé sú považované za divotvorné."

Na základe žiadosti metropolitu Prešovskej metropolie sui iuris arcibiskupa Jána Babjaka a Rady hierarchov, ktorú vedie, bol pri príležitosti 350. výročia zázračného slzenia ikony Presvätej Bohorodičky v Klokočove do liturgického kalendára zaradený sviatok tejto ikony. Nový sviatok sa má každoročne sláviť v prvú nedeľu v mesiaci október. V prípade, že na prvú nedeľu pripadne dátum 1. októbra, čo je sviatok Pokrova – Ochrany Presvätej Bohorodičky, liturgická spomienka klokočovskej ikony sa bude sláviť nasledujúcu nedeľu.