Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: Harabin skončil vo funkcii predsedu trestnoprávneho kolégia

Členovia trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu v pondelok 14. septembra 2015 v Bratislave rozhodli na svojom dnešnom mimoriadnom zasadnutí o odvolaní svojho predsedu Štefana Harabina. Foto: TASR/Jakub Kotian

Po odvolaní Harabina ho povedie doterajší zástupca Libor Duľa.

Bratislava 14. septembra (TASR) – Štefan Harabin po roku skončil vo funkcii predsedu trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu. Z funkcie ho odvolali členovia kolégia na svojom dnešnom mimoriadnom zasadnutí.

Zasadnutia sa zúčastnilo 15 trestných sudcov Najvyššieho súdu vrátane Harabina, ktorý v tomto prípade nemohol hlasovať. Za zmenu na čele kolégia sa v tajnom hlasovaní vyslovilo deväť zo 14 hlasujúcich sudcov, informoval riaditeľ kancelárie Najvyššieho súdu Ivan Solej.



Solej uviedol, že trestnoprávne kolégium po odvolaní Harabina povedie dočasne jeho doterajší zástupca Libor Duľa.

Po odvolaní sa bývalý predseda Najvyššieho súdu a Súdnej rady stáva radovým sudcom. „Všetky ďalšie otázky sú v tejto chvíli predčasné,“ uviedol Solej. „Zástupca doktor Duľa je momentálne jediný oprávnený na ďalšie kroky. Takže počkajme si na tieto kroky,“ doplnil.

Harabin si z toho nič nerobí

Harabin v reakcii na odvolanie zopakoval, že mu na tejto funkcii nezáležalo. „Ja si z toho nič nerobím. Pre mňa táto funkcia nič neznamená, veď ja som bol vicepremiér, predseda Súdnej rady, predseda Najvyššieho súdu, minister spravodlivosti. Predseda kolégia je robota len navyše,“ uviedol s tým, že bude mať viac času na rozhodovanie.

Harabin uviedol, že niektorých kolegov, ktorí dnes hlasovali za jeho odvolanie, zastrašili. „Najvyšší súd bude zrušený a rozhodovať namiesto Najvyššieho súdu bude pán Kaliňák na podklade návrhov svojej politickej inšpekcie, o ktorej OSN povedala, že takýto stav je znepokojujúci,“ spojil svoje odvolanie so svojou rozhodovacou činnosťou.



Vo viacerých nedávnych rozsudkoch senát pod jeho vedením označil za nezákonnú policajnú inšpekciu podriadenú ministrovi vnútra. Iný senát Najvyššieho súdu vedený Jurajom Klimentom vyslovil opačný právny názor.

„Je dobré, že Najvyšší súd sa postupne mení a že justícia vie riešiť problémy vo svojom vnútri,“ reagovala na koniec Harabina vo funkcii predsedu trestnoprávneho kolégia hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Mimoriadne odvolacie zasadnutie kolégia viedla predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová, ktorá ho aj zvolala. Reagovala tým na rozruch, ktorý spôsobili viaceré rozhodnutia senátu pod vedením Harabina. Zmenou rozvrhu práce Švecová rozpustila Harabinov senát a svojho predchodcu na čele súdu preradila do iného senátu. Harabin to kritizoval, pričom takýto krok označil za trest za právny názor.