Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Grendel otvoril v NR SR výstavu s názvom Chceme slobodu!

Gábor Grendel, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Výstavu pri príležitosti výročia pádu komunizmu pripravil Ústav pamäti národa.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Aj zvyšovaním povedomia o krivdách napáchaných predstaviteľmi totalitných režimov možno vrátiť ľuďom vieru v spravodlivý štát. Pri otvorení výstavy s názvom Chceme slobodu! v budove Národnej rady (NR) SR to uviedol podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO).

Výstavu pri príležitosti výročia pádu komunizmu pripravil Ústav pamäti národa (ÚPN). Zachytáva udalosti spojené s pádom komunistického režimu na Slovensku, respektíve v Československu, koncom roka 1989. Pozrieť si ju bude možné aj na webe NR SR. TASR o tom informovala riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Michaela Jurcová.

"Od pádu komunistického režimu prešlo viac ako tridsať rokov a my sa celý ten čas usilujeme zmierňovať krivdy, ktoré komunisti napáchali. Aj zvyšovaním povedomia o krivdách napáchaných predstaviteľmi totalitných režimov môžeme vrátiť ľuďom vieru v spravodlivý štát,“ povedal Grendel, ktorý je poverený riadením NR SR.

Predseda správnej rady ÚPN Ján Pálffy poznamenal, že na to, aby sme si aj v súčasnosti mohli dostatočne uvedomiť význam pojmu "sloboda", je dôležité si pripomínať udalosti z konca roka 1989. "Pretože sloboda nebola a nie je zadarmo. Sloboda však v prvom rade znamená zodpovednosť. Zodpovednosť za vlastný život, ako aj zodpovednosť za dianie v krajine," zdôraznil.

Výstava podľa slov kancelárie NR SR mapuje priebeh Nežnej revolúcie na Slovensku od 16. novembra 1989 po zrušenie politického monopolu komunistickej strany v ČSSR a približuje "neľudskosť a bezohľadnosť komunistickej totality". Jednotlivé panely majú oboznámiť návštevníkov s vývojom komunistického režimu v Československu až do revolučných udalostí roku 1989. Osobitnú pozornosť autori venovali aktivitám Štátnej bezpečnosti a slobodným voľbám v roku 1990, ktoré potvrdili pád totalitného režimu a obnovenie demokracie.

Výročie pádu komunizmu si pripomína aj NR SR. Podpredseda Grendel sa pri tejto príležitosti v zastúpení predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) zúčastní 17. novembra na pietnych aktoch pri Bráne slobody na Devíne a pri Pamätníku obetí komunistického režimu na cintoríne Vrakuňa v bratislavskom Ružinove. Jurcová tiež informovala, že Bratislavský hrad bude 16. aj 17. novembra symbolicky osvetlený.