Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Greenpeace SR žiada od vlády okamžité riešenie energetickej krízy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Dotácie na obnovu budov a využívanie obnoviteľných zdrojov by mali byť podľa organizácie odstupňované tak, aby pre najzraniteľnejšie domácnosti pokryli 100 percent potrebnej vstupnej investície.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Enviroorganizácia Greenpeace Slovensko žiada od vlády okamžité riešenie energetickej krízy. Spustila výzvu "Za zimu bez (c)hladu". Krízu by pomohla zmierniť adresná a efektívna finančná pomoc najzraniteľnejším domácnostiam, investície do využívania obnoviteľných zdrojov a obnovy budov, či útlm využívania plynu.

"Situácia s vysokými cenami elektriny a tepla nebola nikdy vážnejšia a treba ju okamžite riešiť. Mnohé domácnosti sa od začiatku nového regulačného obdobia môžu ocitnúť v situácii, keď si budú musieť vybrať medzi zabezpečením základných životných potrieb či teplom vo svojich domovoch," uviedla koordinátorka klimatickej kampane Dorota Osvaldová.

Dotácie na obnovu budov a využívanie obnoviteľných zdrojov by mali byť podľa organizácie odstupňované tak, aby pre najzraniteľnejšie domácnosti pokryli 100 percent potrebnej vstupnej investície. Ďalšou požiadavkou je zjednodušenie byrokratických procesov, zastavenie novej plynárenskej infraštruktúry a útlm využívania plynu do roku 2035.

Aktivisti spustili online petíciu, v ktorej žiadajú vládu o opatrenia na riešenie energetickej krízy. "Napriek tomu, že je tu kritická situácia týkajúca sa energií už nejaký ten mesiac, vláda stále nepripravila adresnú pomoc pre ľudí, ktorých ceny elektriny, tepla a vysoká miera inflácie môžu položiť na kolená. Už vôbec nevidíme ambíciu riešiť príčinu tejto krízy, ktorou je závislosť od drahého plynu, ktorý tieto problémy poháňa," poznamenala riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková.

Slovensko podľa nej potrebuje lokálne a bezpečné energetické systémy, ktoré zaručia energiu a teplo. Dosiahnuť sa to dá obnovou domov, ktorá zníži energetickú spotrebu, a rozvojom využívania obnoviteľných zdrojov. "Bonusom je, že toto sú zároveň aj riešenia klimatickej krízy. Problém je tu, verejný dopyt máme, čo chýba, je zas a znova vôľa politikov," dodala Juríková.