Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Podľa B. Gröhlinga online maturitné skúšky tento školský rok nebudú

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa ministra školstva finančné prostriedky, ktoré smerovali do digitalizácie, neboli dostatočné.

Bratislava 15. decembra (TASR) – Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) si myslí, že tento školský rok online maturitné skúšky nebudú. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. To, že by sa maturity mohli uskutočniť online v roku 2022, uviedol šéf rezortu školstva ešte na jeseň 2020.

"Hlavne z dôvodu nového koronavírusu nie je možné nejakým spôsobom predpripraviť niektoré veci," povedal. Druhou vecou je podľa neho technické zabezpečenie. Ako tvrdí, aj z dôvodu pandémie nie je možné ísť takým rýchlym spôsobom, ako predpokladali.

Ako tvrdí, potrebné sú omnoho výraznejšie financie, ak chcú každému študentovi, respektíve i učiteľovi zabezpečiť pripojenie, komponenty či počítače. "To, čo nás brzdí, sú zákutia verejného obstarávania," dodal Gröhling.

Odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre TASR uviedol, že v školskom roku 2021/2022 sa bude štúdium v stredných školách ukončovať prezenčnou formou tak, ako to bolo v období pred nástupom pandémie ochorenia COVID-19. Niektorí maturanti sa obávajú, ako zvládnu maturitné skúšky. Pripomínajú, že terajší maturanti sú obzvlášť v náročnej pozícii, keďže strávili skoro polovicu stredoškolského štúdia doma.