Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Gröhling: Ak chceme reformu, tak musíme VŠ garantovať finančné záruky

Na archívnej snímke minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR - Pavel Neubauer

Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita uviedli, že vysoké školy začínajú rok 2022 s obavami o vlastné prežitie.

Bratislava 1. februára (TASR) – V roku 2021 sa znižovali dotácie smerom k vysokým školám, krátené sú aj tento rok. Pre TASR to potvrdil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) s tým, že si nemyslí, že by sa takto malo pokračovať. Tvrdí, že ak chceme reformu, tak je vysokým školám potrebné garantovať nejaké finančné záruky a tieto financie majú byť vrátené.

"Nasledujúce týždne budem mať ešte stretnutia s ministrom financií aj premiérom, aby sme vedeli vysokým školám aj zagarantovať financie tento rok, nielen tie, ktoré budeme čerpať z plánu obnovy, ale aj zo štátneho rozpočtu," priblížil šéf rezortu školstva. Zároveň tvrdí, že v otázke financií stoja na strane či už regionálneho alebo vysokého školstva. "Myslím si, že keď vláda a jednotliví aktéri garantujú, že školstvo je priorita tejto krajiny, tak by sme sa tak mali k tomu postaviť a tieto financie by sme mali uvoľňovať pre školstvo," uzavrel minister školstva.

Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita uviedli, že vysoké školy začínajú rok 2022 s obavami o vlastné prežitie. Opakované znižovanie výšky štátnej dotácie a zvýšenie cien energií prichádzajú podľa nich v čase, keď musia univerzity zvládnuť návrat k prezenčnej výučbe, naplnenie požiadaviek nových akreditačných štandardov v podobe vnútorného systému kvality a prípravu zmien v systémoch vnútornej správy. Aj preto vyzvali Národnú radu SR, aby zvážila negatívny potenciál súbehu dosahov navrhovanej novely zákona o vysokých školách a silných ekonomických reštrikcií v oblasti vysokých škôl na slovenskú spoločnosť. Parlament má o novele zákona začať rokovať na februárovej schôdzi.

Obavy o situáciu verejných vysokých škôl okrem rektorov oboch univerzít vyjadrili aj všetky tri reprezentácie vysokých škôl – Rada vysokých škôl, Slovenská rektorská konferencia aj Študentská rada vysokých škôl.