Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Hamran: Nie som si vedomý, že by som zneužil svoju právomoc

Na snímke prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran počas tlačovej konferencie k vymenovaniu nového vedenia Policajného zboru SR 12. januára 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Exminister vnútra Robert Kaliňák vyhlásil, že Hamran mal nariadiť obvinenie a postup polície voči lídrovi strany a poslancovi Národnej rady SR Robertovi Ficovi pri decembrovom proteste v Bratislave.

Bratislava 12. januára (TASR) - Dočasný policajný prezident Štefan Hamran si nie je vedomý, že by akýmkoľvek spôsobom zneužil svoju právomoc pri výkone povolania. Pre TASR to uviedol v reakcii na avizované trestné oznámenie Smeru-SD.

„Ak sa páni Fico a Kaliňák domnievajú, že som sa dopustil trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa, považujem za ich legitímne právo podať trestné oznámenie," skonštatoval šéf polície.

Rozhodnutie bratislavskej krajskej prokuratúry o zrušení obvinenia šéfa Smeru-SR Roberta Fica z podnecovania zobral Hamran na vedomie. "Nemám prístup k spisu, nie som orgán činný v trestnom konaní. Neviem, aké úvahy viedli prokurátora k tomu, aby nevidel v tomto prípade podnecovanie," zdôraznil na stredajšej tlačovej konferencii.

Stáva sa podľa neho pomerne často, že v prípade politicky exponovaných osôb sa pohľad polície a prokuratúry na vec diametrálne líši. "Dokonca sa nám stáva, že dozorujúci prokurátor má na vec identický pohľad ako vyšetrovateľ, ale keď do toho vstúpi vyššia inštancia v rámci prokuratúry, má na to úplne iný pohľad," podotkol.

Exminister vnútra za Smer-SD Robert Kaliňák v utorok (11. 1.) vyhlásil, že Hamran mal nariadiť obvinenie a postup polície voči lídrovi strany a poslancovi Národnej rady SR Robertovi Ficovi pri decembrovom proteste v Bratislave. Rozhodnutie Krajskej prokuratúry v Bratislave o zrušení obvinenia podľa neho i Fica hovorí o rozpore postupu polície s Ústavou SR. Kaliňák avizoval i trestné oznámenie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa.