Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Slovenskom bičuje dážď. Rieky a potoky sa vyliali z brehov

Pre dlhotrvajúci dážď sa dvíhajú hladiny vodných tokov. V obci Jasov v okrese Košice okolie je zaplavená aj prístupová cesta do Jasovskej jaskyne a okolité domy, ktoré museli ľudia opustiť. Jasov, 14. októbra 2020. Foto: TASR František Iván

Výdatné dažde sužujú celé Slovensko.

Bratislava 14. októbra (TASR) - V súvislosti s následkami dlhotrvajúceho dažďa je aktuálne najviac postihnutým regiónom Košický kraj. Tvorí takmer 50 percent všetkých vyhlásených stupňov povodňovej aktivity. Nasleduje Prešovský kraj. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) intenzívne komunikuje s prezidentom Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Pavlom Mikuláškom. V prípade potreby bude zvažovať aj výjazd do terénu. Pre TASR to uviedla Marta Fabianová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.



Najviac mimoriadnych udalostí vzniklo v okrese Spišská Nová Ves, druhý najväčší počet je v okrese Gelnica. Výrazne zasiahnutými okresmi sú tiež Poprad, Revúca, Prešov, Zvolen. "Zasiahnuté obce riešia vzniknutú situáciu vlastnými silami a prostriedkami, ale v najviac zasiahnutých regiónoch vypomáhajú vybrané kapacity integrovaného záchranného systému," priblížila Fabianová. Žiadna mimoriadna udalosť v súvislosti s povodňami nebola doteraz zaznamenaná v Bratislavskom a Nitrianskom kraji.



Výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa platia v stredu na celom území Slovenska.

Hasičský a záchranný zbor hlásil už v stredu ráno v súvislosti s intenzívnym dažďom celkovo 175 výjazdov. Pomoc hasičov bola potrebná najmä pri odčerpávaní vody zo zatopených ulíc, podchodov a pivníc rodinných domov. Vykonávali napríklad monitoring a kontrolu vodných tokov, odstraňovali popadané stromy zo striech a cestných komunikácii. Počas dňa hasiči zabezpečovali aj evakuáciu niektorých domov v Krompachoch aj v Kostoľanoch nad Hornádom.

Žiar nad Hronom: V osade zaplavilo niekoľko obydlí, mesto pomohlo s ubytovaním


Dobrovoľný hasičský zbor mesta Žiar nad Hronom musel v stredu zasahovať v mestskej časti Kortína, kde došlo k zaplaveniu obydlí miestnej osady. Niekoľko ľudí bolo evakuovaných do náhradného ubytovania, informovali hasiči na sociálnej sieti.

Dobrovoľní hasiči, ale aj zamestnanci mesta v poobedných hodinách zasahovali v blízkosti osady. Po zaplavení niekoľkých obydlí ponúklo pomocnú ruku miestnym obyvateľom aj mesto Žiar nad Hronom. Dočasnú pomoc vo forme náhradného ubytovania poskytli 14 ľuďom, a to matkám s deťmi, informovalo mesto na svojom webe.

Hasiči v Košickom kraji pre počasie zasahovali v 42 prípadoch


Hasiči v Košickom kraji počas stredy evidujú zatiaľ 42 zásahov v súvislosti s počasím. Pre TASR to uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach Miroslav Betuš.

Pri týchto udalostiach zasahovalo celkovo 161 príslušníkov HaZZ vrátane dobrovoľných hasičov. „Išlo o čerpanie vody zo zaplavených pivníc rodinných a bytových domov, odstraňovanie spadnutých stromov zo štátnych ciest i miestnych komunikácií, záchranu osôb a zvierat zo zatopených lokalít a čistenie štátnych komunikácií od nánosov bahna,“ povedal. Najčastejšie, a to v 12 prípadoch, zasahovali hasiči z hasičskej stanice v Spišskej Novej Vsi, Gelnici a v Krompachoch. Košickí hasiči mali pre počasie desať výjazdov.

Ako spresnil, okrem evakuácie zo záhradkárskej oblasti v Kostoľanoch nad Hornádom v okrese Košice-okolie evakuovali ďalších päť ľudí aj z oblasti Štrkoviska v košickej Krásnej. „Zostali uväznení v záplavovom území,“ dodal Betuš.

Hron sa vylial v blízkosti záhradkárskej osady na Podborovej


Minimálne na dvoch miestach vo Zvolene je pre dlhotrvajúci dážď vážna situácia. TASR o tom informoval hovorca mesta Martin Svatuška s tým, že rieka Hron sa vyliala v blízkosti záhradkárskej osady na Podborovej, kde ohrozuje majetok Zvolenčanov, ale aj životy hospodárskych zvierat.

Práve na tomto mieste zasahovali štátni i dobrovoľní hasiči, s ktorými spolupracujú naši ľudia z mestského komunálneho strediska. Vrecia s pieskom dokonca pomáhajú plniť naši zamestnanci, ktorí za bežných okolností spolupracujú pri archeologickom výskume na Pustom hrade,“ uviedla k situácii primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová.

Rieka Slatina zas ohrozila chatárov v rekreačnej oblasti Červený medokýš, keď sa vyliala na jeden z úsekov cesty. Mestská polícia odkláňa vodičov na náhradnú trasu cez sedlo Pustého hradu. „Všetkých upozorňujeme, aby do rekreačnej oblasti cestovali iba v nevyhnutných prípadoch. Náhradná trasa totiž nemá charakter klasickej cestnej komunikácie a slúži naozaj len pre výnimočné prípady,“ podotkol náčelník zvolenskej mestskej polície Juraj Chabada.

Svatuška poznamenal, že mestská polícia sleduje aj situáciu v okolí bytovky pod Pustým hradom. „Aj tu je predpoklad, že by sa rieka Slatina mohla vyliať a bude potrebné na mieste postaviť protipovodňovú bariéru,“ ukončil.

Povodňová situácia v Kluknave je stabilizovaná


Vybreženie rieky Hornád spôsobilo problémy aj v obci Kluknava v okrese Gelnica. Pre TASR to uviedol starosta Štefan Kováč s tým, že sa to dotklo približne 15 až 20 rodinných domov či tamojšieho futbalového ihriska. V súčasnosti je podľa neho situácia stabilizovaná.

„Museli sme osádzať vrecia s pieskom a ochraňovať majetok občanov a obce, aj v Štefanskej Hute. Voda sa vyliala na polia i záhrady občanov, ktorí bývajú v blízkosti Hornádu. Jeho hladina postupne klesá, ale ľudia majú v pivniciach vodu, ktorú treba sústavne odčerpávať. Pomáhajú nám aj naši dobrovoľní hasiči, striedali sa asi dvadsiati,“ povedal. Podľa jeho slov boli v teréne uplynulú noc aj počas stredy. Kováč verí, že prestane pršať a voda klesne. „Bude tiež potrebné čistiť studne,“ dodal.

Predpokladá, že ak nenastane mimoriadna situácia, túto noc nebudú musieť byť v teréne. S odstraňovaním škôd plánujú pokračovať vo štvrtok (15. 10.).

HaZZ: Do pohotovosti boli uvedené všetky dobrovoľné hasičské zbory obcí


Všetky dobrovoľné hasičské zbory obcí, ktoré disponujú protipovodňovými vozíkmi a vozidlami z projektu Aktívne protipovodňové opatrenia, boli v stredu od 16. hodiny uvedené do pohotovosti. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Pomáhať majú profesionálnym hasičom v lokalitách, ktoré sú najzasiahnutejšie nepriaznivým počasím a zhoršujúcou sa povodňovou situáciou. "Dobrovoľné hasičské zbory obcí budú z dôvodu pretrvávajúceho dažďa v pohotovosti až do odvolania," spresnila Farkasová.

Nálepkovo očakáva zvyšovanie hladiny vodných tokov


Ďalšie zvyšovanie hladiny vodných tokov očakáva v najbližších hodinách obec Nálepkovo v okrese Gelnica. Voda doposiaľ zničila aj prístupovú cestu k rodinným domom v záhradníckej oblasti Tichý Potok. Pre TASR to uviedol starosta Ondrej Klekner s tým, že dážď neustáva.

Tretí stupeň povodňovej aktivity v obci vyhlásili v utorok (13. 10.) v noci. „Hladiny tokov sa zdvihli a Dedinky ráno zvýšili prietok, preto sa nám teraz dvíha Hnilec a začínajú byť ohrozené obecné budovy, dávali sme vrecia,“ povedal s tým, že vodu odčerpávajú napríklad aj z pivnice tunajšieho domova dôchodcov.

Za veľký problém označil zaplavenie v uvedenej lokalite, kde sa tok vybrežil na úseku okolo 300 metrov. K evakuácii podľa jeho slov nebolo nutné pristúpiť.

Beluša: Voda zaplavila podjazd pod diaľnicou v miestnej časti Hloža


Voda v belušskej miestnej časti Hloža zaplavila podjazd pod cestu I/61 a diaľnicu D1. Na sociálnej sieti o tom informovala trenčianska krajská polícia.



„Vodiči, pozor na zaplavený podjazd cesty III/1944 popod cestu I/61 a diaľnicu D1 v Beluši, časť Hloža, smerom na miestnu časť Podhorie. Rešpektujte pokyny polície,“ informuje polícia na sociálnej sieti.

Lehota pod Vtáčnikom: Obec vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity


Obec Lehota pod Vtáčnikom v okrese Prievidza v stredu vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity. Problémy tam spôsobuje voda na Suchom potoku a jeho prítokoch, informoval TASR vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Prievidzi Dušan Krovina.

"Hrozí tam poškodenie suchého poldra, ktorý je plný a momentálne z neho dobrovoľní hasiči čerpajú vodu, aby nepretiekol. Keby sa stalo, že pretečie, voda pôjde rovno do obce," uviedol Krovina.

Vytrvalý dážď situáciu komplikuje naďalej podľa neho aj pod mostmi na Nábreží sv. Metoda v Prievidzi, kde sa voda z Handlovky prerazila z kanalizácie na vozovku. Mesto komunikáciu uzatvorilo. "Ide o štandardný stav pri akomkoľvek veľkom daždi," podotkol.

Z ostatných obcí okresu podľa Krovinu zatiaľ komplikácie úradu nehlásia. "Podľa predpovedí by malo v noci prestať pršať. Voda však bude minimálne dva dni dotekať z hôr a polí," dodal.

Voda v potoku Parná stúpa, obec vyzvala na vyčistenie odtokov


Obec Horné Orešany v okrese Trnava vyzvala v stredu popoludní občanov, aby si vyčistili odtokové rúry pod mostami nad potokom Parná a priekopy pred svojimi nehnuteľnosťami. Urobila tak na základe upozornenia vodohospodárov. V prípade nerešpektovania výzvy budú mosty, ktoré znemožňujú plynulý odtok zrážkovej vody, odstránené.

Stav hladiny potoka Parná sa v dôsledku trvalého dažďa v stredu pohybuje medzi 2. a 3. stupňom povodňovej aktivity, starostka Jarmila Petrovičová pre TASR uviedla, že od vodohospodárov majú informáciu, že odtok vody z priehrady nad Hornými Orešanmi budú regulovať tak, aby sa predišlo vybreženiu potoka. Po poklese hladiny okolo poludnia začala voda po 14.00 h opäť stúpať.

Hraničný priechod Moravský sv. Ján - Hohenau je uzavretý


Z dôvodu zvýšenej hladiny rieky Morava bol popoludní uzavretý hraničný priechod Moravský sv. Ján - Hohenau. Informuje o tom polícia Trnavského kraja na sociálnej sieti.

Hladina na mieste dosahuje hodnotu 4,7 metra, čo je dvojnásobok oproti bežnému stavu.

Polícia upozornila tiež, že v okrese Skalica sú zvýšené hladiny viacerých miestnych potokov a vyzvala na pozornosť. Zaplavené sú aj niektoré úseky ciest iných okresov kraja.





Pri záplavách by mohli pomáhať aj vrtuľníky STA



Pri záplavách by mohli pomáhať aj vrtuľníky, TASR o tom informoval hovorca Slovak Training Academy (STA) Dušan Tokarčík. Toto špecializované výcvikové stredisko pre pilotov ponúklo Ministerstvu životného prostredia (MŽP) SR bezodplatné monitorovanie rozvodnených riek na východe Slovenska.

Letecký pohľad môže Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP), konkrétne Správe povodia Hornádu a Bodvy, podľa neho priniesť detailnejšie informácie na analýzu aktuálneho stavu povodia. Tokarčík dodal, že na základe nich možno lepšie vyhodnotiť povodňovú situáciu na riekach a prijať potrebné opatrenia tak, aby sa predišlo škodám na majetku ľudí.

„Naša spoločnosť je pripravená pomáhať pri živelných pohromách a všade tam, kde je potrebné nasadenie leteckej techniky. Vítam otvorenie dialógu s MŽP a verím, že spoločne dokážeme nájsť cestu, ako využiť naše vrtuľníky v prospech občanov SR,“ uviedol konateľ spoločnosti Lukáš Halás. Rezort sa podľa STA nebráni takémuto využitiu leteckého prieskumu. O tejto téme by mali rokovať najneskôr do konca týždňa. Cieľom stretnutia má byť nastavenie dlhodobej spolupráce pri riešení mimoriadnych situácií.



Dažde majú zrejme prvú obeť: V Jezersku našli utopeného muža


V obci Jezersko v okrese Kežmarok bol v stredu nájdený utopený muž. Hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Igor Pavlik pre TASR prípad potvrdil s tým, že sa čaká na obhliadajúceho lekára. Bližšie informácie však neposkytol. Podľa portálu imeteo.sk mal utopeného 26- ročného muža strhnúť potok v obci Jezersko v utorok (13. 10) vo večerných hodinách.

Na Hornádskej ulici v Krompachoch je situácia kritická, evakuovali 1000 ľudí



Na Hornádskej ulici v meste Krompachy, kde sa vyliala rieka Hornád, je situácia naďalej kritická. Z domov už evakuovali okolo 1000 ľudí. Pre TASR to uviedla primátorka mesta Iveta Rušinová.

Tretí stupeň povodňovej aktivity a mimoriadnu situáciu v meste vyhlásili už od utorka (13. 10.) od 21.00 h. „Hasiči stavali do noci protipovodňové zábrany, ale Hornád je silný a nepomohlo to, v stredu nadránom okolo tretej sa voda začala zdvíhať. Momentálne je hladina ustálená a postupne klesá. Dúfame, že sa v noci nezdvihne,“ povedala Rušinová.



Na Hornádskej ulici je zaplavený celý úsek od hlavnej elektrickej rozvodne až po zberný dvor a komunitné centrum. V oblasti zasahujú profesionálni aj dobrovoľní hasiči, ktorí evakuovali ľudí z rodinných a bytových domov. „Podľa sprostredkovaných informácií je v obydliach voda na úrovni okolo 20 až 30 centimetrov. Situácia nie je až taká vážna ako pred desiatimi rokmi, kde boli v tej istej oblasti zaliate celé prízemia v domoch,“ skonštatovala primátorka.

Ako ďalej priblížila, pre evakuovaných ľudí je zabezpečené ubytovanie aj strava. Školopovinné deti premiestnili do základnej a špeciálnej školy a do telocvične išli matky s deťmi. Ďalším priestorom, ktorý vyhradili pre evakuovaných, je centrum voľného času. Do komunitného centra, ktorého zriaďovateľom je občianske združenie Ľudia a perspektíva, zase umiestnili mužov. „Uvidíme, ako sa bude večer situácia vyvíjať a podľa toho máme ešte pripravenú ubytovňu v Starej Maši,“ dodala primátorka.

V blízkosti toku Hornád sa nachádza aj priemyselný park, kde potrebujú umiestniť protipovodňové zábrany. Pomoc mestu v tejto súvislosti ponúkol aj prezident Hasičského a záchranného zboru. Podľa Rušinovej je dôležité, aby zachránili priemyselný park a neohrozili tak jeho výrobu, keďže v závodoch pracuje okolo 1000 ľudí.



Hladina rieky Nitra stúpa, na strednom toku zatiaľ škody nespôsobila



Hladina rieky Nitra na jej strednom toku neustále stúpa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) už na viacerých vodomerných staniciach vyhlásil prvý a druhý stupeň povodňovej aktivity. Podľa viacerých samospráv však voda zatiaľ škodu nenarobila.

„Intenzívne prší a so stúpaním hladiny rieky stúpa aj obava z ohrozenia vodou. Monitorujeme územie a spolupracujeme s dotknutými orgánmi a organizáciami. Podľa informácií SHMÚ by malo pršať dnes do 24.00 h. Povodie Váhu vyhodnocuje situáciu s riekou Nitrou ako v tejto chvíli bezpečnú, bez nutnosti vyhlásiť povodňový stupeň ohrozenia,“ informovala na sociálnej sieti topoľčianska radnica.

Napriek tomu mesto vykonáva niektoré preventívne aktivity. Proti prípadným škodám už zabezpečilo napríklad výstavbu cyklomosta. Mestský úrad zároveň upozornil obyvateľov, aby pamätali na svoju bezpečnosť a vyhýbali sa pohybu v miestach s potenciálnym rizikom.



Moškovec a Blažovce vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity



Obce Moškovec a Blažovce v okrese Turčianske Teplice vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity, voda spôsobuje komplikácie i v Dubovom. Situáciu pre TASR označil Michal Turčan z odboru krízového riadenia Okresného úradu v Turčianskych Tepliciach za divokú, problémy v okrese spôsobuje rieka Turiec.

"Všetky vodné toky v okrese sú na hrane. Obce prijali opatrenia. Vykonávajú záchranné práce, vrecujú, odstraňujú naplaveniny, dávajú do pôvodného stavu mostné priepusty, aby mohla voda plynulo odtekať," priblížil Turčan.

Obce podľa neho zabezpečujú ochranu i nehnuteľností a poľnohospodárskych budov. "Obyvateľov rodinných domov nemuseli evakuovať, zabezpečujú sa tam vstupy, aby voda nepoškodila majetok," ozrejmil.

Výšku hladiny rovnajúcu sa tretiemu stupňu povodňovej aktivity dosiahol Turiec i v Ivančinej. "Tam je veľké územie, kde sa voda vyleje," podotkol Turčan. Situáciu ovplyvňuje Turiec podľa neho i v Dubovom, kde sa vylial z koryta a v obci pravdepodobne rovnako vyhlásia tretí stupeň povodňovej aktivity.


Cestári zasahovali v súvislosti s počasím na viacerých miestach v Prešovskom kraji



Zamestnanci Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) zasahovali v súvislosti s počasím v utorok (13. 10.) a stredu vo viacerých okresoch. Išlo prevažne o čistenie ciest, ako aj o čistenie a sprietočnenie priekop a vyznačenie obchádzkových trás.

Ako pre TASR uviedol námestník pre prevádzku SÚC PSK Stanislav Harčarík, následky lokálnych povodní v okrese Poprad a Kežmarok odstraňovali v úseku Spišské Bystré – Kravany, Veľká Lomnica – Stará Lesná, v Bušovciach a Hranovnici.

V okrese Prešov a Sabinov cestári zasahovali nad obcou Žipov, v Hermanovciach, za obcami Bajerov a Radatice, pred obcou Fintice, ďalej v Krivanoch, Miľpoši a na úseku cesty Ľubotín – Orlov v okrese Bardejov.

"V utorok večer na podnet polície v Starej Ľubovni sme označili obchádzkovú trasu na ceste Hniezdne – Spišská Stará Ves, Spišská Stará Ves – Spišská Belá pre nákladnú dopravu z dôvodu zaplavenia cesty Bušovce – Spišská Belá. Taktiež boli osadené zvislé dopravné značenia na rizikovom úseku cesty Plaveč - Ľubotín, kde dochádzalo k zaplavovaniu danej cesty," uviedol Harčarík s tým, že situáciu operatívne monitorujú.

"Aktuálne nevidujeme škody na majetku SÚC PSK. V týchto chvíľach prebieha čistenie ciest a zanesených priekop," dodal Harčarík.


Hasiči dokončujú protipovodňové opatrenia na Huštáku a pri štadióne v Banskej Bystrici



Neustávajúci dážď v Banskej Bystrici spôsobuje problémy priamo v centre meste, kadiaľ popri hlavnom cestnom ťahu I/66 preteká rieka Hron a kde už dlhší čas Slovenský vodohospodársky podnik robí výstavbu protipovodňových opatrení. Hladina rieky od utorka (13. 10.) večera nebezpečne stúpla a v stredu preto hlavnú cestu lemovali hasičské autá, hasiči tam budovali protipovodňové bariéry.

"Hron nám v noci stúpol na takú úroveň, že bolo potrebné vykonať protipovodňové opatrenia na Huštáku. Vybudovali sme bariéry v dĺžke zhruba 130 metrov a pri zimnom štadióne v dĺžke približne 240 metrov, plus vodohospodári zabezpečili úseky, kde protipovodňová ochrana mesta nie je dokončená," reagoval v stredu pre TASR Erik Piater z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici.

Na snímke hasiči stavajú protipovodňové zábrany na brehu rieky Hron. V Banskej Bystrici 14. októbra 2020.
Foto: TASR Ján Krošlák



Ako informoval, k 14.00 h Hron zatiaľ nestúpa, hasiči opatrenia dokončujú a pokiaľ hladina rieky nestúpne, malo by to postačovať. Desiatky príslušníkov HaZZ sú aktuálne v teréne a pomáha im okolo 30 ľudí z dobrovoľných hasičských zborov z okolitých obcí.

Podľa hydrometeorológov hladina Hrona stúpla z utorka zo 170 centimetrov na stredu asi o meter pri násobne zvýšenom prietoku.


V Moldave nad Bodvou zatiaľ spotrebovali 20 ton piesku, hrozba podľa mesta trvá




Dvadsať ton piesku doposiaľ spotrebovala Moldava nad Bodvou pre povodňovú situáciu súvisiacu s vytrvalým dažďom. Záchranárske práce naďalej pokračujú. Mesto o tom informuje na svojej webovej stránke s tým, že pokiaľ dážď neustúpi, situácia nebude stabilizovaná.

Na nebezpečenstvo ohrozenia vodou obyvateľov upozornili v utorok (14. 10.) večer. „Mesto zriadilo aj infolinku, kam mohli obyvatelia ohlásiť potrebu zásahu pri ochrane svojho majetku alebo zdravia. Po vybrežení Bodvy v Medzeve, zaliatí niekoľkých domov a následnej evakuácii, boli preventívne opatrenia v našom meste nanajvýš opodstatnené,“ spresnilo s tým, že celkovo sa na záchranných prácach podieľalo 14 zamestnancov úradu vrátane mestskej polície, príslušníkov štátnej polície a záchranných zložiek. Pomáhalo tiež takmer 50 dobrovoľníkov.

Vrecia s pieskom ukladali na kritické miesta na ulici Mlynskej a Tehelnej. Kritická situácia bola aj v Budulove - na konci cesty tejto mestskej časti smerom na Peder. „Tam sa tiež spravila hrádza z piesku, ale voda cez ňu presakuje a mierne zaplavuje cestu. Situácia ešte nie je stabilizovaná ani dnes, ráno pracovníci mesta zdvíhali hrádzu ešte o jeden rad,“ uvádza radnica s tým. Podľa nej problémy evidujú aj na križovatke ulíc Debraďská a Janka Kráľa, kde na ceste stojí väčšie množstvo vody.


V žilinskej mestskej časti Bytčica trvá tretí stupeň povodňovej aktivity



V žilinskej mestskej časti Bytčica trvá tretí stupeň povodňovej aktivity, ktorý primátor Žiliny Peter Fiabáne vyhlásil v utorok (13. 10.) po vyliatí sa miestneho potoka z koryta. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Doplnil, že Bytčický potok zaplavil ulicu Na stanicu. „Voda nestíhala odtekať prirodzenými trasami a postupne zaplavila spodné časti domov, pivnice, záhrady, garáže a miestne komunikácie. Mesto situáciu monitoruje. Dobrovoľní hasiči so správcom toku, Slovenským vodohospodárskym podnikom, v súčasnosti na mieste odstraňujú následky prívalových dažďov,“ uviedol Miškovčík.

Krízový štáb mesta podľa neho ďalej koordinuje záchranné a zabezpečovacie práce. „Na mieste ich na najkritickejšom úseku v Bytčici, ale aj v Trnovom a Vraní bol osobne skontrolovať primátor Fiabáne s členmi krízového štábu,“ dodal.

Podľa aktuálnych informácií voda postupne opadáva, v niektorých postihnutých častiach sa krízovú situáciu po výdatnom daždi podarilo vyriešiť odčerpávaním vody a uvoľnením vodného toku. „Stavebné mechanizmy aktuálne odstraňujú korytá riek od nánosov bahna, kamenia a náletových porastov. Práce prakticky pokračujú stále od utorka (13. 10.) večera. Povodňovú aktivitu monitorujeme na celom území Žiliny a v prípade potreby budeme reagovať ďalšími opatreniami,“ povedal Fiabáne.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vyhlásil hydrologickú výstrahu tretieho stupňa pre celý okres Žilina. Hladiny riek Čierny Váh, Rajčanka i Kysuca v noci následkom prívalových dažďov kulminovali a na viacerých miestach došlo k vybreženiu. V niektorých prípadoch rieky spolu so splavmi pôdy z okolitých polí a dotokov z povrchových vôd spôsobili lokálne záplavy.

HaZZ: Najvážnejšia situácia je v Žilinskom a Banskobystrickom kraji



Hasiči boli za ostatných šesť hodín v súvislosti s intenzívnym dažďom vyslaní k 69 udalostiam. Najvážnejšia situácia je momentálne v Žilinskom a Banskobystrickom kraji. TASR o tom informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR.

"V Žilinskom kraji uskutočnili hasiči 17 výjazdov, pri ktorých najmä odčerpávali vodu zo zatopených pivníc a cestných komunikácií a odstraňovali popadané stromy," dodala. V Banskobystrickom kraji zasahovali pri 15 technických udalostiach, taktiež išlo najmä o odčerpávanie vody a stavanie protipovodňových bariér.

Neustávajúci dážď v Banskej Bystrici začína spôsobovať problémy priamo v meste. Hladina rieky Hron, ktorá ním preteká, nebezpečne stúpa a aj v časti, kde sa v súčasnosti realizujú dlhodobé stavebné práce na výstavbe protipovodňových opatrení. Na snímke pohľad na rieku Hron. V Banskej Bystrici 14. októbra 2020.
Foto: TASR Ján Krošlák


Hasiči vykonávajú monitoring vodného toku rieky Slatina. "Vo Zvolenskej Slatine už od včerajšieho dňa profesionálni a dobrovoľní hasiči z okolitých obcí odčerpávajú vodu pomocou vysokokapacitných čerpadiel," spresnila. Ďalší monitoring podľa nej vykonávajú aj v Banskej Bystrici na rieke Hron. V blízkosti autobusovej stanice umiestnili protipovodňové bariéry v dĺžke 250 metrov, doplnila Križanová s tým, že hasiči naďalej zasahujú aj v ostatných krajoch.


Vo Zvolenskej Slatine aj naďalej zasahujú dobrovoľní hasiči




Vo Zvolenskej Slatine v okrese Zvolen aj naďalej zasahujú dobrovoľní hasiči, odčerpávajú vodu zo zaplavenej dediny a monitorujú situáciu. „Keďže stále prší, naďalej máme rozmiestnené vaky a vrecia, pretože voda síce oproti skorému ránu poklesla, do koryta sa však zatiaľ nevrátila. Stále sú zaplavené okolité územia, našťastie, nie cesty,“ uviedla pre TASR starostka obce Zvolenská Slatina Mária Klimentová. „Predpoveď počasia však stále nie je priaznivá,“ dodala s tým, že situácia je najhoršia na toku rieky Slatina.

Pre povodeň vyhlásila samospráva tretí stupeň povodňovej aktivity. V stredu ráno to potvrdil hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák. Vodný tok rieky Slatina sa vylial z koryta na poľnohospodársku pôdu. Pre vysokú hladinu vodného toku Slatina sa zdvihla aj hladina toku Rybný potok, čo spôsobilo vyliatie vôd cez brehové čiary.

Podľa starostky voda v noci ohrozovala miestne komunikácie i okolité domy. „Hasiči nainštalovali v najkritickejších miestach povodňové vaky, obec spolu s dobrovoľnými hasičmi pripravila viac ako 450 vriec, ktoré rozviezli do ohrozených obydlí. Zároveň sme nepretržite prečerpávali vodu, aby nezaplavovala záhrady a dvory rodinných domov,“ opísala atmosféru v dedine.

Na väčšine územia Slovenska dosiahli hladiny vodných tokov rôzne stupne povodňovej aktivity. Výstraha tretieho stupňa pred povodňami platí na Slovensku aktuálne pre desať okresov. Týka sa to okresov Trnava, Turčianske Teplice, Žilina-Rajčanka, Prievidza, Zvolen, Revúca, Rožňava, Spišská Nová Ves, Gelnica a Košice-okolie – Hornád.


Vytrvalý dážď dvíha hladiny riek na hornej Nitre, úrady situáciu monitorujú


Trvalý dážď dvíha hladiny riek na hornej Nitre. Okresné úrady v Prievidzi a v Partizánskom situáciu monitorujú, zatiaľ žiadna z obcí nevyhlásila stupeň povodňovej aktivity.

"Zatiaľ obce v okrese Prievidza nevyhlásili povodňové aktivity, no situáciu sledujeme a sme v neustálom kontakte s mnohými starostami," povedal vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Prievidzi Dušan Krovina. V prípade potreby sú pracovníci úradu podľa neho pripravení pomôcť.

Situáciu monitorujú aj v okrese Partizánske. "Zatiaľ nám z obcí nehlásili vyhlásenie povodňovej aktivity," uviedol prednosta Okresného úradu v Partizánskom Peter Paulík.

Opatrenia v súvislosti s trvalým dažďom pripravujú i v Partizánskom. V utorok (13. 10.) večer zasahovali tamojší dobrovoľní hasiči na štátnej ceste I/64 pod železničným mostom, kde odčerpávali vodu. V meste stúpa hladina rieky Nitra. "Ešte v utorok večer sme uzatvorili cestu pod železničným mostom pri vstupe do Partizánskeho, ktorá patrí Slovenskému vodohospodárskemu podniku a využívajú ju občania," spomenul pre TASR primátor Jozef Božik.

Samospráva podľa neho zisťovala pripravenosť na prípadný zásah v súvislosti s vybrežením tokov. "Zatiaľ máme k dispozícii 11 ton piesku a približne 1000 vriec. V pohotovosti máme i dobrovoľných hasičov, ak sa popoludní situácia zhoršila. Máme dve 20 metrov dlhé norné steny. Monitorujeme oba toky, Nitricu aj Nitru. V prípade potreby sme pripravení opätovne zasiahnuť. Keby sme si nevedeli dať rady, obrátime sa na štát, prípadne na špeciálne zložky, ako je armáda a podobne," dodal.


V obci Brehy platí druhý stupeň povodňovej aktivity


Druhý stupeň povodňovej aktivity uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) aj pre obec Brehy. Situáciu tam monitorujú dobrovoľní hasiči, potvrdil pre TASR starosta obce Juraj Tencer.

Hladina rieky Hron presiahla podľa SHMÚ v Brehoch výšku 370 centimetrov. Rieka podľa starostu vytlačila vodu na cestu III. triedy v smere do Rudna nad Hronom. Komunikácia by mala byť čiastočne zaplavená v jednom pruhu v úseku klopenej zákruty. „Cesta je prejazdná, situáciu rieši a dopravné značenie zabezpečuje Banskobystrická regionálna správa ciest,“ doplnil Tencer.

Z chatovej oblasti pri Košiciach evakuovali hasiči 22 osôb a päť psov


Hasiči úspešne ukončili evakuáciu 22 osôb v chatovej oblasti v Kostoľanoch nad Hornádom v okrese Košice - okolie. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

„Pomocou člnov preniesli do bezpečia 18 dospelých, štyri deti a päť psíkov. Päť ďalších osôb, ktorým stále zostáva úniková cesta do lesa, evakuáciu odmietlo,“ spresnila s tým, že udalosť sa zaobišla bez zranení.

Povodňová situácia je vážna v dôsledku dlhotrvajúceho dažďa, najviac postihnutým regiónom je aktuálne Košický kraj.



Dlhotrvajúci dážď spôsobuje problémy aj v obci Smolník


Dlhotrvajúci dážď spôsobuje problémy aj v obci Smolník v okrese Gelnica, kde vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity. Ako pre TASR povedal starosta obce Radoslav Dlugoš, došlo aj k dočasnej odstávke pitnej vody.

„Smolnícky potok sa vybrežil. Problémy nám robí asi polovica horských bystrín, ktoré v lete ani nepočuť. Máme spolu šesť alebo osem takýchto prítokov do potoka. Voda sa nabaľuje – z potôčikov sú potoky a z potoka skoro rieka,“ spresnil s tým, že ku komplikáciám prispelo aj to, že v stredu ráno na kopcoch nasnežilo.

So zabezpečovacími prácami začali v utorok (13. 10.) popoludní, s odstraňovaním dôsledkov množstva vody skončili v stredu okolo 4.00 h a od rána opäť pokračujú. „Čistili sme napríklad priestor pod mostmi. Zachraňovali sme aj kotolňu základnej školy a jedáleň. V kotolni to vyzeralo dosť kriticky, ale zvládli sme to a už je to v poriadku. Pomáhali aj dobrovoľní hasiči,“ povedal Dlugoš. Podľa jeho slov zachraňovali aj súkromný majetok občanov - domy, záhrady i pivnice.

Čo sa týka pitnej vody, od utorka bola v Smolníku dočasne odstavená. Po jej opätovnom spustení je mierne zakalená. Podľa neho to môže byť dôsledkom toho, že filtrácia v úpravni vody nestíha. Obyvateľom preto odporúča využívať vodu z vlastných studničiek, alebo si pitnú vodu zabezpečiť inak.

SHMÚ: Povodňová situácia je vážna najmä v povodí Hornádu a Bodvy



Aktuálna povodňová situácia na Slovensku je vážna najmä v povodí Hornádu a Bodvy. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Ten vydal výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa na celom území Slovenska. Najvyšší, tretí stupeň výstrahy aktuálne platí v okresoch Skalica, Senica, Trnava, Prievidza, Žilina (tok Rajčanka), Turčianske Teplice, Zvolen, Revúca, Rožňava, Gelnica, Spišská Nová Ves, Košice-okolie (tok Hornád).

"Na väčšine horných úsekov tokov stredného a východného Slovenska je po nočných kulmináciách ustálenosť až mierny pokles vodných hladín pri vysokom vodnom stave. Na ich stredných a dolných úsekoch, na Morave, Myjave a na tokoch v oblasti Malých Karpát je vzostup až výrazný vzostup, na Dunaji je mierny vzostup vodných hladín," priblížil aktuálnu hydrologickú situáciu na Slovensku SHMÚ.

Hlboká tlaková níž so stredom nad južným Poľskom podľa ústavu aj v stredu prinesie zrážky, ktoré prispejú k pretrvaniu povodňovej situácie. Počas nočných hodín zrážky na strednom a východnom Slovensku ustávali alebo slabli, ale pretáčajúca sa tlaková níž priniesla zrážky na západ územia, opäť miestami aj výdatné. "Za posledných 24 hodín spadlo od 15 do 50 milimetrov zrážok, v južnej časti Volovských vrchov a v okolí Malých Karpát od 50 do 75 milimetrov, výnimočne aj viac. Maximálny úhrn sme zaznamenali v Smoleniciach, 96,7 milimetrov," spresnil SHMÚ.

Počas stredajšieho neskorého večera a nočných hodín očakáva ustávanie zrážok na väčšine územia Slovenska. Na rieke Dunaj predpokladá mierny vzostup, na ostatných tokoch prechodne ustálenosť až vzostup pri vysokých vodných stavoch. V popoludňajších hodinách vzostup až výrazný vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia stupňa povodňovej aktivity aj v ďalších staniciach. "Hladiny v horných častiach väčšiny zasiahnutých tokov by mali kulminovať vo večerných a nočných hodinách, s následnými poklesmi počas štvrtka (15. 10.). V stredných a najmä dolných častiach tokov treba počítať s dotekaním," poznamenal SHMÚ.

Výstraha 3. stupňa pred povodňami platí pre ďalšie okresy



Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu tretieho stupňa pred povodňami aj pre okresy Skalica, Senica, Pezinok a Košice. Informuje o tom na svojom webe. Tretí stupeň naďalej platí pre okresy Trnava, Turčianske Teplice, Žilina Rajčanka, Prievidza, Zvolen, Revúca, Rožňava, Spišská Nová Ves, Gelnica a Košice-okolie – Hornád. Pre väčšinu územia platia výstrahy druhého a prvého stupňa.

S výdatnejšími zrážkami na celom Slovensku treba počítať aj naďalej. Pre tri okresy Košického kraja platia výstrahy tretieho stupňa, pre väčšinu územia výstrahy druhého stupňa. Pre niektoré okresy západného a východného Slovenska boli vydané zatiaľ výstrahy prvého stupňa. V niektorých okresoch Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja treba počítať aj so silnejším vetrom na horách, vydané sú výstrahy prvého stupňa.



Bodva sa vyliala, zaplavila domy a cesty, Jasov prijíma opatrenia



Pre silné dažde došlo v noci na stredu v obci Jasov v okrese Košice-okolie k vyliatiu rieky Bodva z jej koryta. "Zaplavilo v podstate všetky okolité domy, ktoré sú v blízkom okolí," uviedol pre TASR prednosta obecného úradu v Jasove Kamil Münnich.



Obec v utorok (13. 10.) okolo 17.00 h vyhlásila tretí povodňový stupeň a prijíma protipovodňové opatrenia aj s využitím ťažkých mechanizmov. "Do rána sme navrecovali 2500 vriec s pieskom, 60 ton piesku, a od rána nám vozia zhruba každú hodinu 100 ton kameňa a robíme závaly, aby sa ochránil majetok občanov aj všetky obydlia v obci. V uliciach máme komplet hasičov a ľudí, ktorí zabezpečujú bezpečnosť," povedal prednosta. K dispozícii už je ďalších 2000 vriec a na predprípravu dovezú ďalších 2000.

Voda zaliala aj miestne komunikácie, podľa Münnicha sa však cez ne dá prejsť autom alebo v čižmách. Vážna situácia je smerom k Jasovskej jaskyni, kde zalialo prístupovú cestu aj okolité domy, ktoré museli ľudia opustiť. "Tam to riešime v spolupráci so Slovenským vodohospodárskym podnikom," uviedol prednosta.

Ku škodám s vyliatím Bodvy došlo aj v susednom Medzeve.

Hladina rieky Hron stúpa a situácia sa komplikuje, tvrdí primátor Banskej Bystrice



Neustávajúci dážď v Banskej Bystrici začína spôsobovať problémy priamo v meste. Hladina rieky Hron, ktorá ním preteká, nebezpečne stúpa a aj v časti, kde sa v súčasnosti realizujú dlhodobé stavebné práce na výstavbe protipovodňových opatrení.

Neustávajúci dážď v Banskej Bystrici začína spôsobovať problémy priamo v meste. Hladina rieky Hron, ktorá ním preteká, nebezpečne stúpa a aj v časti, kde sa v súčasnosti realizujú dlhodobé stavebné práce na výstavbe protipovodňových opatrení. Na snímke hasiči stavajú protipovodňové zábrany na brehu rieky Hron. V Banskej Bystrici 14. októbra 2020.
Foto: TASR Ján Krošlák


"Vrátil som sa z terénu a situácia sa na niektorých miestach už komplikuje. Od rána sme v intenzívnom kontakte so Slovenským vodohospodárskym podnikom a hasičmi, ktorí nás aktuálne informujú o stave rieky na jednotlivých úsekoch a tiež realizácii nevyhnutných opatrení. Súčinné sú i naše dobrovoľné hasičské zbory," konštatoval banskobystrický primátor Ján Nosko na sociálnej sieti.

Mesto situáciu stále monitoruje a občanov bude o dôležitých skutočnostiach informovať.




Hladina Levočského potoka v obci Markušovce mierne klesla



Hladina Levočského potoka v obci Markušovce v okrese Spišská Nová Ves mierne klesla. Tretí stupeň povodňovej aktivity však naďalej platí. Pre TASR to potvrdil starosta obce Marek Virág.

„Levočský potok sa vylial, ale nebolo to tak zlé, aby sme museli evakuovať ľudí. Približne 30 domov v obci má zaplavené dvory a pivnice,“ uviedol starosta. Doplnil, že voda sa dostala aj na hlavnú cestu a po polnoci už na ňu nepúšťali autá. Momentálne je podľa jeho slov cesta prejazdná.


Úpravňu vody v Gelnici zalialo, mesto je zásobované iba z prameňov



Mesto Gelnica vyzýva obyvateľov, aby šetrili vodou, dôvodom je zaliata úpravňa vody v Perlovej doline. Pre TASR to za radnicu uviedol Milo Janáč s tým, že v meste pracujú na odstránení dôsledkov stále trvajúcich dažďov.

Uvedenú úpravňu vody museli odstaviť. „Mesto je v súčasnosti zásobované iba z prameňov. Zároveň informujeme, že voda je aj napriek slabému zafarbeniu vhodná na bežné používanie,“ uvádza radnica na sociálnej sieti.

Pre dopravu je podľa nej uzavretý most pri základnej škole. „Nahromadil sa tam naplavený odpad, časť zábradlia bolo nutné odpáliť, aby nepretiekol a nedošlo k prípadným upchatiam,“ spresnil Janáč s tým, že zo štátnej cesty zároveň odčerpávajú vodu. Poškodená je aj časť cesty v Perlovej doline. V niektorých úsekoch podmylo mosty, navážali tam kamene. Časť obyvateľov v uvedenej lokalite zostala bez elektrického prúdu, keďže voda strhla stĺp elektrického vedenia. Na odstránení poruchy pracujú.

V Centre voľného času odčerpávali vodu z pivnice. Zatopených je aj niekoľko pivníc rodinných domov pri Hnilci. „Musí sa čakať, kým voda opadne,“ dodal. Problémy boli aj na Potočnej ulici. Voda sa po nej valila aj v dôsledku upchatého priepustu. „Už by to malo byť v poriadku, rovnako tak aj na Turzovskej ulici,“ dodal.

Janáč pripomenul, že situácia v najbližších hodinách bude závisieť od ďalšieho vývoja počasia. „Je to lepšie oproti tomu, ako Hnilec kulminoval v noci. Keby sa veľmi nerozpršalo, tak dúfame, že to najhoršie máme za sebou,“ doplnil Janáč.


Následky vytrvalého dažďa likvidovalo v Trenčianskom kraji 52 profesionálnych hasičov



V súvislosti s vytrvalým dažďom absolvovali profesionálni hasiči v Trenčianskom samosprávnom kraji v utorok (13. 10.) a v stredu nadránom 14 výjazdov. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Marián Petrík.

Hasičov zamestnalo najmä odstraňovanie spadnutých stromov, riešili následky zosunutia svahu a odčerpávali vodu z pivnice rodinného domu. Celkovo v kraji zasahovalo 52 hasičov s 15 kusmi techniky.

Najviac výjazdov mali hasiči v okrese Považská Bystrica, kde zasahovali päťkrát, tri výjazdy mali v Trenčianskom okrese, po dva v okresoch Bánovce nad Bebravou a Prievidza a po jednom v okresoch Ilava a Myjava.


Voda zaplavila viacero ciest v Košickom kraji kraji, najhoršia je situácia na Spiši



Niekoľkodňové silné dažde v Košickom kraji sa podpísali pod zvýšenie hladín riek a neprejazdnosť niektorých úsekov ciest. Najkritickejšia situácia je podľa Správy ciest Košického samosprávneho kraja (KSK) na Spiši. Informoval o tom v stredu Úrad KSK.

"V noci z utorka (13. 10.) na stredu sa asi na stometrovom úseku vylial potok medzi obcami Veľký Folkmar a Kojšov, takže do tejto koncovej obce bol znemožnený prístup pre osobnú dopravu. Naši cestári sa v ranných hodinách snažili úsek sprejazdniť aspoň v jednom jazdnom pruhu. Kritický úsek je aj medzi Gelnicou a Prakovcami, kde voda odmyla časť cesty v dĺžke približne desať metrov. Úsek je prejazdný v jednom pruhu, pričom rátame, že škody sa vyšplhajú na niekoľko tisíc eur," informoval predseda KSK Rastislav Trnka.

Potok sa vylial aj v obci Hnilčík, cesta je aktuálne prejazdná. Rieka Hnilec sa v Gelnickom okrese vyliala na viacerých miestach, a to v meste Gelnica na ceste II/546 pred hypermarketom. Cesta je pre osobnú dopravu uzavretá, obchádzka vedie po miestnych komunikáciách, pričom dopravu reguluje polícia. K vybreženiu Hnilca došlo aj na ceste z Gelnice v smere na Jaklovce, úsek je prejazdný v jednom jazdnom pruhu. Na rieke Hnilec bol vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity.

Z dôvodu viacerých zaplavených ciest na Spiši Správa ciest KSK v Spišskej Novej Vsi zmobilizovala pomoc z ďalších stredísk. Tie vypomáhajú s technikou a s odstraňovaním škôd.

Silný dážď sa v utorok podpísal aj pod zaliatie dlhodobej obchádzkovej trasy medzi Kysakom a Veľkou Lodinou (okr. Košice-okolie) vedúcej cez osadu Sopotnica. "Vybreženie Hornádu v tomto úseku spôsobilo aj neprimerané vypúšťanie vodnej nádrže Ružín Slovenským vodohospodárskym podnikom. Vodohospodárov sa budeme pýtať, prečo začali Ružín vypúšťať v takom množstve až začiatkom tohto týždňa, keď bol vývoj počasia známy niekoľko dní vopred. Nešlo pritom o prvý takýto prípad. Dlhodobá obchádzková trasa je stále neprejazdná. Musíme počkať, kým hladina Hornádu klesne a následne budeme odstraňovať škody," uviedol Trnka. Obchádzka vedie po účelovej komunikácii Košice – most Ružín – účelová komunikácia – Malá Lodina – Veľká Lodina.

Hornád zaplavil aj extravilán obce Kysak vrátane Školy v prírode, ktorá patrí kraju. Škody zatiaľ vyčíslené nie sú. K zaplaveniu cesty došlo aj v úseku Trebejov – Družstevná pri Hornáde, úsek cesty je aktuálne neprejazdný.


Hasiči mali v Banskobystrickom kraji v súvislosti s počasím 41 výjazdov



Hasiči v Banskobystrickom kraji od utorka (13. 10.) do stredy 6.00 h absolvovali v súvislosti s počasím 41 výjazdov. Ako pre TASR uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Erik Piater, najvážnejšia situácia bola v okrese Zvolen.

Obec Zvolenská Slatina vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity. V stredu ráno to potvrdil hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák. Vodný tok rieky Slatina sa vylial z koryta na poľnohospodársku pôdu. Pre vysokú hladinu vodného toku Slatina sa zdvihla aj hladina toku Rybný potok, čo spôsobilo vyliatie vôd cez brehové čiary a zaplavilo rodinné domy.

„Okrem toho hasiči najčastejšie zasahovali v okresoch Revúca, Veľký Krtíš a Brezno,“ dodal Piater. Celkovo zasahovalo 25 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a bolo nasadených deväť kusov hasičskej techniky. „V teréne bolo aj 114 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí na 24 kusoch techniky,“ ukončil.

S výdatnejšími zrážkami na celom Slovensku treba počítať aj počas stredy, upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav.


Hasiči evakuujú ľudí z Hornádskej ulici v Krompachoch



Profesionálni a dobrovoľní hasiči momentálne evakuujú ľudí z niekoľkých rodinných a bytových domov na Hornádskej ulici v Krompachoch v súvislosti s prívalovým dažďom. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).



„V utorok večer tu osadili protipovodňové zábrany, voda sa však dostala až k domom. Hasičom sa pomocou člnov doposiaľ podarilo evakuovať 20 detí a 23 dospelých, 15 obyvateľov evakuáciu odmietlo,“ priblížila Farkasová.





Ako ďalej ozrejmila, na mieste je pripravený evakuačný autobus HaZZ ako dočasné útočisko. Zasahujú profesionáli z hasičskej stanice v Krompachoch a členovia dobrovoľného hasičského zboru obce.

Farkasová doplnila, že ďalšia evakuácia sa momentálne pripravuje v chatovej oblasti v obci Kostoľany nad Hornádom, okres Košice-okolie. „Hasiči budú pomocou člnov evakuovať približne 11 osôb a štyri zvieratá cez zaplavenú oblasť smerom k nezaplavenej časti cestnej komunikácie,“ dodala.


Košice: Hladina Hornádu a vytrvalý dážď spôsobujú komplikácie



Mesto Košice v spolupráci so Slovenským vodohospodárskym podnikom (SVP) vykonáva zabezpečovacie práce pri koryte rieky Hornád. Dôvodom je jeho stúpajúca hladina, ktorá spolu s dažďom spôsobuje komplikácie. Pre TASR to potvrdilo komunikačné oddelenie mesta.

„V skorých ranných hodinách popadali skaly a kamene na úsek Kostolianskej cesty,“ uviedol magistrát s tým, že na mieste osadili dopravné značky upozorňujúce na nebezpečenstvo. V súčasnosti je už premávka na tomto úseku po odstránení spadnutých skál plynulá. Zároveň upozornil, že ak sa situácia zopakuje, pristúpia k ďalším opatreniam.

Košice evidujú problémy aj v mestskej časti Krásna na ulici Pri Hornáde. „Na mieste sú už zamestnanci magistrátu mesta Košice, ktorí monitorujú situáciu. Sú zaplavené niektoré záhrady, voda sa zatiaľ nedostala k rodinným domom,“ dodalo mesto.



Situácia v obci Kysak je podľa starostu vážna, voda zaplavila desiatky domov



Približne 50 domov v štyroch lokalitách v obci Kysak v okrese Košice-okolie zaplavila voda, pre TASR to povedal starosta Ľubomír Krajňák s tým, že voda tam siaha od 50 centimetrov do jedného metra. Väčšinu ľudí evakuovali v utorok (13. 10.), niektorí podľa neho nechcú opustiť svoje príbytky.

„Máme vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity, štyri lokality sú neprístupné. Zostali tam obyvatelia, ktorí sa nechcú evakuovať, išli na poschodie. Ak to počasie dovolí, s hasičmi sme pripravení ich nútene evakuovať,“ spresnil s tým, že ide o štyri domy, resp. chaty.

Väčšina tých, ktorým domy zaplavilo, si veci presťahovala na poschodie a presunula sa k známym - prípadne do miesta svojho trvalého bydliska. V utorok večer v obci preventívne pre vybrežením sa rieky osádzali protipovodňové vaky. Podľa starostu sa v stredu ráno ukázalo, že to bolo zbytočné. „Voda je taká vysoká, že to nestačí. Prognózy vyzerajú zle. Kulminácia toku by mala nastať až niekedy v piatok (16. 10.), úroveň hladiny Hornádu bude dovtedy rásť,“ dodal.



Na väčšine Slovenska dosiahli hladiny tokov stupne povodňovej aktivity



Na väčšine územia Slovenska dosiahli hladiny vodných tokov stupne povodňovej aktivity (SPA). Dôvodom je pretrvávajúci dážď, ktorý na niektorých miestach spôsobil aj záplavy. TASR o tom informoval Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). V teréne má aktuálne viac ako 130 vodohospodárov, 70 kusov techniky, použil už 4500 jutových vriec a 100 ton piesku. Pre zvýšené vodné stavy zatiaľ podnik nemohol určiť presný rozsah povodňových škôd.


Pre dlhotrvajúci dážď sa dvíhajú hladiny vodných tokov. V obci Jasov v okrese Košice okolie je zaplavená aj prístupová cesta do Jasovskej jaskyne a okolité domy, ktoré museli ľudia opustiť. Jasov, 14. októbra 2020.
Foto: TASR František Iván



K stredajšiemu ránu platia starostami vyhlásený III. SPA v obci Baldovce, Betlanovce, Vlková, Spišský Hrušov, Oborín, Spišský Štiavnik, Markušovce, Harakovce, Radatice, Jasov, Hranovnica, Lipany, Vydrník, Rokytov, Spišská Teplica, Malá Franková a obci Jamník. Druhý SPA platí pre mestá Krompachy a Kežmarok a obce Hrabušice, Fintice, Kolinovce, Spišské Bystré, Letanovce, Kechnec, Smižany a obec Ľubovec vplyvom vnútorných vôd (voda spôsobená splachom z územia).


Pre dlhotrvajúci dážď sa dvíhajú hladiny vodných tokov. V obci Jasov v okrese Košice okolie je zaplavená aj prístupová cesta do Jasovskej jaskyne a okolité domy, ktoré museli ľudia opustiť. Jasov, 14. októbra 2020.
Foto: TASR František Iván



"V priebehu utorka (13.10.) a v noci na stredu trvalý dážď opätovne spôsobil vzostup vodných stavov v pôsobnosti Správy povodia horného Váhu Ružomberok a Správy povodia stredného Váhu Púchov. Druhý SPA bol dosiahnutý na vodnom toku Handlovka, Lehotský potok, Dovalovský potok, Turiec, Rajčianka. Prvý SPA bol evidovaný na tokoch Bebrava, Radiša, Revúca, Zázrivka, Kysuca," spresnili vodohospodári. Na spodných úsekoch vodných tokov Blh, Rimava, Turiec, Slaná a Muráň sa očakáva vzostup hladín.

Starostami vyhlásený tretí SPA platí k stredajšiemu ránu i v obciach Bobrovník, Liptovský Ján, Porúbka a v obci Hôrky. V meste Žilina na vodnom toku Bytčický potok došlo k vyliatiu vody z koryta a zaplaveniu územia v lokalite ulice Na stanicu, zaplaveniu pozemkov rodinných domov a mestských komunikácií. "Naďalej tu platí primátorom vyhlásený III. SPA na vodnom toku Bytčický potok, v rámci mestskej časti Žilina-Bytčica. Druhý SPA je vyhlásený v obci Nesluša na vodnom toku Neslušanka. Zároveň je stále vyhlásený druhý SPA v obciach Liptovské Sliače, kde sa vykonáva čistenie koryta toku od nánosov a naplavenín a v obci Ludrová, Malatiny, Partizánka Ľupča a Liptovská Lúžna," uviedol SVP.

Tretí SPA je vyhlásený tiež v obci Držkovce, v obci Ratková, Neporadza, Gemerská Ves a v obci Kameňany. Druhý SPA platí v obci Dobrá Niva na vodných tokoch Cesnakový potok, Hajtmanský potok, Studničný potok a Neresnica, v obci Plešivec a v meste Rimavská Sobota na vodnom toku Rimava v neupravenom úseku a jej prítokoch.

Na vodných tokoch Hron, Ipeľ, Slaná a Rimava prevláda výrazný vzostup vodných hladín a na strednom a dolnom Ipli mierny vzostup. V utorok vo večerných hodinách bol zaznamenaný prudký nárast hladiny vodného toku Slatina. Obec Zvolenská Slatina večer vyhlásila III. SPA. Vodný tok sa vylial z koryta v intraviláne obce na poľnohospodársku pôdu. Došlo aj k zaplaveniu rodinných domov.


Výdatné dažde zdvihli hladiny na východe, najmä v povodí Hornádu a Hnilca



Výdatné zrážky vo forme dažďa zaznamenali do stredajšieho rána v priebehu uplynulých 24 hodín opätovne na celom území východného Slovenska. "Najvyšší úhrn zrážok - 74,7 milimetra bol nameraný v zrážkomernej stanici Košická Belá.  Podobne vysoké úhrny nad 60 milimetrov boli zaznamenané aj v staniciach Smolník, Kojšovská Hoľa, Štós a Medzev," informoval TASR hovorca Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Ivan Garčár.  

V dôsledku výdatných zrážok za uplynulé dva dni došlo k výrazným vzostupom vodných hladín takmer na všetkých tokoch východného Slovenska, najmä v povodí Hornádu a Hnilca. "Momentálne evidujeme  tretí stupeň povodňovej aktivity v ôsmich vodomerných staniciach. Ide o stanice Markušovce/Levočský potok, Spišské Vlachy/Hornád, Margecany/Hornád, Švedlár/Hnilec, Jaklovce/Hnilec, Obišovce/Svinka, Kysak/Hornád, Ždaňa/Hornád a Košice/Hornád. V spomínaných vodomerných staniciach je momentálne ešte vzostup na Hornáde v Spišských Vlachoch, Margecanoch, Kysaku a Ždani," informoval Garčár o hydrologickej situácii k 8.00 h.  

Aktuálne sú platné hydrologické výstrahy prvého až tretieho stupňa na povodeň z trvalého dažďa. Výstrahy tretieho stupňa sú platné pre okresy Spišská Nova Ves, Gelnica a Košice-okolie (Hornád).

Vzhľadom na predpokladanú meteorologickú situáciu očakáva SHMÚ v dolných častiach tokov ešte vzostup, na ostatných tokoch východného Slovenska ustálenosť až mierny pokles vodných hladín.


Pre výdatné zrážky sú zaplavené rodinné domy v obci Zvolenská Slatina



Obec Zvolenská Slatina vo Zvolenskom okrese vyhlásila 3. stupeň povodňovej aktivity (SPA). Pre TASR to v stredu ráno potvrdil hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

Vodný tok rieky Slatina sa vylial z koryta na poľnohospodársku pôdu. Pre vysokú hladinu vodného toku Slatina sa zdvihla aj hladina toku Rybný potok, čo spôsobilo vyliatie vôd cez brehové čiary a zaplavilo rodinné domy.

Ako dodal, v utorok večer sa vo Zvolenskej Slatine vylial aj Slatinský potok. Druhý stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v obci Dobrá Niva v okrese Zvolen na vodných tokoch Cesnakový potok, Hajtmanský potok, Studničný potok a Neresnica.

V dôsledku výdatných a dlhotrvajúcich zrážok sa rieka Slatina vo Zvolenskej Slatine začala rozvodňovať. Na snímke rieka Slatina sa rozvodňuje až po železnicu vo Zvolenskej Slatine v okrese Zvolen 13. októbra 2020.
Foto: TASR Ján Krošlák


„Na vodných tokoch Hron, Ipeľ, Slaná a Rimava prevláda výrazný vzostup vodných hladín a na strednom a dolnom Ipli je mierny vzostup vodných hladín,“ dodal hovorca s tým, že ich priaznivá situácia je v povodí Hrona, Slatiny a Slanej ovplyvnená aj manipuláciami na vodných stavbách.

V utorok večer vodohospodári zaznamenali prudký nárast hladiny vodného toku Slatina na prítoku do vodnej nádrže Môťová vo Zvolene, kde od 23.00 h pretrváva 3. SPA. Na odtoku z vodnej stavby Môťová je 1. SPA. „Znamená to, že povodňová vlna bola sploštená manipuláciou na vodnej stavbe,“ ukončil Bocák.

Na väčšine územia Slovenska dosiahli hladiny vodných tokov rôzne stupne povodňovej aktivity. Výstraha tretieho stupňa pred povodňami platí na Slovensku aktuálne pre desať okresov. Týka sa to okresov Trnava, Turčianske Teplice, Rajčanka Žilina, Prievidza, Zvolen, Revúca, Rožňava, Spišská Nová Ves, Gelnica a Košice okolie – Hornád. S výdatnejšími zrážkami na celom Slovensku treba počítať aj počas stredy, upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Hasiči mali v Prešovskom kraji v súvislosti s počasím 26 výjazdov



Hasiči v Prešovskom kraji od utorka (13. 10.) do stredy 9.00 h absolvovali v súvislosti s počasím 26 výjazdov.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Miroslava Knišová, hasiči z Kežmarku a Spišskej Starej Vsi mali osem výjazdov, z Popradu štyri, zo Starej Ľubovne päť, z Prešova a Lipian štyri, z Hanušoviec nad Topľou štyri a hasiči z Medzilaboriec absolvovali jeden výjazd.

"Išlo najmä o čerpanie vody z pivníc rodinných domov, odstraňovanie spadnutých stromov a nánosov bahna z miestnych komunikácií, ako aj monitoring situácie pri hroziacom vybrežení sa miestnych potokov," spresnila Knišová.

Celkovo zasahovalo 60 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s 21 kusmi hasičskej techniky a 43 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí zo Spišského Štiavnika, Kravan, Ždiaru, Hranovnice, Spišského Bytrého, Prešova, Liptovskej Tepličky, Lipan, Spišskej Soboty, Hozelca, Ľubice a Kendíc so 14 kusmi hasičskej techniky.


Na horských priechodoch Fačkovské sedlo a Homôlka snežilo, cesty sú zjazdné




Na horských priechodoch Fačkovské sedlo pri Kľačne a Homôlka pri Valaskej Belej na hornej Nitre do stredajšieho rána snežilo. Cesty sú zjazdné, polícia vyzýva vodičov na zvýšenú opatrnosť, informoval trenčiansky krajský policajný hovorca Pavol Kudlička.

"Vzhľadom na nepriaznivé počasie vyzývame vodičov, aby prispôsobili jazdu stavu a povahe vozovky. V tomto počasí sa neoplatí ponáhľať. Radšej majú vyraziť na cestu skôr, prípadne využiť iné alternatívy dopravy," upozornil Kudlička.

Predísť nehodám v takýchto podmienkach podľa neho možno najmä použitím zimných pneumatík, ale aj znížením rýchlosti a zvýšením vzdialenosti medzi vozidlami. "Šoférovanie v sťažených podmienkach si vyžaduje maximálnu pozornosť," dodal.


Polícia vyzýva k opatrnosti na cestách, v Kremnických vrchoch snežilo



Po Orave, Kysuciach a Liptove sa prvý sneh v stredu objavil aj v Kremnických vrchoch. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici na sociálnej sieti vodičov varovalo nielen pred snežením, ale aj mrazom.

„Vodiči, dávajte si na cestách veľký pozor a je načase prezuť zimné pneumatiky,“ vyzvala polícia. Snehová pokrývka sa do stredajšieho rána objavila v Kremnických Baniach, Krahuliach aj na Skalke.




Prvý tohtoročný sneh napadol v utorok v Žilinskom kraji, cestári ho museli odstraňovať najmä na horských priechodoch. Slovenský hydrometeorologický ústav navyše informoval o súvislej snehovej pokrývke v pohorí Malá Fatra.


Slovenskí hasiči v súvislosti s dažďom zasahovali 175-krát



Slovenskí hasiči zasahovali za uplynulých 24 hodín v súvislosti s intenzívnym dažďom celkovo 175-krát. Situácia bola vážna najmä na východe a severe krajiny. Informovala o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Najviac práce mali v Košickom kraji, kde boli privolaní k 41 udalostiam. Nasleduje Žilinský kraj s 33 a Prešovský kraj s 26 zásahmi. V Banskobystrickom kraji potrebovali pomoc hasičov pre nepriaznivé počasie 23-krát, v Trenčianskom kraji 18-krát a v Bratislavskom kraji 17-krát. V Trnavskom kraji zasahovali hasiči desaťkrát a v Nitrianskom kraji zaevidovali sedem výjazdov.

"Pomoc hasičov bola potrebná najmä pri odčerpávaní vody zo zatopených ulíc, podchodov a pivníc rodinných domov. Vykonávali monitoring a kontrolu vodných tokov a odstraňovali popadané stromy zo striech a cestných komunikácii," priblížila Križanová s tým, že v niekoľkých prípadoch stavali protipovodňové bariéry a zasahovali pri vybrežených riekach a potokoch. "Hasiči na mnohých miestach naďalej zasahujú," doplnila Križanová.

Pre zlé počasie mali hasiči počas utorka v Trnavskom kraji osem výjazdov



V súvislosti so zhoršenou poveternostnou situáciou zasahovali počas utorka (13. 10.) príslušníci Hasičského a záchranného zboru SR (HaZZ) v Trnavskom kraji osemkrát. V dvoch prípadoch išlo podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Márie Zaťkovej o odčerpávanie vody a zostatok boli zásahy pri spadnutých stromoch na cesty, ktoré boli v dôsledku prekážok neprejazdné.

"Pri výjazdoch zasahovalo 26 profesionálnych hasičov s nasadením ôsmich kusov hasičskej techniky. K udalostiam boli povolaní hasiči z hasičských staníc Senica, Kúty, Trnava, Hlohovec a Galanta," doplnila hovorkyňa.

Hladina vodného toku v Medzeve začala klesať



Hladina vodného toku Bodva v Medzeve v okrese Košice-okolie začala v stredu ráno klesať. Pre TASR to uviedol primátor Matej Smorada s tým, že uplynulú noc evakuovali 11 obyvateľov a ďalší traja opustili svoje domy. Okrem Kováčskej ulice evidujú problémy aj na Štóskej.

Mesto v noci z utorka (13. 10.) na stredu realizovalo viaceré protipovodňové opatrenia. „Rozdávali a osadzovali sme zavrecovaný piesok, či bagrovali v toku a upravovali koryto. Škody zatiaľ nevieme vyčísliť, dnes privoláme statika k mostom,“ spresnil Smorada.

Aj keď hladina vody začala klesať o 5.30 h, podľa jeho slov stále prší. Preto plánujú zavrecovať ďalších 45 až 50 ton piesku.


Hasiči v Košickom kraji mali v noci 20 výjazdov



Spolu 20 výjazdov v súvislosti s povodňami evidujú hasiči za uplynulú noc v Košickom kraji. V stredu ráno v Kostoľanoch nad Hornádom v okrese Košice-okolie pomáhali aj s evakuáciou obyvateľov. Pre TASR to povedal operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a Záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach.

Väčšinu výjazdov tvorilo odčerpávanie vody, a to prevažne v Košiciach a okolí či na Spiši. Niektoré zásahy realizovali aj dobrovoľní hasiči. „Päť výjazdov bolo priamo v Jasove, ďalšie v Spišských Tomášovciach, v Jaklovciach, Betlanovciach, Krompachoch či Veľkom Folkmare,“ spresnil.

Jaklovce, 13. októbra 2020.
Foto: TASR František Iván


V Kostoľanoch nad Hornádom pomáhali hasiči s evakuáciou. „Ľudia nemohli zostať v chate a nevedeli sa dostať preč – prístupová cesta bola zaliata približne jedným metrom vody,“ dodal.

Ako pre TASR spresnil starosta obce Anton Medvec, išlo o chatovú oblasť v južnej časti katastra. V dedine podľa neho zatiaľ nie je vážna situácia. "Môže sa to zmeniť, ak vodohospodári zvýšia odtok z Ružínskej priehrady. Ak by sa zopakoval scenár z roku 2010, mohlo by to zasiahnuť tri bytovky a zopár rodinných domov,“ dodal.

Hladina Hornádu v katastri obce Hranovnica mierne klesla, 3. stupeň povodňovej aktivity trvá



Hladina rieky Hornád v katastri obce Hranovnica v okrese Poprad v stredu ráno mierne klesla. Pre TASR to potvrdil starosta Hranovnice Vladimír Horváth s tým, že v obci naďalej platí tretí stupeň povodňovej aktivity.

Ako ďalej priblížil starosta, obec robí viaceré opatrenia, aby zabránili prietoku vody do záhrad, keďže Hornád sa stále vylieva. Päť až šesť rodinných domov má podľa jeho slov zaplavené dvory. Problémom je aj zaplavená cesta, ktorá vedie k chatkám v miestnej časti Dubina.