Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Gröhling: Blížime sa k odsúhlaseniu 20 miliónov eur na digitalizáciu

Na archívnej snímke Branislav Gröhling. Foto: TASR – Jakub Kotian

V rámci digitalizácie už bolo v roku 2020 poslaných na školy šesť miliónov eur, tie však boli určené len na drobné nákupy.

Bratislava 1. januára (TASR) – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR sa blíži k odsúhlaseniu balíka okolo 20 miliónov eur z REACT-EÚ, ktoré budú smerovať na digitalizáciu škôl. Šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS) to potvrdil v rozhovore pre TASR.

V rámci digitalizácie už bolo v roku 2020 poslaných na školy šesť miliónov eur, tie však boli určené len na drobné nákupy. "Tiež sme identifikovali balík financií z eurofondov, ktoré sú na ministerstve školstva, kde by malo byť ďalších 20 miliónov eur," poznamenal minister.

"Finančné prostriedky máme nafázované a pôjdu na nákup digitálnych prostriedkov pre učiteľov a žiakov stredných škôl. Napríklad na každých desať žiakov by bolo takéto jedno digitálne vybavenie, ktoré by bolo dostupné v špecializovanej učebni," vysvetlil minister. V druhej fáze je to druhý stupeň základných škôl a žiaci, a následne potom prvý stupeň a žiaci.

"Postupne, ako budú prichádzať finančné prostriedky, ich budeme uvoľňovať, aby sme vedeli v priebehu celého budúceho roka vybaviť školy digitálnymi zariadeniami," poznamenal šéf rezortu školstva. V rámci finančných prostriedkov chce ministerstvo školstva zabezpečiť aj správcov siete a digitálnych koordinátorov.