Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Greenpeace: MŽP by malo začať vytvárať klimatickú politiku Slovenska

Na snímke koordinátor klimatickej kampane Greenpeace Slovenska Pavol Fábry počas 65-hodinového protestu organizácie Greenpeace pred Úradom vlády SR v Bratislave 7. decembra 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) počas uplynulého roka podľa Fábryho ukázal, že sa dá robiť politika založená na hodnotách.

Bratislava 10. marca (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR by malo začať vytvárať klimatickú politiku Slovenska v súlade s klimatickou dohodou z Paríža. Malo by tiež pracovať na podkladoch a stratégiách, ktoré podporia systémové zmeny a celkovú transformáciu spoločnosti tak, aby chránila potreby ľudí a limity prírody. Pre TASR to uviedol koordinátor klimatickej kampane Greenpeace Slovensko Pavol Fábry v súvislosti s hodnotením blížiaceho sa prvého roka vlády.

Fábry zdôrazňuje, že MŽP by malo byť v čase klimatickej a ekologickej krízy jedným z najdôležitejších rezortov vo vláde. "Predovšetkým vo vláde, v ktorej záujmy biznisu a znečisťovateľov háji minister hospodárstva, ktorý zľahčuje dosahy klimatickej krízy a zhadzuje odporúčania vedcov a vedkýň zo stola," poznamenal.

Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) počas uplynulého roka podľa Fábryho ukázal, že sa dá robiť politika založená na hodnotách. Pozitívne hodnotí pripojenie ministra k zelenému plánu obnovy a jeho postoj v diskusii o znižovaní emisií. "Je taktiež jedným z mála politikov, ktorí otvorene hovoria o neudržateľnosti súčasného hospodárskeho modelu a podporujú niektoré z požiadaviek environmentálnych hnutí," konštatuje Fábry.