Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Hamran: Polícia v prípade podpálenia Kaplanovho auta vypočula 15 osôb

Na archívnej snímke z 8. júna 2022 prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran počas vyhlásenia po zasadnutí Bezpečnostnej rady v Bratislave. Foto: TASR – Martin Baumann

Členka výboru Anna Zemanová z SaS, ktorá zasadnutie iniciovala, hovorí o podpálení Kaplanovho auta ako o "vrchole ľadovca" všetkých ohrození, ktoré evidujú na Zemplíne.

Bratislava 28. júna (TASR) – V súvislosti sa podpálením auta regionálneho politika Milana Kaplana v Michalovciach polícia už vypočula viac ako 15 osôb a zaisťuje dôkazy vrátane kamerových záznamov. Na objasňovaní prípadu sa podieľa aj Národná kriminálna agentúra. Policajný prezident Štefan Hamran o tom informoval na utorkovom mimoriadnom zasadnutí brannobezpečnostného výboru.

"Vynakladáme maximálne úsilie, aby sme ten prípad objasnili. Máme konkrétne poznatky, zaistené stopy. Pracujeme s dvomi vyšetrovacími verziami. Vzhľadom na to, že je prípad živý, by som viac nechcel konkretizovať," skonštatoval Hamran. Špecifikovať nechcel ani okruh podozrivých či možný motív skutku. Polícia preveruje aj skutky z minulosti a ich možný súvis s aktuálnym vyšetrovaním.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) zdôraznil, že polícia vyšetruje každý obdobný prípad. "Neberieme to na ľahkú váhu," deklaroval. Zároveň podobné konanie odsúdil.

Členka výboru Anna Zemanová z SaS, ktorá zasadnutie iniciovala, hovorí o podpálení Kaplanovho auta ako o "vrchole ľadovca" všetkých ohrození, ktoré evidujú na Zemplíne. Ocenila účasť ministra i šéfa polície. Ako zhodnotila, vníma snahu riešiť situáciu. Vyzdvihla aj personálne zmeny, ktoré Hamran realizuje na regionálnej úrovni.

Zemanová odmieta, že by zvolanie výboru bolo súčasťou predvolebnej kampane, ako počas rokovania naznačil podpredseda výboru Peter Pčolinský (Sme rodina). "Nerozumiem dôvodu zvolania tohto výboru," povedal Pčolinský. Poukázal pritom na prebiehajúce vyšetrovanie, ktoré znemožňuje bližšie informovať o skutkoch.

Predseda výboru Juraj Krúpa (OĽANO) považuje za dôležité, aby sa polícia vo vyšetrovaní čo najskôr dopracovala k výsledku. "Aby si aj potenciálni páchatelia do budúcnosti uvedomovali, že takéto činy môžu mať následky, toto je aj také memento, signál, ktorý má vzísť z tohto výboru," uviedol.

Poslancovi Michaloviec a Košického samosprávneho kraja Milanovi Kaplanovi podpálili uplynulý víkend auto. Vníma to ako snahu ovplyvniť a zastaviť jeho predvolebnú kampaň a kandidatúru na primátora mesta Michalovce.