Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Hajšel: Rozšírenie právomocí EMA musí zvýšiť transparentnosť

Na archívnej snímke europoslanec Robert Hajšel. Foto: teraz.sk

Za predbežnú dohodu o rozšírení právomocí EMA sa vyslovilo 655 poslancov Európskeho parlamentu, 31 bolo proti a ôsmi sa zdržali hlasovania.

Štrasburg/Bratislava 27. januára (TASR) - Odhlasované opatrenia musia zvýšiť nielen rýchlosť, ale aj transparentnosť uskutočňovania klinických testov a schvaľovania certifikátov potrebných na uvedenie liekov na trh, povedal europoslanec Robert Hajšel v reakcii na posilnenie právomocí Európskej agentúry pre lieky (EMA). Jeho vyjadrenie sprostredkovalo tlačové oddelenie Európskeho parlamentu (EP).

"Dúfam, že posilnenie mandátu EMA naozaj umožní zabezpečiť lepšiu pripravenosť EÚ a všetkých členských štátov vrátane Slovenska zvládať v budúcnosti podobné zdravotné krízy, ako bola pandémia koronavírusu," vysvetlil Hajšel.

"V praxi by to malo zabrániť opakovaniu situácie s nedostatkom účinných liekov a zdravotníckeho materiálu," dodal.

Za predbežnú dohodu o rozšírení právomocí EMA sa vyslovilo 655 poslancov Európskeho parlamentu, 31 bolo proti a ôsmi sa zdržali hlasovania. Nariadenie ešte musí formálne odobriť Rada ministrov EÚ. Následne bude podpísané a zverejnené v Úradnom vestníku EÚ. Účinnosť by malo nadobudnúť 1. marca 2022.

Budúcnosť zdravotníctva v EÚ je témou aj na Konferencii o budúcnosti Európy (CoFoE), v rámci ktorej sa stretávajú diskusné panely náhodne vybraných občanov členských krajín.

Tretí občiansky panel po svojom poslednom stretnutí medzi svoje odporúčania zahrnul aj rozšírenie kompetencií EMA s cieľom zabezpečiť rovnakú kvalitu zdravotnej starostlivosti a primerané náklady v rámci celej EÚ. Občianske panely svoje odporúčania predložia Európskemu parlamentu. Neskôr budú zahrnuté do záverečnej správy, ktorú pripraví na jar 2022 výkonná rada konferencie.

Do diskusie o budúcnosti eurobloku sa môže zapojiť ktokoľvek prostredníctvom viacjazyčnej digitálnej platformy futureu.europa.eu.