Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Harfista M. Matejčík uvedie na open air koncerte diela P. Glassa

Ilustračné foto. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Matejčík v Bratislave prvýkrát predstaví Glassove diela v dramaturgii, ktorú vlani v septembri premiérovo uviedol pred jezuitským kostolom v Skalici pri príležitosti 650.

Bratislava 7. júna (TASR) – Diela amerického skladateľa, majstra minimalizmu Phillipa Glassa uvedie na open air koncerte Michal Matejčík. Slovenský harfista žijúci vo Viedni bude koncertovať 28. júna vo vonkajších priestoroch petržalskej kaviarne Monsters cafe and bar na Rusovskej ceste. TASR o tom informoval PR manažér Pavel Šafránek.

Matejčík v Bratislave prvýkrát predstaví Glassove diela v dramaturgii, ktorú vlani v septembri premiérovo uviedol pred jezuitským kostolom v Skalici pri príležitosti 650. výročia udelenia kráľovských výsad tomuto mestu.

"Michal Matejčík je posledným hudobníkom, ktorý sprevádzal Georgea Michaela počas jeho posledného živého vystúpenia. Bol špeciálnym hosťom Depeche Mode vo Viedni. Na výročie smrti člena tejto skupiny, Andyho Fletchera, v Modre interpretoval skladby Depeche Mode so slovenským hercom Marekom Majeským ako recitátorom textov tejto skupiny," približuje za organizátorov koncertu Claudia Sopková všestranného umelca.

"Získať ho je pre nás nesmierna výzva a záväzok. Ideme robiť odvážny krok, na pódium prinášame umenie, ktoré má až transcendentálnu charakteristiku," priznáva Sopková. Podčiarkuje, že Matejčík prinesie 28. júna divákom a poslucháčom svoju aktuálne vrcholnú dramaturgiu – metamorfózy a etudy Phillipa Glassa. "Takmer hodinový program nádhernej meditatívnej a ezoterickej hudby známej okrem iného aj z filmového sveta," dodala.

"Glassova hudba je založená na malých, opakujúcich sa motívoch združených do plynúcich celkov, je vhodné ju počúvať koncentrovane, azda so zatvorenými očami, repetície v skladbách pôsobia údajne až liečivo. V prostredí krásneho Chorvátskeho ramena vnímam túto príležitosť koncertom prispieť k akémusi upokojeniu duše počas posledných dní pred letnými prázdninovými mesiacmi," komentoval koncert Matejčík. Glassove diela hrané open air a nazvučené majú podľa jeho slov potenciál na istý čas zmeniť vibráciu prostredia, do ktorého vstúpia. "O to sa ideme s organizátormi pokúsiť – prepojiť prostredie, hudbu, zvuk a zážitok do niečoho, čo ešte Petržalka nezažila," uzavrel Matejčík.