Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Grendel hovorí o hrozbe blokovania voľby šéfa GP na ÚS

Gábor Grendel, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Poslanec Grendel ocenil, že hlava štátu napokon nenamietala otvorenie prokuratúry a možnosť kandidovať na post šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR aj neprokurátorom.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Po vyrovnaní sa s pripomienkami prezidentky SR Zuzany Čaputovej k novele zákona o prokuratúre už nič nebráni vyhláseniu voľby generálneho prokurátora. Blokovať by ju mohlo jej obrátenie sa na Ústavný súd (ÚS) SR. V pléne Národnej rady (NR) SR to skonštatoval podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO). Dodal, že s jej výhradami sa nestotožňuje. Ondrej Dostál (SaS) to nevidí rovnako. Hovorí, že aj keby ÚS pozastavil účinnosť novely v bodoch, ktoré prezidentka namietala, nebránilo by to vyhláseniu voľby.

Grendel ocenil, že hlava štátu napokon nenamietala otvorenie prokuratúry a možnosť kandidovať na post šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR aj neprokurátorom. "To, čo vytýka pani prezidentka tomuto zákonu, vôbec nie je podstatné, podstatné je, čo mu nevytýka. Jej veto je najlepším vysvedčením tejto vlády v otázke dvoch kľúčových hlasovaní, ktoré nás čakajú v NR SR. A to je verejná voľba generálneho prokurátora a špeciálneho prokurátora," uviedol. Po vyrovnaní sa s pripomienkami prezidentky podľa jeho slov už nič nebude brániť šéfovi parlamentu vyhlásiť voľbu. Podotkol, že by malo ísť o prvú transparentnú voľbu šéfa prokuratúry. Dodal, že sa s pripomienkami prezidentky nestotožňuje. Negatívne vníma riziko zablokovania novely a oddialenia otvorenej a verejnej voľby generálneho prokurátora. "Slovensku to za toto riziko nestojí," poznamenal.

Dostál nemá obavu, že by nevyhovenie niektorej z námietok prezidentky mohlo spôsobiť zablokovanie voľby na ÚS. "Žiadna z pripomienok pani prezidentky sa netýka voľby generálneho prokurátora a vymenovania generálneho prokurátora," uviedol. Ak by hlava štátu rozhodla dať na ÚS podnet v bodoch, ktoré namietala, nič by podľa neho voľbe nebránilo. A to aj v prípade, že by ÚS podnet prijal na ďalšie konanie či pozastavil všetkých päť namietaných bodov.

Poslanca Ľubomíra Vážneho (Smer-SD) Grendel nepresvedčil svojimi argumentmi. "Nerobte ústupky. Ak ste si istý, nesúhlaste s vetom prezidentky," poznamenal v súvislosti s pripomienkami prezidentky. Namieta tiež Grendelove slová, že po schválení novely by malo ísť o prvú transparentnú voľbu generálneho prokurátora. "Predtým nikto nenamietal voči transparentnosti," pripomenul predchádzajúce voľby.