Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Greenpeace oceňuje schválenie akčného plánu transformácie Hornej Nitry

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Schválený akčný plán transformácie regiónu Horná Nitra stanovuje, že ťažba uhlia v poslednej bani na Hornej Nitre sa skončí medzi rokmi 2025 a 2027.

Bratislava 3. júla (TASR) - Organizácia Greenpeace oceňuje, že vláda v stredu na svojom poslednom rokovaní pred letom schválila akčný plán transformácie regiónu Horná Nitra. Dokument určuje koniec ťažby uhlia na Hornej Nitre vrátane vylúčenia možnosti rozširovania ťažby. Greenpeace akčný plán podporuje a oceňuje tiež transparentnosť celého procesu vrátane debát s verejnosťou. TASR o tom informovala organizácia Greenpeace Slovensko.

Schválený akčný plán transformácie regiónu Horná Nitra stanovuje, že ťažba uhlia v poslednej bani na Hornej Nitre sa skončí medzi rokmi 2025 a 2027. Akčný plán zároveň jasne odmieta projekt 12. ťažobného poľa v bani Nováky. Tiež zaväzuje ministerstvá hospodárstva a životného prostredia k odpisu zásob uhlia, čo znemožní jeho vyťaženie. Schválený dokument stanovuje aj možný koniec bane Čáry na Záhorí.

Radek Kubala z Greenpeace vyzdvihol nielen konkrétne záväzky, ktoré vláda v dokumente schválila, ale aj spôsob, akým celý akčný plán vznikol. "Chcel by som oceniť otvorenosť a transparentnosť celého procesu, keď úrad podpredsedu vlády pripravoval Akčný plán spoločne s rôznymi aktérmi z regiónu, mimovládnymi organizáciami a široko ho diskutoval s verejnosťou," uviedol.

Greenpeace očakáva, že v ďalšom kroku vláda stanoví v Národnom energetickom a klimatickom pláne dátum konca spaľovania uhlia v dvoch veľkých elektrárňach Nováky a Vojany. Zároveň bude sledovať plnenie akčného plánu. "Avšak už dnes môžeme povedať, že Horná Nitra a celé Slovensko sa môže nadýchnuť k novej budúcnosti bez uhlia, čo je dobrá správa pre životné prostredie, ale vzhľadom na naliehavosť klimatickej krízy tiež pre celú planétu," uzavrel Kubala.

Akčný plán transformácie hornej Nitry je postavený na štyroch pilieroch, ktorými sú mobilita a prepojenosť regiónu, ekonomika, podnikanie a inovácie, udržateľné životné prostredie, kvalita života a sociálna infraštruktúra. Vyplýva to z návrhu akčného plánu z dielne podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorý v stredu prerokovala a schválila vláda SR.