Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

Gyula Bárdos je kandidátom SMK v prezidentských voľbách 2014

Na snímke prezidentský kandidát Gyula Bárdos Foto: TASR/Michal Svítok

Gyula Bárdos je vôbec prvým občanom maďarskej národnosti, ktorý kandiduje na post prezidenta Slovenskej republiky.

Bratislava 4. marca (TASR) – Gyula Bárdos je kandidátom Strany maďarskej komunity (SMK) v prezidentských voľbách 2014. Je vôbec prvým občanom maďarskej národnosti, ktorý kandiduje na post prezidenta Slovenskej republiky.

TASR prináša profil Gyulu Bárdosa.

Narodil sa 15. marca 1958 v Bratislave. Na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave vyštudoval odbor slovenčina a maďarčina a pracoval ako redaktor v rôznych maďarských periodikách. V rokoch 1992-1994 bol hovorcom v Maďarskom kresťanskodemokratickom hnutí (MKDH). V roku 1994 sa stal poslancom Národnej rady (NR) SR za maďarskú koalíciu strán. Poslancom NR SR za Stranu maďarskej koalície (SMK) bol v rokoch 1998 až 2010. Pôsobil vo viacerých parlamentných výboroch – vo výbore pre verejnú správu a národnosti, v mandátovom a imunitnom výbore, vo výbore pre kultúru a médiá.

Po voľbách do NR SR v roku 2010 sa SMK stala mimoparlamentnou stranou, keďže nezískala dostatočný počet hlasov voličov. V rokoch 2010 až 2012 bol Gyula Bárdos predsedom Republikovej rady SMK. V súčasnosti je tiež členom Republikového predsedníctva Strany maďarskej komunity (SMK), pôvodná Strana maďarskej koalície (SMK) zmenila svoj názov po straníckom sneme 21. septembra 2012. Od októbra 2012 je Gyula Bárdos predsedom Maďarského spoločenského a kultúrneho zväzu na Slovensku – Csemadoku.

Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Pokiaľ v ňom ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola.

Oficiálnymi kandidátmi na prezidenta SR sú premiér Robert Fico (Smer-SD), manažér a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.