Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rada Európy: SR zavádza opatrenia na predchádzanie korupcii pomaly

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

V závere správy Skupina štátov proti korupcii konštatuje, že Slovenská republika uspokojivo splnila alebo sa uspokojivo vyrovnala s ôsmimi zo 16 odporúčaní.

Brusel/Štrasburg 3. februára (TASR) – Skupina štátov proti korupcii (GRECO), ktorá je orgánom Rady Európy, vo v stredu zverejnenej správe vyjadrila sklamanie z pomalého pokroku Slovenskej republiky pri implementácii opatrení na predchádzanie korupcii vo vzťahu k poslancom, sudcom a prokurátorom.

V novej správe, ktorá sa zaoberá pokrokom SR pri implementácii 16 odporúčaní obsiahnutých v štvrtom kole hodnotenia, odborníci z GRECO dospeli k záveru, že polovica nebola plne implementovaná ani po piatich rokoch od ich prijatia.

Správu pre Slovensko vo štvrtom kole hodnotení schválila GRECO na svojom 61. plenárnom zasadnutí v októbri 2013 a zverejnená bola v novembri 2014. Skupina svoje najnovšie závery prijala na základe situačnej správy, ktorú slovenské orgány poslali v decembri 2019.

Pokiaľ ide o poslancov, GRECO berie na vedomie, že do platnosti vstúpila novelizácia zákona o ochrane všeobecného záujmu, ktorá ustanovujú povinnosť priznať dary alebo iné výhody, ako aj hnuteľný alebo nehnuteľný majetok. Avšak pokiaľ ide o majetkové priznanie, nedošlo k výraznému pokroku. GRECO preto vyzvala príslušné orgány, aby dokončili a začali uplatňovať etický kódex pre poslancov.

Protikorupčný monitorovací orgán Rady Európy zároveň vyjadril poľutovanie nad tým, že sa nepodarilo nájsť politický konsenzus na zvýšenie transparentnosti legislatívneho procesu, najmä pokiaľ ide o prijatie usmernení v prípade kontaktu poslancov Národnej rady SR s lobistami a tretími stranami, ktorí majú záujem ovplyvňovať verejnú politiku. Konkrétne podklady o návrhoch nových právnych predpisov do Štrasburgu zatiaľ nedoručila ani nová slovenská vláda.

Nedostatočný pokrok je na Slovensku podľa GRECO aj v oblasti sudcov. Posilnilo sa uplatňovanie pravidiel týkajúcich sa majetkového priznania, je však potrebné objasniť pravidlá výkladu Zásad sudcovskej etiky, najmä v prípade konfliktu záujmov. Štrasburg zároveň naznačil, že hranica, po prekročení ktorej musia sudcovia deklarovať prijaté dary, zostáva aj naďalej vysoká. GRECO odporúča, aby Zásady sudcovskej etiky boli prehodnotené a ďalej rozpracované tak, aby všetkým sudcom poskytovali presnejšie usmernenie o správaní, ktoré sa od nich očakáva, o sudcovskej integrite a prevencii korupcie.

Pokiaľ ide o prokurátorov GRECO víta legislatívne zmeny a doplnenia zákonov, ktoré ich zaväzujú verejne zverejňovať svoj majetok nad určitú hodnotu. V správe GRECO sa odporúča, aby údaje obsiahnuté v čestných vyhláseniach a majetkových priznaniach prokurátorov boli verejne prístupné a všetky existujúce prekážky k takémuto prístupu boli odstránené, avšak s primeraným zreteľom na súkromie a bezpečnosť prokurátorov a ich rodinných príslušníkov.

V závere správy GRECO konštatuje, že Slovenská republika uspokojivo splnila alebo sa uspokojivo vyrovnala s ôsmimi zo 16 odporúčaní. Zo zvyšných odporúčaní päť bolo splnených čiastočne a tri splnené neboli.