Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Gröhling: Regionálne úrady upracú systém riadenia školstva

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR - Pavol Zachar

Regionálny úrad školskej správy novela zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve opisuje ako orgán miestnej štátnej správy v školstve.

Bratislava 11. januára (TASR) - Regionálne úrady školskej správy v podstate "upracú" systém riadenia školstva. Budú zohrávať rolu niekdajších krajských školských úradov, čiže budú mať na starosti financovanie škôl a budú pod ne spadať aj špeciálne školy. V rozhovore pre TASR to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS).

"To je z našej strany aj signál k tomu, že špeciálne školy považujeme za potrebné a dôležité," povedal minister školstva. Verí, že reforma poradenského systému prispeje k ich lepšiemu fungovaniu. Šéf rezortu školstva priblížil, že v roku 2013 sa uskutočnila reforma ESO, ktorá "nesystémovo rozdelila financovanie a riadenie školstva".

"Časť z neho, vrátane špeciálnych škôl, prešla pod rezort vnútra. Tento krok bol považovaný za nesystémový a spôsoboval neprehľadný systém riadenia a financovania. V programe SaS sme sa zaviazali vrátiť riadenie a financovanie školstva do stavu pred rokom 2013," vysvetlil minister školstva. Tento krok podľa neho podporovali aj mnohé organizácie a odborníci v oblasti školstva.

Regionálny úrad školskej správy novela zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve opisuje ako orgán miestnej štátnej správy v školstve. Jeho zriaďovateľom má byť ministerstvo školstva a štatutárnym orgánom riaditeľ, ktorého vymenúva na základe výberového konania na päťročné funkčné obdobie minister. Ten ho rovnako odvoláva. Výberové konanie vyhlasuje ministerstvo.