Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Gréckokatolícka cirkev si pripomenula výročie zriadenia metropolie

Ilustračná fotka. Foto: TASR – František Iván

Povýšenie Gréckokatolíckej cirkvi na metropolitný stupeň pred 15 rokmi označil apoštolský nuncius Nicola Girasoli v homílii za veľkú métu, ale aj nový začiatok pre miestnu cirkev.

Prešov 30. januára (TASR) - Duchovenstvo a veriaci Gréckokatolíckej cirkvi si cez víkend v katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove pripomenuli 15. výročie od reorganizácie tejto cirkvi a jej povýšenia na metropolitný stupeň. Slávnosti sa konali aj v katedrálnom chráme narodenia Presvätej Bohorodičky v Košiciach.

Povýšenie Gréckokatolíckej cirkvi na metropolitný stupeň pred 15 rokmi označil apoštolský nuncius Nicola Girasoli v homílii za veľkú métu, ale aj nový začiatok pre miestnu cirkev. Pripomenul aj dlhú cestu utrpenia Gréckokatolíckej cirkvi a gréckokatolíckeho spoločenstva na Slovensku.

To podľa neho vždy zachovalo vernosť, a to obzvlášť počas dlhého obdobia náboženskej neslobody, keď mnohí veriaci znášali veľké utrpenia a tvrdé prenasledovanie až po mučeníctvo.

Vladyka Peter Rusnák prirovnal život Gréckokatolíckej cirkvi k životu Ježiša Krista. Rozmer Ducha, vody a krvi bol podľa jeho slov prítomný v Ježišovom živote a rovnako bol a je prítomný v Gréckokatolíckej cirkvi, ktorá si prešla svojou smrťou aj zmŕtvychvstaním.