Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Gröhling ocenil postoj Študentskej rady VŠ, ktorá podporila novelu

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR - Dano Veselský

Už naozaj stačilo strašenia verejnosti aj akademickej obce, žiadne ohrozenie akademickej samosprávy objektívne nehrozí, uviedol predseda ŠRVŠ Filip Šuran.

Bratislava 15. februára (TASR) – Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) ocenil postoj Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ), ktorá podporila novelu vysokoškolského zákona. Rokovať o nej sa bude v Národnej rade SR opäť v marci.

ŠRVŠ vyzdvihla transparentnejšiu voľbu rektora, ale zároveň zdôraznila potrebu dofinancovania vysokých škôl. "S týmito postojmi sa plne stotožňujem, preto chceme pracovať na úprave rozpočtu, a preto je tiež v pláne obnovy vyčlenených približne 200 miliónov eur na vysoké školy," uviedol šéf rezortu školstva na sociálnej sieti.

Podľa jeho slov reforma vysokého školstva okrem iného prináša kratšie externé štúdium, funkčné miesta docentov a profesorov, financovanie vysokých škôl odvíjajúce sa od kvality alebo výkonnostné zmluvy. "Všetky tieto zmeny vychádzajú z overených zahraničných systémov vysokého školstva, ako aj z medzinárodných analýz a odporúčaní," povedal minister školstva. Ako dodal, cieľom novely nie je urobiť reformu pre reformu. "Jej cieľom je priblížiť slovenské vysoké školstvo k moderným, západným krajinám a skvalitniť ho tak, aby mladí ľudia nemuseli zo Slovenska odchádzať za hranice," uzavrel.

ŠRVŠ podporila novelu vysokoškolského zákona. Podľa nej návrh novely vysokoškolského zákona pomôže vysokým školám k efektívnejšiemu riadeniu a študentom pomôže v rôznych aspektoch ich štúdia. "Už naozaj stačilo strašenia verejnosti aj akademickej obce, žiadne ohrozenie akademickej samosprávy objektívne nehrozí," uviedol predseda ŠRVŠ Filip Šuran.