Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Gyimesi: Príspevok Hlasu-SD pre rodiny by sa týkal len 153.000 detí

Na archívnej snímke zo 4. mája 2021 poslanec Národnej rady SR (NRSR) György Gyimesi (OĽaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Člen Hlasu-SD, nezaradený poslanec parlamentu Matúš Šutaj Eštok, považuje Gyimesiho tvrdenia za fantazmagóriu.

Bratislava 16. mája (TASR) – Návrh mimoparlamentného Hlasu-SD o jednorazovom príspevku pre dieťa ako odškodnenie rodín za obmedzenia v dôsledku pandémie by sa týkal oveľa menšieho počtu poberateľov, ako to deklaruje strana Petra Pellegriniho, myslí si poslanec OĽANO György Gyimesi. V diskusnej relácii TV Markíza Na telo upozornil, že návrh, ktorý predložil Hlas-SD, by sa týkal len 153.000 detí, nie 1,1 milióna.

"V návrhu Hlasu je napísané, že nárok budú mať tí, ktorí v rozhodujúcom období odo dňa vyhlásenia núdzového stavu poberali rodičovský príspevok. Automaticky vylučuje tých, ktorí ho nepoberajú, a kedže vieme, že rodičovský príspevok sa vylučuje s materskou, vylúčení sú aj tí. Návrh by sa týkal len 153.000 detí," argumentoval Gyimesi.

Člen Hlasu-SD, nezaradený poslanec parlamentu Matúš Šutaj Eštok, považuje Gyimesiho tvrdenia za fantazmagóriu. „Ak by aj bolo v tom návrhu niečo, čo by mohlo naraziť na legislatívny problém, dá sa to opraviť v druhom čítaní, o tom je predsa proces v parlamente," zdôraznil.

Za vládnym protinávrhom k podnetu Hlasu-SD, ktorý ráta v prvej fáze len s vyplatením dávky v hodnote 333 eur pre deti v hmotnej núdzi, vidí Šutaj Eštok odmietnutie pomoci všetkým rodinám, ktorým pandémia zhoršila ekonomickú situáciu.

Predsedníčka Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS) si myslí, že návrh Hlasu-SD v podobe, v akej ho predložili, prináša benefit aj tým, ktorí ho nepotrebujú.