Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Guvernér NBS Peter Kažimír prišiel vypovedať na NAKA

Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír prichádza do sídla Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vypovedať v súvislosti s kauzou Mýtnik III. V Bratislave 17. augusta 2021. Foto: TASR - Jakub Kotian

Kažimír bol ministrom financií v rokoch 2012 až 2019 v dvoch vládach Roberta Fica a tiež vo vláde Petra Pellegriniho.

Bratislava 17. augusta (TASR) – Do bratislavského sídla Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) prišiel vypovedať guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír. Na Prezídium Policajného zboru prišiel pred 11.30 h.

„Nezúčastňoval som sa na žiadnej trestnej činnosti ani som ju netoleroval a ani som ju nijakým iným spôsobom neprehliadal,“ povedal Kažimír novinárom pri príchode na Prezídium Policajného zboru. Uviedol, že bol predvolaný ako svedok.



Kažimíra vyzval minulý týždeň na odchod z funkcie guvernéra NBS predseda Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO). Dôvodom sú podľa neho informácie o korupcii na Ministerstve financií SR a Finančnej správe SR v čase, keď stál Kažimír na čele rezortu financií. K výzve sa neskôr pridal aj podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga.

"Rozumiem politickému marketingu, ale z podstaty výkonu svojej funkcie nebudem reagovať na politické útoky a výzvy niektorých politikov," reagoval vtedy Kažimír.

Kažimír bol ministrom financií v rokoch 2012 až 2019 v dvoch vládach Roberta Fica (Smer-SD) a tiež vo vláde Petra Pellegriniho (vtedy Smer-SD). Zároveň bol v rokoch 2010 až 2019 podpredsedom strany Smer-SD.