Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Handlová si pripomenula obete najväčšej banskej tragédie

Na snímke predseda vlády Eduard Heger (vľavo) pred pamätníkom na ulici 29. augusta počas Dňa bielych ruží 10. augusta 2022 v Handlovej. Foto: TASR- Alexandra Moštková

Od najväčšieho nešťastia v histórii slovenského baníctva uplynulo 13 rokov.

Handlová 10. augusta (TASR) - Životy deviatich baníkov a 11 banských záchranárov si 10. augusta 2009 vyžiadal výbuch v handlovskej bani. Od najväčšieho nešťastia v histórii slovenského baníctva uplynulo 13 rokov, obete tejto i ďalších tragédií si verejnosť i za účasti predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina) a predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽANO) pripomenula v Handlovej v stredu večer na pietnej spomienke Deň bielych ruží.

"Je to pripomienka na všetky banské nešťastia, nielen tu v Handlovej, ale na celom Slovensku. Myslí sa na všetkých baníkov po celom svete, ktorí pri výkone svojho povolania či záchrane zahynuli, položili svoj život," povedal predseda parlamentu.

Predseda vlády pripomenul, že banícke remeslo má na Slovensku dlhú tradíciu a prinieslo svojho času aj veľký ekonomický rozmach. "Žiaľ, aj v tento deň si pripomíname tragédie baníctva aj tohto regiónu a na Slovensku. Som veľmi rád, že vláda investuje do rozmachu tohto regiónu, aby sme mohli priniesť sem prácu tým, že vieme, že je baníctvo v útlme na Slovensku, aby región mohol naďalej prosperovať a mohol sa rozvíjať a ľudia nemuseli odchádzať za prácou niekam inam," doplnil Heger. Podľa jeho ďalších slov je však dôležité, aby sme zotrvali v úcte a pamiatke vôbec celému remeslu a padlým baníkom, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania.

Na snímke účastníci pred pamätníkom na ulici 29. augusta počas Dňa bielych ruží 10. augusta 2022 v Handlovej.
Foto: TASR - Alexandra Moštková


Elektráreň Nováky získava energiu práve z domáceho hnedého uhlia. Kollár v tejto súvislosti pripomenul, že vo svete sa v nadväznosti na energetickú krízu a vojnu na Ukrajine začína prehodnocovať veľmi veľa stratégií. Spomenul kroky Nemecka, ktoré začína znovu otvárať uhoľné elektrárne a Slovensko bude musieť ísť s prúdom a nahrádzať zdroje. "Keď sa uzatvárame voči Rusku, nevieme to inak nahradiť, len jadrom a fosílnymi palivami. Je to len jedna z ciest," dodal.

"Biele ruže nám každým rokom pripomínajú krehkosť života a blízkosť smrti. Akokoľvek to znie pateticky, hodnoty života sa odzrkadľujú práve v hraničných okamihoch a chvíľach," uviedla vo svojom príhovore primátorka Silvia Grúberová.

Na baníctve podľa nej Handlová vyrástla a vďaka baníctvu zažila svoj najväčší rozmach. "A baníctvo ako také posunulo rozvoj Slovenska. Do septembra 2021, keď bola ukončená ťažba uhlia v handlovskej bani, bolo vyťažených viac ako 82 miliónov ton hnedého uhlia. Za každou tonou je pot baníkov, zároveň odvaha a zodpovednosť," dodala.

Na snímke banskí záchranári počas Dňa bielych ruží 10. augusta 2022 v Handlovej.
Foto: TASR - Alexandra Moštková