Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Gröhling: S ministerstvom financií diskutujeme o rozpočte na rok 2023

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Minister školstva dodal, že rokujú aj o tom, aby boli uvoľnené finančné prostriedky v rámci eurofondov, a pozerajú sa na projekty, ktoré majú zlé čerpanie.

Bratislava 1. apríla (TASR) – Rokovania k zvyšovaniu platov v školstve medzi ministerstvom školstva a ministerstvom financií (MF) sa stále uskutočňujú. Potvrdil to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) s tým, že s rezortom financií už diskutujú aj o rozpočte na rok 2023.

"Je pozitívne, že fungujeme s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO), štátnym tajomníkom ministerstva financií Marcelom Klimekom na pravidelno-nepravidelnej báze stretnutí, kde si vyjasňujeme niektoré veci. Vnímame, že štátny rozpočet sa nedá nafúknuť, ale musím povedať, že minister Matovič vníma, že reálne sú problémy a že musíme vyčleniť nejaké financie," povedal minister školstva. Ako dodal, rokujú aj o tom, aby boli uvoľnené finančné prostriedky v rámci eurofondov, a pozerajú sa na projekty, ktoré majú zlé čerpanie.

"Súčasne sa rozprávame aj o normatíve," povedal Gröhling. Zároveň poznamenal, že aj keď je začiatok apríla, tak s ministerstvom financií už diskutujú o rozpočte na rok 2023, pretože si obidve strany uvedomujú, že to môže byť vážny problém.

Šéf rezortu školstva vo štvrtok (31. 3.) poznamenal, že si uvedomujú aj všetky problémy súčasnosti, ktoré sa týkajú Ukrajiny, ale neustále budú upozorňovať na to, že je dôležité sa venovať platom učiteľov. Podľa jeho slov môže prísť ku kríze vzdelávania. "A potom to nebude len kríza vzdelávania, ale kríza celej spoločnosti," skonštatoval.

Gröhling tvrdí, že ich predstava bola desaťpercentné zvýšenie platov. "Tie by boli prerozdelené na šesť percent celoplošne a štyri percentá, ktoré by dostávali v rámci balíka riaditelia škôl, a tí by ich prerozdeľovali učiteľom, ktorí vyvíjajú mimoškolské aktivity alebo aktivity smerom k žiakom. Toto by bolo naše smerovanie aj do budúceho roka, budeme o tom stále rozprávať a argumentovať," dodal minister školstva.