Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Gröhling: Do učebníc cudzích jazykov budeme investovať 7,6 milióna eur

Na archívnej snímke zo 6. apríla 2020 žiak tretieho ročníka počas online vyučovania v domácom prostredí v Žiline. Foto: TASR Erika Ďurčová

Minister školstva poznamenal, že trh s učebnicami sa otvoril v roku 2020. V roku 2020 sa na ne investovalo 11,5 milióna eur a v roku 2021 bolo školám na učebnice zaslaných 12,2 milióna eur.

Bratislava 7. apríla (TASR) – Do učebníc cudzích jazykov bude Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR z Plánu obnovy a odolnosti SR investovať 7,6 milióna eur. Uviedol to počas štvrtkovej tlačovej konferencie minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Poukázal i na to, že pre školy sa rozšírilo aj portfólio učebníc, ktoré si môžu nakupovať.

"Školy budú dostávať financie z dvoch zdrojov. Prvý zdroj je zo štátneho rozpočtu," uviedol šéf rezortu školstva. Na školský rok 2022/2023 ide o 11,5 milióna eur. "Tieto financie dostanú všetky základné a stredné školy vrátane špeciálnych škôl," priblížil. Z nich si budú môcť nakupovať učebnice podľa vlastných potrieb.



Druhým zdrojom financovania je plán obnovy a odolnosti. "Budúci školský rok bude rokom podpory cudzích jazykov. Na nasledujúci školský rok budeme investovať najvyššiu sumu do jazykových učebníc. Bude to 7,6 milióna eur," priblížil minister školstva. V základných školách pôjde o učebnice pre ročníky od tretieho do deviateho a na osemročných gymnáziách pre ročníky od prvého do štvrtého. "Takto školy dostanú na každého jedného žiaka v priemere asi 20 eur na nákup učebnice a pracovného zošita cudzieho jazyka," poznamenal.

Pri cudzích jazykoch si školy budú môcť vyberať z 249 titulov. Keďže ide o financie z európskych zdrojov, je potrebné, aby vyplnili formulár s čestným prehlásením, zadali ho do systému a až následne dostanú financie na nákup učebníc. Formulár nájdu na webovom sídle ministerstva školstva.

Minister školstva poznamenal, že trh s učebnicami sa otvoril v roku 2020. V roku 2020 sa na ne investovalo 11,5 milióna eur a v roku 2021 bolo školám na učebnice zaslaných 12,2 milióna eur. "V tomto roku pokračujeme, ale máme niekoľko noviniek," povedal. Opätovne sa podľa jeho slov rozšírilo portfólio učebníc, ktoré si môžu školy nakupovať. "Ide o 913 titulov, z toho 360 sú úplne nové tituly, ktoré získali doložky," priblížil minister školstva.

Druhou zmenou je, že nákup učebníc sa podľa jeho slov nemusí realizovať prostredníctvom zákona o verejnom obstarávaní. Školy si podľa neho budú priamo vyberať tituly a dbať sa bude na hospodárnosť. Bližšie informácie budú zverejnené budúci týždeň na webe ministerstva školstva.