Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Gröhling potvrdil, že novely zákonov možno preložia na augustovú vládu

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Budeme sa musieť dohodnúť s kolegami, či prerokujeme školské zákony alebo pôjdu na vládu až 18. augusta, povedal šéf rezortu školstva.

Bratislava 21. júla (TASR) - Trojicu noviel zákonov zo školstva, ktoré boli zaradené na stredajšie rokovanie vlády, zrejme preložia až rokovanie vlády po letnej prestávke. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS).

"Nám sa v rámci školských zákonov udiala taká nepríjemnosť legislatívno-právna, budeme sa musieť dohodnúť s kolegami, či prerokujeme školské zákony alebo pôjdu na vládu až 18. augusta," povedal šéf rezortu školstva. Keďže všetky tri zákony sú prepojené, tak podľa ministra školstva sa to nemôže nechať tak, pretože by sa museli opravovať všetky tri.

Do programu vlády sú zaradené tri návrhy novely zákonov z dielne rezortu školstva. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR návrhom novely zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon) chce zefektívniť proces prijímacieho konania na vzdelávanie v stredných školách, nastať má aj komplexná zmena systému poradenstva a prevencie. Okrem spojenej školy sa umožní aj vznik združenia škôl a školských zariadení ako takzvaný školský klaster.

V novele zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch sa rezort školstva zameral najmä na vzdelávanie učiteľov. Zjednodušuje sa aj preukazovanie bezúhonnosti pedagogických a odborných zamestnancov.

Zaviesť sa má aj nový inštitút nadpodnikového vzdelávacieho centra, ktorého cieľom bude podporiť predovšetkým vstup malých a stredných podnikov a samostatne zárobkovo činných osôb do systému duálneho vzdelávania. Vyplýva to z návrhu novely zákona o odbornom vzdelávaní a príprave.