Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Gröhling: Od MŠ po SŠ zatiaľ umiestnili okolo 1000 ukrajinských detí

Deti na archívnej snímke z 24. februára 2022 kráčajú k vlaku držiac sa za ruky na nástupišti v Kramatorsku, Doneckej oblasti na východnej Ukrajine. Foto: TASR/AP

Šéf rezortu školstva povedal, že pripravujú pre školy aj jednorazový príspevok.

Bratislava 16. marca (TASR) – Od materských po stredné školy umiestnili od 24. februára okolo 1000 ukrajinských detí. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) s tým, že ide o prvotné informácie.

Tento týždeň spustil rezort školstva zber dát. Podľa slov ministra školstva budú do konca týždňa vedieť, koľko detí je prihlásených od materských až po vysoké školy. Podľa predbežných informácií je zatiaľ najväčší záujem umiestniť ukrajinské deti do škôl v rámci Bratislavského kraja, poznamenal Gröhling. Najvyšší záujem je o umiestnenie v rámci základných škôl.

Šéf rezortu školstva povedal, že pripravujú pre školy aj jednorazový príspevok. "Z neho si budú môcť školy zafinancovať náklady," priblížil. Ide napríklad o financovanie pier, nových lavíc alebo obedov.

V stredu prešiel vládou lex Ukrajina, v ktorom sa podľa šéfa rezortu školstva nachádza aj ustanovenie v rámci bezúhonnosti týkajúce sa pedagogických zamestnancov. "Návrh do ukončenia mimoriadnej situácie bude, že jednotliví učitelia budú predkladať čestné vyhlásenie a následne odborný znalecký posudok," povedal minister školstva. V tejto súvislosti sa ešte pripravuje vyhláška ministerstva zdravotníctva, ktorá sa už podľa slov šéfa rezortu školstva kreuje.

"Predpokladám, že budúci týždeň budeme môcť už zamestnávať aj učiteľov, ktorí sú z Ukrajiny a chcú ísť do nášho vzdelávacieho systému," uviedol Gröhling. Momentálne evidujú 11 záujemcov o vyučovanie v školách. O tom, čo budú učiť ukrajinskí pedagógovia, rozhodne riaditeľ školy. Podľa neho nejde o požiadavky, aby ukrajinskí učitelia učili ukrajinských žiakov.