Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Habánik: Novelu zákona o VŠ v predloženom znení nepodporíme

Jozef Habánik, archívna snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V ďalšom legislatívnom procese prípravy novely zákona o vysokých školách je podľa Habánika potrebné vrátiť sa ku korektnému dialógu s reprezentáciou vysokých škôl.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Návrh novely zákona o vysokých školách okliešťuje akademickú samosprávu a inštitucionálnu autonómiu univerzít. Vyhlásil to poslanec Národnej rady za Smer-SD, podpredseda parlamentného školského výboru a rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka Jozef Habánik s tým, že novelu v takomto predloženom znení nepodporia.

Novela podľa jeho slov narúša písomne deklarované záväzky univerzít vyjadrených v Magne Charte a ohrozuje ich pôsobenie v Európskom vzdelávacom a výskumnom priestore, ktorý je historicky založený na autonómii a nezávislosti vysokých škôl od politických vplyvov. "Prijatím, respektíve akceptovaním novely zákona prídu verejné vysoké školy o časť existujúcich práv, minister školstva bude môcť prostredníctvom svojich nominantov v Správnej rade ovplyvňovať samotnú voľbu rektora verejnej vysokej školy," tvrdí Habánik.

V ďalšom legislatívnom procese prípravy novely zákona o vysokých školách je podľa neho potrebné vrátiť sa ku korektnému dialógu s reprezentáciou vysokých škôl. "Podpora akýchkoľvek zmien, ktoré budú predkladané s nesúhlasom stavovských organizácií, študentov a akademickej obce, je pre nás neprijateľná," skonštatoval poslanec.

Ministerstvo školstva opakovane deklaruje, že reforma má priniesť kvalitnejšie vysoké školstvo, funkčné miesta docentov a profesorov, financovanie podľa kvality či skrátenie externého štúdia. Cieľom je tiež aj efektívnejšie riadenie vysokých škôl. Podľa rezortu k novele vysokoškolského zákona prebiehala diskusia rezortu školstva s rektormi a ďalšími aktérmi vo vzdelávaní zhruba rok a pol.