Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Gröhling: Finálny návrh novely vysokoškolského zákona bude čoskoro

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling počas tlačovej konferencie na tému: Bude opakovanie ročníka minulosťou? Ako spraviť žiakov úspešnejšími 27. augusta 2021 v Bratislave. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Obsahom tejto novely zákona sú aj výkonnostné zmluvy, ktoré by mali motivovať vysoké školy na určité smerovanie a potreby či už trhu práce, alebo spoločnosti.

Bratislava 8. septembra (TASR) – Návrh novely zákona o vysokých školách je v pokročilom stave. V priebehu niekoľkých týždňov už bude pripravený finálny návrh. Pre TASR to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) s tým, že ho chcú prezentovať najmä verejnosti, keďže na znení novely zákona pracujú všetci aktéri, ktorí sa dotýkajú vysokoškolského prostredia.

"Pre mňa je dôležité, že komunikácia v rámci pracovnej skupiny prebieha. Ja si myslím, že v priebehu pár týždňov už budeme mať finálny návrh," podotkol šéf rezortu školstva. Podľa neho je dôležité, že v rámci tohto návrhu je navrhnuté skrátenie externého štúdia. "V rámci tohto návrhu sú aj funkčné miesta profesorov, čo znamená, že profesor zo zahraničnej vysokej školy môže prísť sem na Slovensko a tu reálne dlhodobo garantovať štúdium a prednášať. Takže takýmto spôsobom pritiahneme zahraničných pedagógov na Slovensko a naši mladí ľudia nebudú musieť vycestovať von, ale budú študovať na Slovensku," vysvetlil minister školstva.

Obsahom tejto novely zákona sú aj výkonnostné zmluvy, ktoré by mali motivovať vysoké školy na určité smerovanie a potreby či už trhu práce, alebo spoločnosti. "Ide tu aj o zmenu metodiky financovania vysokých škôl, to už čiastočne zažili vysoké školy aj minulý rok," povedal.

Jediný problém pri návrhu novely zákona bol v rámci hierarchie vysokých škôl a nastavenia jednotlivých kompetencií, myslí si minister školstva. Zároveň verí, že sa to vydiskutuje k spokojnosti všetkých.

Ministerstvo školstva na novej verzii zákona pracuje v rámci skupiny, ktorá vznikla začiatkom marca. Okrem zástupcov rezortu školstva ju tvoria aj členovia Slovenskej rektorskej konferencie, Študentskej rady vysokých škôl či Rady vysokých škôl. Pôvodnú verziu návrhu zákona vysoké školy odmietali, považovali ju za snahu o politické ovládnutie vysokého školstva v krajine. Viaceré univerzity vyhlásili protest či štrajkovú pohotovosť v súvislosti s návrhom novely zákona.