Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Harabinovu kandidatúru na predsedu NSSR kritizujú viacerí politici

Na archívnej snímke Štefan Harabin. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pán Harabin by si mal ujasniť, či je politik alebo ešte sudca, povedala pre TASR nezaradená poslankyňa a bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Bratislava 7. augusta (TASR) – Politici spochybňujú kandidatúru Štefana Harabina na post predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR. Podľa viacerých nemôže ako kandidát na prezidenta vzhľadom na jeho minulosť garantovať svoju nezávislosť ani morálnu integritu.

"Pán Harabin by si mal ujasniť, či je politik alebo ešte sudca," povedala pre TASR nezaradená poslankyňa a bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Jeho ambície v politike vníma ako "diskvalifikačné na pozíciu nielen predsedu súdu, ale aj sudcu".

Koaličný Most-Híd si myslí, že by zvolenie Harabina ako predsedu NS SR znamenalo krok späť, uviedla to hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. "Mnohí si pamätajú kontroverzné pôsobenie Štefana Harabina v období mečiarizmu a rovnako majú v živej pamäti jeho vyjadrenia a spôsob vedenia kampane pred ostatnými prezidentskými voľbami," spresňuje Debnár. Podľa nej je každému súdnemu človekovi jasné, že má Harabin "svojský prístup k právu, spravodlivosti a pravde".

Harabin podľa predsedu hnutia OĽaNO Igora Matoviča už mnohokrát dokázal, že ho v každej funkcii vždy zaujímal len osobný prospech. Matovič dodal, že by jeho zvolenie znamenalo "návrat súdnictva do doby mečiarovského temna".

Koalícia Progresívne Slovensko (PS)/Spolu považuje kandidatúru Harabina za hrozbu pre spravodlivosť na Slovensku. "Je kľúčové, aby na čele významných súdnych inštitúcií, akou je aj Najvyšší súd SR, stál človek, o ktorého charaktere nie sú pochybnosti," uvádza sa v stanovisku koalície.

Vznikajúca strana bývalého prezidenta SR Andreja Kisku Za ľudí vyzýva predsedníčku NS SR Danielu Švecovú, ako aj ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd), "aby ako oprávnené osoby podali podnet Súdnej rade Slovenskej republiky so žiadosťou o stanovisko k možnej kandidatúre osoby Štefana Harabina".

Hovoria to vzhľadom na jeho nedávnu kandidatúru na prezidenta, čo podľa nich môže spochybňovať jeho nezávislosť. Člen strany Juraj Šeliga pripomenul v stanovisku aj údajné kontakty Harabina s mafiánom Bakim Sadikim.

"Minister spravodlivosti v rámci svojich zákonných možností zaujme stanovisko po dôkladnom zvážení všetkých okolností súvisiacich s voľbou predsedu NS SR," uviedla na margo výzvy hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová.