Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

VIDEO: Východné Slovensko sa spamätáva zo zemetrasenia, rátajú škody

Na snímke škody po zemetrasení v obci Baškovce v okrese Humenné v utorok 10. októbra 2023. Foto: TASR Roman Hanc

Mimoriadnu situáciu pre pondelkové zemetrasenie vyhlásili v celom Prešovskom kraji.

Bratislava 10. októbra (TASR/TERAZ.sk) - Mimoriadnu situáciu pre pondelkové (9. 10.) večerné zemetrasenie vyhlásili na celom území Prešovského kraja. TASR o tom informovali z ministerstva vnútra s tým, že škody sú evidované najmä v obciach Nižná Sitnica, Ďapalovce, Holčíkovce, Kolbovce a Girovce. Najvážnejšia situácia je v Ďapalovciach v okrese Vranov nad Topľou.

Rezort neeviduje následky na životoch a zdraví. Hlásené sú však poškodenia budov a obydlí rôznej závažnosti, a to z viacerých obcí, najmä z okresov Vranov nad Topľou, Humenné a Stropkov. "Sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra SR a okresné úrady aktuálne koordinujú vykonanie prieskumu dotknutých nehnuteľností statikmi, ktorí zhodnotia bezpečnosť ich využívania," informovalo ministerstvo.

V rámci škôd eviduje poškodenie vedení, rozvodov, popretrhávané plynové a vodovodné prípojky k rodinným domom, popraskané omietky a narušenú statiku. "Výška škôd nie je zatiaľ vyčíslená. Najvážnejšia situácia je v obci Ďapalovce, kde pre poškodenie rodinných domov bolo evakuovaných viac ako 40 ľudí," vyhlásili z ministerstva.



Zemetrasenie, ktoré v pondelok večer zasiahlo východné Slovensko, malo mať silu 4,9 lokálneho magnitúda. Epicentrum sa malo nachádzať v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou.

Prezidentka telefonovala so starostami obcí, ktoré zasiahlo zemetrasenie



Prezidentka Zuzana Čaputová telefonovala so starostami obcí na východe Slovenska, ktoré zasiahlo zemetrasenie. Informovať ju mali o aktuálnej situácii aj o tom, čo najviac potrebujú. Hlava štátu preto oslovila Slovenskú komoru stavebných inžinierov aj poisťovne. Verí, že vláda pomôže s riešením situácie.

"Urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby sme pomohli so správnym identifikovaním škôd a verím, že následne vláda pomôže s ich riešením," uviedla prezidentka na sociálnej sieti. Poukázala na veľké škody na majetku.

Starostovia obcí Holčíkovce Michal Flešár a Ďapalovce Ján Cmár jej mali tlmočiť obavy pri riešení situácie a tiež potrebu viacerých statikov, ktorí by posúdili bezpečnosť stavieb. "Komora stavebných inžinierov, ktorú som kontaktovala, prisľúbila pomoc. Patrí jej za to moja vďaka," uviedla prezidentka.

Doplnila, že občania zasiahnutých obcí majú obavy aj o to, či k nim budú poisťovne ústretové, aby sa mohli čím skôr pustiť do odstraňovania škôd na domoch. "Vedenia poisťovní, s ktorými som následne telefonovala, ma uistili, že pri riešení škodových udalostí budú nápomocné a ústretové. Bezodkladne sú pripravené zrealizovať obhliadky a škodovú udalosť začať riešiť," avizovala prezidentka.


Ministerstvo vnútra: Na preplatenie škôd po zemetrasení je prioritne určené komerčné poistenie


Na preplatenie škôd po zemetrasení je prioritne určené komerčné poistenie nehnuteľností. V niektorých prípadoch ľudia môžu požiadať o jednorazovú finančnú výpomoc zo strany štátu, poskytnúť ju však možno až po posúdení ich sociálnej situácie. TASR o tom informovalo Ministerstvo vnútra (MV) SR.

"Zákon o civilnej ochrane umožňuje poskytnutie jednorazovej finančnej výpomoci zo štátneho rozpočtu fyzickej osobe po posúdení jej sociálnej situácie, ak v dôsledku mimoriadnej udalosti došlo k poškodeniu alebo zničeniu jej obydlia (tzn. byt, rodinný dom alebo iné obydlie vrátane zariadenia). Na poskytnutie tejto výpomoci nie je právny nárok," spresnilo ministerstvo.

Sociálna situácia žiadateľa sa posudzuje podľa toho, či je v hmotnej núdzi, poberá dávku v hmotnej núdzi a príspevky k dávke v hmotnej núdzi, prípadne či ide o osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, osamelého rodiča, ktorý sa stará o nezaopatrené dieťa, alebo osobu, ktorá dovŕšila vek potrebný na nárok na starobný dôchodok.

Ďalším zo spôsobov výpomoci obyvateľstvu je poskytnutie dotácie na podporu humanitárnej pomoci pre fyzické a právnické osoby podľa zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ozrejmil rezort.

"Zo štátneho rozpočtu sú v tomto prípade refundované výdavky za vykonané úlohy a opatrenia civilnej ochrany pri vyhlásených mimoriadnych situáciách, a to najmä vynaložené výdavky za záchranné práce, evakuáciu, núdzové ubytovanie, núdzové zásobovanie a podobne počas vyhlásenej mimoriadnej situácie," priblížili z ministerstva.

Obce si požiadavky na úhradu výdavkov uplatňujú na príslušnom okresnom úrade, ktorý overí ich oprávnenosť. Výdavky sú refundované zo štátneho rozpočtu prostredníctvom rozpočtovej kapitoly ministerstva vnútra.

Na snímke gréckokatolícky chrám poškodený zemetrasením v obci Pakostov v okrese Humenné 10. októbra 2023.
Foto: TASR Roman Hanc


Potrubie po zemetrasení v Humennom opravili a obnovili dodávky teplej vody


V meste Humenné po havárii na teplovodnom potrubí, ktorú spôsobilo pondelkové (9. 10.) večerné zemetrasenie, v utorok od 12.30 h v plnom rozsahu obnovili dodávky kúrenia a teplej vody. Odstávka sa od pondelka večera týkala lokality Sídlisko I a ulíc Mierová a Sládkovičova. TASR o tom informoval Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu.

Humenská energetická spoločnosť zistila po zemetrasení netesnosť na hlavnom primárnom rozvode na Pugačevovej ulici. Zhoršili sa parametre dodávky teplej vody a jej dopĺňanie bolo veľmi vysoké. Od ranných hodín sa tak začalo s opravami.

Mesto ďalej následkom otrasov zaznamenalo povrchové poškodenia budov Materskej školy Mierová a bytových a nebytových priestorov na Ulici 26. novembra, tzv. Chemlonského internátu. V budove centra voľného času došlo v spoločenskej sále k poškodeniu kazetového stropu a prasklinám na stenách.

Menšie praskliny stien, opadanú omietku, posunuté kusy nábytku zaznamenali tiež v budove mestského úradu najmä na 3. a 4. poschodí.

"Žiadne hlásenia od obyvateľov o vážnych poškodeniach objektov rôzneho typu samospráva zatiaľ neeviduje. Od rána prebieha komunikácia s predsedami spoločenstiev vlastníkov bytov, situácia sa konkretizuje," uviedol Škuba.



Hasiči rozoberajú v Černine komíny a strechy po zemetrasení


Hasiči zasahujú v utorok v súvislosti s pondelkovým (9. 10.) zemetrasením na východe Slovenska v obci Černina v okrese Humenné. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Miroslava Knišová.

"Pomáhajú s rozoberaním konštrukcií komínov a striech rodinných domov, ktoré ohrozujú obyvateľov obce. Na mieste zasahuje desať príslušníkov Hasičského a záchranného zboru z hasičskej stanice Humenné a zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom s troma kusmi hasičskej techniky," dodala.

V obci zasahuje podľa jej slov aj 14 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí (DHZO) Karná, Brekov a Myslina s troma kusmi techniky.

ŽSR ani ZSSK neevidujú problémy v doprave pre zemetrasenie na východe Slovenska


Pondelkové (9. 10.) zemetrasenie na východe Slovenska nijakým spôsobom neovplyvnilo železničnú dopravu. Pre TASR to potvrdili Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) aj Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

"V súvislosti so zaznamenaným zemetrasením zatiaľ neevidujeme škody. ŽSR monitorujú situáciu, vykonávajú prehliadky zariadení železničnej infraštruktúry," uviedla hovorkyňa železníc Ria Feik Achbergerová.

Žiadne poškodenia, zdržania, vykoľajenia či iné mimoriadne udalosti v železničnej doprave, ktoré by sa týkali zemetrasenia, neeviduje ani ZSSK.

Na snímke škody na dome po zemetrasení v obci Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou v utorok 10. októbra 2023.
Foto: TASR Maroš Černý


V Tokajíku zemetrasenie poškodilo pamätník, múzeum i rodinné domy


Zemetrasenie poškodilo v obci Tokajík v okrese Stropkov nielen rodinné domy, ale i sochu, ktorá je súčasťou pamätníka pripomínajúceho tamojšiu tragédiu z roku 1944. Rovnako škody evidujú i v interiéri Múzea tokajíckej tragédie.

Ako pre TASR uviedla starostka obce Jana Medvecová, zo 45 domov v obci je najpoškodenejších približne sedem. "Obyvatelia obce majú domy, ktoré sú staršie, a už sa tam asi nevrátia. Mala som rozhovor s deťmi rodičov, ktorí tu bývajú. Prišli v noci po nich, lebo všetko je popraskané. Na domoch sú praskliny, poškodené strechy, okná sú porozbíjané. Máme v obci aj zrekonštruovaný dom, kde celá vrchná časť je posunutá dopredu," priblížila situáciu starostka.

"Máme poškodenú tiež sochu pamätníka Návrat do vypálenej obce od Františka Gibalu. Vojaci to prišli pozbierať, že to chcú dať do poriadku. Socha patrí Vojenskému historickému ústavu, nie je to majetok obce, takže sa o to postarali. Múzeum zase patrí nám, máme popraskané vitríny a steny, bude to pre nás trošku náročné obdobie. Už som bola šťastná, že sme múzeum obnovili, a príde niečo, čo v živote nečakáte," opísala Medvecová.

Spomenutá socha pripomína udalosti z 19. novembra 1944, keď tam nemecké vojská zastrelili 32 miestnych mužov, dvaja masaker prežili. Všetky domy v obci vypálili, až na jeden na okraji obce a kostol.

SPP-distribúcia eviduje štyri prípady úniku plynu v súvislosti so zemetrasením


Doposiaľ štyri prípady úniku plynu zaevidovala spoločnosť SPP - distribúcia v súvislosti s pondelkovým (9. 10.) zemetrasením na východe Slovenska. TASR o tom informoval hovorca firmy Milan Vanga.

Na poruchovú linku prijali šesť hlásení o podozrení na únik plynu, ktoré fyzicky preverili. "V Prešove išlo o tri výjazdy - na Magurskú, Prostějovskú a Majakovského ulicu, počas ktorých sa potvrdil únik iba v dvoch prípadoch. Podobný prípad bol v Hanušovciach nad Topľou, kde bol zistený únik plynu na regulátore tlaku plynu bytového domu, a v Turcovciach sme zistili únik na plynovej prípojke bytového domu. Išlo o úniky na odberných plynových zariadeniach v zodpovednosti majiteľa, respektíve správcu nehnuteľnosti," uviedol s tým, že pracovníci firmy zamedzili ďalšiemu úniku uzatvorením hlavných uzáverov plynu. V Michalovciach zistili únik na vstupe do meradla spotreby plynu, nemal však súvis so zemetrasením. Privolaný montér na mieste únik odstránil.

Vanga dodal, že pracovníci Slovenského plynárenského dispečingu spoločnosti SPP - distribúcia počas nočnej služby viackrát skontrolovali úrovne prietokov na prepúšťacích a regulačných staniciach, pričom neboli indikované žiadne možné poškodenia plynovodov v správe distribučnej spoločnosti. Počas utorka budú naďalej fyzicky preverovať všetky hlásenia prijímané na poruchovú linku a analyzovať ich možnú súvislosť so zemetrasením.

Upozornil tiež na dezinformácie týkajúce sa údajných "pretrhnutých plynových prípojok" v obciach Holčíkovce, Ďapalovce a Kolbovce. "Obce Holčíkovce a Ďapalovce nie sú vôbec plynofikované. Obec Kolbovce je plynofikovaná, ale žiadny únik v tejto obci nám na Poruchovú linku - plyn nebol nahlásený a ani ďalším preverovaním potvrdený," vysvetlil.

Distribučná sieť zemného plynu, prevádzkovateľom ktorej je spoločnosť SPP - distribúcia, podľa Vangu vplyvom zemetrasenia nebola poškodená.

V mestách na Gemeri bolo cítiť otrasy, škody po zemetrasení neevidujú


Otrasy pri pondelňajšom (9. 10.) zemetrasení pocítili aj ľudia na Gemeri, a to napríklad obyvatelia žijúci v bytovkách v mestách Rožňava, Revúca či Tornaľa. Samosprávy však doposiaľ žiadne škody neevidujú. Pre TASR to uviedli primátori jednotlivých miest.

V Rožňave otrasy zaznamenali napríklad na sídlisku Juh. Podľa primátora Michala Domika nepríjemný zážitok avizovalo viacero občanov, v meste však neevidujú po zemetrasení žiadne škody. Ako pre TASR uviedla riaditeľka Slovenského národného múzea - Múzea Betliar Tímea Mátéová, poškodenie po zemetrasení nezaznamenali v historickom kaštieli v Betliari ani na rekonštruovanom hrade Krásna Hôrka.

Otrasy pri zemetrasení zaznamenali aj obyvatelia Tornale. "Tí, ktorí bývajú v bytovkách, hlavne na vyšších poschodiach, to cítili. Chystáme sa prejsť a prekontrolovať niektoré naše mestské budovy," uviedla pre TASR primátorka mesta Erika Győrfiová. Dodala však, že zatiaľ o žiadnych škodách na území mesta vedomosť nemá.

"Aj v Revúcej to bolo pár sekúnd cítiť, najmä na vyšších poschodiach," uviedol primátor Július Buchta. Ako dodal, v bytoch sa triasol nábytok či rôzne predmety, hlásenia o škodách však samospráva neeviduje.

V okrese Vranov nad Topľou vyhlásili po zemetrasení mimoriadnu situáciu


V okrese Vranov nad Topľou vyhlásili po zemetrasení mimoriadnu situáciu. Platí v celom okrese. Pre TASR to potvrdil prednosta okresného úradu Róbert Čalfa.

"Najhoršia situácia je v obci Ďapalovce. Čakáme na statikov, ktorí by mohli bližšie poskytnúť informácie obyvateľstvu, či poškodené domy budú ďalej užívaniaschopné," uviedol. Ako dodal, v obci Girovce podľa vyjadrenia starostky popadali všetky komíny. "Poškodené sú budovy aj v Holčíkovciach a v obci Giglovce," doplnil Čalfa.

Na snímke interiér poškodeného domu po zemetrasení v obci Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou v utorok 10. októbra 2023.
Foto: TASR Maroš Černý


Prednosta Okresného úradu v Prešove Peter Harvan, ktorý sa zúčastnil na utorkovom zasadnutí krízového štábu, priblížil, že v obci Girovce je jeden dom neobývateľný, poškodený je i kostol, ktorý je momentálne nepoužívateľný. "V Holčíkovciach je mimoriadna situácia, je tam poškodený kostol, škôlka, škola a niekoľko rodinných domov. V Ďapalovciach je takmer každý dom poškodený, štyri značne a je do nich zakázaný vstup pre majiteľov," uviedol Harvan.

Ako podotkol, okolité obce boli požiadané, aby spísali škody. "Do dotknutých obcí idú odborníci z Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied. Chcú absolvovať stretnutie s dotknutými obcami a inštalovať zariadenia na meranie zemetrasenia," skonštatoval prednosta.

Východoslovenská vodárenská spoločnosť v súvislosti so zemetrasením nezaznamenala žiadne poruchy


Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., (VVS) v súvislosti s pondelkovým (9. 10.) zemetrasením na východnom Slovensku nezaznamenala žiadne poruchy, výjazdy a ani výnimočnú udalosť. Pre TASR to za VVS uviedla Linda Šnajdárová.

Zemetrasenie v obci Baškovce poškodilo budovy, ľudia v šoku nevedeli, čo sa deje


Škody na majetku spôsobilo pondelkové večerné zemetrasenie aj v obci Baškovce v okrese Humenné. "Bol poškodený kostol, materská škola, obchod s potravinami, silne poškodených bolo päť domov, ďalšie domy majú poškodené fasády či vnútrajšok," povedal pre TASR starosta obce Pavol Tamáš. Dôležité podľa neho bolo, že nedošlo k obetiam či zraneniam občanov.

"Ľudia boli najprv vo veľkom šoku, lebo nevedeli, či je to zemetrasenie, či spadlo nejaké lietadlo, alebo či sem nedoletela nejaká raketa, lebo susedíme s Ukrajinou," priblížil starosta chvíle bezprostredne po udalosti.

Neobývateľných domov následkom zemetrasenia môže byť podľa neho tri až päť, poškodených domov 15 až 25, väčšinou ide o staršie objekty. U vážnejšie poškodených rodinných domov sa čaká na posudok statika. "Skoro na každom druhom dome v obci, kde je 100 obývaných domov, sú poškodené komíny, lebo tie nevydržali, a tým pádom sa poškodila aj strecha. Bol prípad, že sa komín zosypal na auto. Tie škody ešte budeme spisovať, lebo každý to nenahlásil," povedal Tamáš. Obec podľa neho vie ľuďom pomôcť s odpratávaním sutín aj v prípade potreby náhradného ubytovania.



Polícia vyvracia hoax, že zemetrasenie na východe SR mali spôsobiť Američania


Polícia vyvracia dezinformáciu, že pondelkové (9. 10.) večerné zemetrasenie na východe Slovenska mali spôsobiť Američania. Počas uplynulých hodín totiž zaznamenala na sociálnych sieťach snahy zvaliť zemetrasenie na Spojené štáty americké. Informuje o tom na sociálnej sieti na stránke Hoaxy a podvody - Polícia SR.

"Hoaxeri opäť prstom ukázali na HAARP, ktorý obviňovali aj za zemetrasenie v Turecku," uviedla polícia s tým, že projekt je častým predmetom konšpiračných teórií, ktoré tvrdia, že USA cielene vyvoláva prírodné katastrofy po celej Zemi.

Polícia vysvetlila, že úlohou projektu je skúmať vplyv výkyvov slnečného žiarenia na ionosféru. "Táto vrstva zohráva kľúčovú úlohu pri rádiovej komunikácii, preto je dôležité vedieť, ako je na slnečné anomálie citlivá," spresnila.

Zároveň podotkla, že zariadenie do ionosféry vysiela iba "smiešne množstvo energie", preto je účinok HAARP-u vzhľadom na obrovskú rozlohu ionosféry zanedbateľným.



V obci Ďapalovce rátajú škody po zemetrasení, zasiahnuté sú viaceré domy


V obci Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou, v ktorej katastri bolo epicentrum pondelkového (9. 10.) večerného zemetrasenia, rátajú škody. Podľa slov starostu Jána Cmára sú poškodené viaceré domy, niektoré sú pravdepodobne neobývateľné. Čakajú na obhliadku a vyjadrenie statikov. Obyvatelia hlásia popadané komíny, porozbíjané sklá či popukané steny. V obci vyhlásili mimoriadnu situáciu.

"Zemetrasenie sa prejavovalo ako ohromný zvuk či výbuch. Následne akoby vás niekto dal do vaničky a hojdal na vode niekoľko sekúnd. Len pozeráte a vám všetko pred očami lieta, čo nie je upevnené," uviedol pre TASR Cmár s tým, že všetci povybiehali von, všade bola tma a veľká panika.

Na snímke škody na dome po zemetrasení v obci Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou v utorok 10. októbra 2023.
Foto: TASR Maroš Černý


Po prvotnej obhliadke evidovali v obci asi 15 domov neobývateľných, ktoré boli poškodené a ľudia sa v nich báli ostať. "Pre 45 ľudí sme sa snažili zohnať ubytovanie. Každý jeden z nich si však po svojej vlastnej línii zabezpečil bývanie. Ráno zasadol krízový štáb. Boli sme sa prejsť, v akom stave je obec. Máme odhadom iba pár domov, ktoré by nemali nejaké poškodenie," priblížil starosta.

Škody sú vo forme zbúraných komínov, rozbitých skiel, popraskaných stien. "Máme aj domy, ktoré musí posúdiť statik a možno budú musieť byť zbúrané," podotkol Cmár a priblížil, že v obci majú približne 110 domov. Škody evidujú aj v škole, kde sú popraskané múry, a tiež v kostole, kde je narušená klenba.



"Požiadali sme okresný krízový štáb, aby nám pomohol zohnať čo najviac statikov, aby posúdili stav poškodených domov. Začneme potom odstraňovať postupne škody. Výšku škôd neviem teraz odhadnúť. Plánujeme vyhlásiť zbierku na pomoc obyvateľom," podotkol starosta. Vyzerá to podľa neho tak, že ich obec zemetrasenie najviac zasiahlo.

"Bola to katastrofa. Začalo sa všetko triasť, všetko padať zo stien. Utekali sme von, tak ako sme boli poobliekaní v pyžamách, a čakali sme, čo bude ďalej. Videli sme, čo sa stalo susedom jedným, druhým, takže sme tu spolu plakali," uviedla pre TASR obyvateľka obce Sabína Gombitová. Im všetko dnu porozbíjalo, kuchynská linka spadla, omietky poopadávali. Musia počkať na statikov, ktorí povedia, či budú môcť dom obývať.

Obyvateľ Ján Andrejčák si najprv myslel, že spadla bomba, potom si uvedomil, že je to zemetrasenie. "Televízor prevrátilo, dobre, že som pri ňom nesedel. Máme popraskané múry, čakáme na statika, ktorý povie, či je to obývateľné. Nemáme kam ísť, teraz sme prespali u sestry," skonštatoval.

M. Gális: Podobné zemetrasenie ako teraz bolo v roku 1914 pri Giraltovciach
Pri Giraltoviciach bolo v roku 1914 zemetrasenie s odhadovanou magnitúdou 4,8. Ide podľa predbežných údajov o veľmi podobné zemetrasenie ako v pondelok (9. 10.) pri Ďapalovciach. Pre TASR to uviedol Martin Gális z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave.

"Na Slovensku boli v minulosti aj väčšie zemetrasenia ako pondelkové. Najsilnejšie zemetrasenie, o ktorom máme informácie, bolo zemetrasenie v roku 1763 pri Komárne s odhadovanou magnitúdou 5,7 až 6,3," priblížil Gális.



Hasiči v Prešovskom kraji mali po zemetrasení sedem výjazdov


Celkovo sedem výjazdov mali hasiči v Prešovskom kraji v súvislosti so zemetrasením, ku ktorému došlo v pondelok (9. 10.) večer na východe Slovenska. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Miroslava Knišová.

Hasiči z Prešova mali tri výjazdy, z Holčíkoviec dva a po jednom zo Svidníka a Medzilaboriec. Celkom zasahovalo 29 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s 11 kusmi hasičskej techniky.



"O 20.33 h bolo následkom zemetrasenia ohlásené preverenie - únik plynu v bytovom dome na Magurskej ulici v Prešove. Zasahujúci príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove z hasičskej stanice Prešov monitorovali okolie. Na mieste zásahu bola prítomná polícia, ako aj technik Slovenského plynárenského priemyslu, ktorý po vykonanom meraní našiel miesto úniku v jednom z bytov na treťom poschodí bytového domu a zastavil ho," uviedla Knišová s tým, že obyvatelia bytového domu sa tak vrátili do svojich bytov. V dôsledku úniku plynu nedošlo k zraneniu osôb.

Ako ďalej povedala, o 22.29 h boli hasiči a polícia požiadaní o súčinnosť do obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou, kde došlo následkom zemetrasenia k poškodeniu rodinných domov. Starostom obce bola v čase o 21.30 h vyhlásená mimoriadna situácia," priblížila Knišová.



Na mieste zasahovali hasiči z Holčíkoviec a deviati členovia DHZO z Ďapaloviec a Soli, ktorí vykonávali prieskum a monitorovali okolie.



"Na mieste zásahu bola prítomná polícia, starosta obce a skupina z Krízového riadenia mesta Vranov nad Topľou. Podľa predbežných informácií bolo v dedine zemetrasenie o sile 4,9 magnitúdy. Z obce Ďapalovce bolo evakuovaných 44 ľudí a 15 rodinných domov bolo uzatvorených. Krízový štáb rozhodol v čase o 02.15 h o ukončení akcie s tým, že v ranných hodinách sa bude ďalej pokračovať," povedala Knišová.

Následkom zemetrasenia bolo o 23.12 h ohlásené podozrenie prasknutia nosných častí bytového domu na Levočskej ulici číslo 27 až 29 v Prešove. Hasiči z Prešova vykonali prieskum a monitorovali okolie.

Na snímke vchod do bytového domu na Levočskej ulici v Prešove, 10. októbra 2023.
Foto: TASR Veronika Mihaliková


"Na mieste zásahu bola prítomná polícia, primátor mesta Prešov, skupina z Krízového riadenia mesta Prešov a Okresného úradu Krízového riadenia Prešov a statik mesta Prešov. Statik na mieste vykonal prieskum, kde zhodnotil stav, že nehrozí bytovke žiadne ohrozenie a ľudia sa tak mohli vrátiť späť do svojich bytov. Praskliny boli len v pivničných priestoroch, nie v bytových jednotkách," dodala Knišová.

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Jany Matis Libovej, v spojitosti s pondelkovým zemetrasením v Košickom kraji neboli zaznamenané žiadne výjazdy.

Na snímke škody po zemetrasení v obci Baškovce v okrese Humenné v utorok 10. októbra 2023.
Foto: TASR Roman Hanc


V Banskej Bystrici a Brezne škody po zemetrasení na východe Slovenska neevidujú


V mestách Banská Bystrica a Brezno neevidujú po pondelňajšom (9. 10.) zemetrasení na východe Slovenska žiadne škody. Poškodenie či výpadky elektriny nezaznamenala ani spoločnosť Stredoslovenská distribučná (SSD). Samosprávy a SSD to pre TASR uviedli v reakcii na hlásenia prejavov zemetrasenia v Banskobystrickom kraji na sociálnych sieťach.

"Doposiaľ sme žiadne podnety od obyvateľov nedostali. Neevidujeme ani žiadne škody na infraštruktúre," skonštatovala pre TASR hovorkyňa primátora Banskej Bystrice Zdenka Marhefková. Problémy neevidujú ani v Brezne a blízkom okolí. "Nezistili sme a neboli nám hlásené žiadne škody na majetku či infraštruktúre súvisiace so zemetrasením," poznamenala referentka na úseku masmediálnej komunikácie mesta Ivana Malčeková. Hovorca SSD Miroslav Gejdoš pre TASR uviedol, že v súvislosti so zemetrasením na strednom Slovensku na distribučnej sústave nezaznamenali nič mimoriadne.

Východoslovenská distribučná: Zemetrasenie na východe spôsobilo menšie výpadky elektriny


Východoslovenská distribučná (VSD) nezaznamenala rozsiahlejšie poškodenie elektroenergetických zariadení vplyvom pondelkového (9. 10.) zemetrasenia. Celkovo došlo k ôsmim poruchám, a to len na úrovni nízkeho napätia. Dotklo sa to obyvateľov niektorých obcí v okresoch Vranov nad Topľou, Humenné a Stropkov. Pre TASR to povedala hovorkyňa VSD Andrea Forbergerová s tým, že pri doterajších kontrolách zistili aj posunutie transformátorov.



"Zasiahnuté výpadkom elektriny boli odberné miesta v obciach Turcovce (okres Humenné) a Vyšný Hrabovec (Stropkov)," uviedla s tým, že v obciach Soľ, Benkovce, Holčíkovce a Rafajovce v okrese Vranov nad Topľou, ako aj v Jankovciach a Víťazovciach v Humenskom okrese boli bez elektriny len jednotlivci. Ako spresnila, k skratom na elektrickom vedení došlo po tom, ako zemetrasenie rozkývalo vodiče.

"Pohotovostné tímy VSD boli okamžite v teréne, aby bola distribúcia elektriny obnovená, najčastejšie stačilo vymeniť poistky. Vo včasných ranných hodinách bola nezásobená ešte chatová oblasť v Holčíkovciach, kde dôjde k obnoveniu distribúcie elektriny v priebehu dnešného dňa," dodala.

Pracovníci VSD zároveň kontrolujú stav vedení, aby prípadné ďalšie poškodenia, ktoré sa zatiaľ neprejavili výpadkom, mohli odstrániť. Nateraz zistili posunutie dvoch transformátorov na trafostaniciach, ktoré do pôvodného stavu uvedú pomocou žeriavu.

Dňa 9. októbra 2023 o 23:12 hod. bolo následkom zemetrasenia ohlásené podozrenie prasknutia nosných častí bytového domu na Levočskej ulici číslo 27-29 v meste Prešov. Po prieskume statik zhodnotil stav, že nehrozí bytovke žiadne ohrozenie. Praskliny boli len v pivničných priestoroch, nie v bytových jednotkách. Zemetrasenie, ktoré v pondelok večer zasiahlo východné Slovensko, malo mať silu 4,9 lokálneho magnitúda. Bolo v hĺbke 17,8 kilometra. Epicentrum sa malo nachádzať v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Na snímke bočná strana bytovky v Prešove, 10. októbra 2023.
Foto: TASR Veronika Mihaliková


V súvislosti so zemetrasením evidujú zvýšený počet hovorov na východe SR


Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) eviduje v súvislosti so zemetrasením zvýšený počet hovorov na tiesňovú linku v Košickom a Prešovskom kraji. Dvoch pacientov transportovali do nemocnice v Humennom. Informovalo o tom na sociálnej sieti.

"Išlo predovšetkým o stresové stavy spôsobené psychickou záťažou z uvedeného prírodného javu. Väčšinu z nich operátori vyriešili konzultáciou," priblížili záchranári.



Po zemetrasení na východe kontrolujú vodné stavby, poruchy zatiaľ nezistili


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) doteraz nezaznamenal žiadne poškodenia vodných stavieb (VS) v súvislosti so zemetrasením, ktoré zasiahlo východné Slovensko v pondelok (9. 10.) večer. Pre TASR to potvrdil hovorca vodohospodárov Marián Bocák s tým, že pracovníci SVP od skorého rána meraním na VS preverujú, či seizmická aktivita nezapríčinila nejaké deformácie, prípadne poruchy, ktoré by ohrozili ich bezpečnosť.

Pripomenul, že v rámci VS I. kategórie, ako sú Starina, Domaša, Zemplínska Šírava a Ružín, každé dva týždne vykonávajú merania, ktorými zisťujú bezpečnosť, stabilitu a prevádzkyschopnosť VS. "Merania vykonávané v rámci technicko-bezpečnostného dohľadu sú zamerané na sledovanie posunov a deformácii hrádze a betónových objektov a na sledovanie priesakového režimu v telese hrádze, podloží a priľahlom teréne. V súčasnosti sú niektoré sondy merateľné priamo na mieste s prenosom dát Vodohospodárskej výstavbe, š. p., ktorá je odbornou organizáciou pre technicko-bezpečnostný dohľad," uviedol Bocák.

Žiadne narušenia VS na východe Slovenska neboli zaznamenané ani automatickým systémom varovania a obyvateľstva. Poškodenia sa doposiaľ nepreukázali ani počas vizuálnej prehliadky, ktorú pracovníci SVP vykonávali od pondelkových večerných hodín.