Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Bývalý prezident ČSSR Gustáv Husák zomrel pred 25 rokmi

Gustáv Husák Foto: TASR/Jiří Kruliš

Bez ohľadu na plusy a mínusy v jeho politickom živote patril v ČSSR k najvýznamnejším politikom druhej polovice 20. storočia.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Komunistický politik a štátnik, bývalý prezident Československej socialistickej republiky (ČSSR) a generálny tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ) Gustáv Husák zomrel 18. novembra pred 25 rokmi.

Bez ohľadu na plusy a mínusy v jeho politickom živote patril v ČSSR k najvýznamnejším politikom druhej polovice 20. storočia. Funkciu hlavy štátu vykonával v období od 29. mája 1975 do 10. decembra 1989, kedy podal demisiu.

Gustáv Husák sa narodil 10. januára 1913 v mestskej časti Dúbravka v Bratislave. Po maturite na gymnáziu vyštudoval právo na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave a do roku 1944 pracoval ako advokát. Jeho životná dráha bola úzko spätá s Komunistickou stranou Československa (KSČ), do ktorej vstúpil keď mal 20 rokov. Dvakrát ho z nej vylúčili, najprv v päťdesiatych rokoch 20. storočia a potom vo februári 1990. Už ako študent pracoval v antifašistickom zväze mládeže a v ľavicovom hnutí na Slovensku. V rokoch 1943-1944 bol členom 5. ilegálneho vedenia Komunistickej strany Slovenska (KSS) a v rokoch 1943-1945 členom predsedníctva Slovenskej národnej rady (SNR).

Počas Slovenského národného povstania (SNP) pôsobil ako podpredseda SNR a povereník vnútra, v rokoch 1944-1945 bol podpredsedom KSS. Zúčastnil sa rokovaní v Moskve (1945), ktoré pojednávali o podobe novej Československej republiky. Bol tiež pri vyhlasovaní Košického vládneho programu (KVP). V povojnovom období (1945-1950) zastával na Slovensku v straníckom a štátnom aparáte rôzne vedúce funkcie. Gustáv Husák bol členom Slovenskej národnej rady, povereníkom pre dopravu a techniku, neskôr pre poľnohospodárstvo a v rokoch 1946-1950 predsedom Zboru povereníkov, poslancom Národného zhromaždenia (NZ) ČSSR, členom predsedníctva ÚV KSS a v roku 1945 sa stal členom ÚV KSČ.

Gustáv Husák (vľavo) a Alexander Dubček.
Foto: TASR


Vo februári 1951 ho zatkli a v apríli 1954 odsúdili za buržoázny nacionalizmus. V roku 1960 ho prepustili na slobodu, v roku 1963 občiansky aj právne rehabilitovali a vrátili mu členstvo v komunistickej strane. V rokoch 1960-1963 pracoval v Pozemných stavbách v Bratislave a potom v Ústave štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave. V roku 1968 sa Gustáv Husák znovu vrátil do politiky. Mal veľký podiel na vypracovaní a schválení Zákona o československej federácii (1968). V ďalšom období bol aktívnym realizátorom politiky normalizácie. Pôsobil v najvyšších straníckych funkciách na Slovensku aj v rámci ČSSR. Od apríla 1969 do mája 1971 bol 1. tajomníkom ÚV KSČ a od mája 1971 do decembra 1987 generálnym tajomníkom ÚV KSČ. Dňa 29. mája 1975 Federálne zhromaždenie (FZ) ČSSR zvolilo Gustáva Husáka za prezidenta ČSSR. V tejto funkcii pôsobil do 10. decembra 1989. Pod vplyvom novembrových udalostí podal demisiu.

Potom žil v ústraní v Bratislave, kde zomrel 18. novembra 1991 vo veku 78 rokov.

Športový areál FIS v ústí Mlynickej doliny Vysokých Tatier pripravený na 28. Majstrovstvá sveta v lyžovaní v klasických severských disciplínach. Majstrovstvami sveta v roku 1970 došlo k výraznej prestavbe. Skokanské mostíky, bežecké trate a hotel FIS na Štrbskom Plese vytvorili základné prvky nového lyžiarskeho areálu, ktorý sa v tom čase stal pýchou Slovenska. Na snímke členovia straníckej a vládnej delegácie a ostatní hostia na tribúne sledujú defilé činovníkov a pretekárov /sprava: premiér ČSSR Lubomír Štrougal, predseda FIS Marc Hodler, prvý tajomník ÚV KSČ Gustáv Husák, prezident republiky Ludvik Svoboda s manželkou Irenou/. Štrbské Pleso 14. februára 1970.
Foto: TASR/Ján Valko


29. augusta 1945. Povereník pre veci vnútorné G.Husák vyznamenáva našich zaslúžilých bojovníkov.
Foto: TASR/ Teslík


15.apríla 1945. Prvé manifestačné zhromaždenie v Bratislave. Poverenník SNR pre vnútro G. Husák pri slávnostnom prejave.
Foto: TASR/Roller.


1. Mája 1945. Členovia ústrednej vlády na slávnosti. Spisovateľ Dr. Ján Jesenský otvára manifestačné zhromaždenie. Poverenník pre veci vnútorné Dr. G. Husák pri prejave.
Foto: TASR/Roller


V roku 1913 sa v Bratislave právnik, predseda Zboru povereníkov, neskôr generálny tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ) a prezident Československej socialistickej republiky (ČSSR) GUSTÁV HUSÁK, odsúdený za buržoázny nacionalizmus a rehabilitovaný. Pod jeho vedením sa začala tzv. normalizácia, spojená s čistkami v KSČ a spoločnosti, perzekvovaním najvýznamnejších osobností Pražskej jari. Zomrel 18.11.1991.
Foto: TASR/K. Mevald


Vo štvrtok 5. septembra začalo sa v Bratislave plenárne15.zasadanie Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska.16.Na programe rokovania bola informácia o súčasnej politickej17.situácii, ďalej prerokovanie návrhu stanoviska ÚV KSS k federalizácii ČSSR a návrhu niektorých kádrových opatrení. Rokovanie pléna ÚV KSS otvoril člen Predsedníctva ÚV KSS Ladislav Novomeský18.19.20.Zľava: Ladislav Novomeský, dr. Gustáv Husák, Ing. Jozef Zrak a Ondrej Klokoč
Foto: TASR/Štefan Petráš


5. apríla 1970. V nedeľu 5. apríla pricestoval do Bratislavy z Budapešti prvý tajomník ÚV KSČS dr. Gustáv Husák s ďalšími členmi československej delegácie, ktorá sa zúčastnila osláv 25. výročia oslobodenia MĽR Sovietskou armádou. Na bratislavskom letisku privítali súdruha Husáka slovenských štátnych a straníckych orgánov, súdruhovia Jozef Lenárt, Peter Colotka, Ondrej Klokoč, Ľudovít Pezlár.
Foto: TASR/Ivan Dubovský