Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Gyimesi, Valášek a Saková sa pod novú vládu Hegera zatiaľ nepodpísali

Na archívnej snímke poslanec parlamentu SR György Gyimesi (OĽaNO). Foto: TASR Martin Baumann

Diskutujúci sa dotkli aj témy blížiaceho sa referenda. Saková vyzvala ľudí, aby sa ho zúčastnili.

Bratislava 15. januára (TASR) – Poslanci Národnej rady SR György Gyimesi (OĽANO), Denisa Saková a Tomáš Valášek (obaja nezaradení) sa zatiaľ pod novú vládu dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) nepodpísali. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V Politike. Valášek tvrdí, že tak ani neurobí.

"Nechcem dávať bianco šek pánovi premiérovi, keďže neviem, kto v tej vláde bude sedieť," povedal Gyimesi. Podľa jeho slov premiér zatiaľ nemá rátať s jeho hlasom. Potvrdil aj to, že Heger ho zatiaľ osobne o tento podpis ani nepožiadal. Ani podľa Valáška z mimoparlamentného Progresívneho Slovenska nová 76-ka nie je riešením, predčasné voľby považuje za dôležité. Denisa Saková z mimoparlamentného Hlasu-SD skonštatovala, že "Slovensko prežíva obrovskú krízu" a potrebuje predčasné voľby, aby malo vládu, ktorá začne riešiť problémy v krajine. "Ja si osobne myslím, že sa predčasným voľbám nevyhneme," doplnil Gyimesi.

Diskutujúci sa dotkli aj témy blížiaceho sa referenda. Saková vyzvala ľudí, aby sa ho zúčastnili. Referenda sa Gyimesi zúčastní. Ako dodal, v tejto dobe je však už zbytočné, pretože Slovensko speje k predčasným voľbám. Peniaze, ktoré budú na referendum vynaložené, sa mohli podľa neho využiť napríklad v zdravotníctve.

Podľa Gyimesiho v hnutí OĽANO nie je spor. "Sú otvorené otázky, kam by malo smerovať hnutie OĽANO," povedal s tým, že iným smerom by sa chcel uberať Igor Matovič (OĽANO) a iným Heger. Ak sa strana podľa jeho slov rozdelí na dve vetvy, tak to bude mať za cieľ to, aby volič, ktorému prekáža Matovič, mohol voliť Hegera a naopak. "Hnutie OĽANO bez Matoviča na čele nedosiahne ani brány parlamentu," skonštatoval. Valášek spor v OĽANO považuje za nedôstojný a neoddeliteľný.

Témou boli aj ceny energií. Podľa Valáška sa situácia s cenami energií mala riešiť už dávno. V prípade, ak dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman nekonal, mal premiér poveriť riešením situácie niekoho iného. Saková povedala, že v tomto smere zaspala vláda. Gyimesi to označil za zlyhanie šéfa rezortu hospodárstva.

Saková v závere diskusie povedala, že prezidentské voľby na Slovensku sú ešte ďaleko, najradšej by však bola, keby strana Hlas-SD postavila do volieb vlastného kandidáta. Nemyslí si, že by ním bol predseda strany Peter Pellegrini. Valášek verí v opätovnú kandidatúru prezidentky Zuzany Čaputovej. Vie si predstaviť aj podporu bývalého ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka. Naopak Gyimesi by Korčoka nepodporil.