Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Hasiči vyzývajú občanov, aby nepreťažovali tiesňovú linku 150

Na snímke hasiči odoberajúci vzorky. Foto: Facebook

Operační dôstojníci pracujúci na krajských operačných strediskách vysielajú zasahujúcich hasičov do terénu.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) vyzýva verejnosť, aby v čase pandémie nového koronavírusu nepreťažovala tiesňovú linku 150. Operační dôstojníci na tejto linke sú totiž výrazne vyťaženejší ako obvykle. HaZZ pripomína verejnosti, že pre informácie v súvislosti s novým koronavírusom je zriadených viacero infoliniek, na ktorých dostanú občania všetky potrebné informácie. TASR o tom informovala Katarína Križanová z Prezídia HaZZ.

Operační dôstojníci pracujúci na krajských operačných strediskách vysielajú zasahujúcich hasičov do terénu. "Sú hrdinami nielen v tomto náročnom období, ale nepretržite 24 hodín sedem dní v týždni po celý rok, keď sa na operačnom stredisku striedajú v 12-hodinových zmenách," priblížila Križanová.

Príslušníci na operačných strediskách sú podľa jej slov tí, ktorí ako prví v prípade núdze poskytnú na linke 150 potrebnú pomoc a podporu. Sú zodpovední za vyslanie adekvátnych síl a prostriedkov na správne miesto v správnom čase. Taktiež zabezpečujú nevyhnutnú komunikáciu s veliteľom zásahu.

"Osoby volajúce na tiesňovú linku sú mnohokrát v strese či v šoku a nevedia jasne opísať miesto a typ udalosti. Operačný dôstojník musí vhodne zvolenými technikami vyťažiť volajúceho čo najefektívnejšie," priblížila Križanová. Volajúcej osobe v tiesni sa snaží operačný dôstojník pomôcť, no pritom si musí zachovať triezve uvažovanie a danú situáciu vyriešiť čo najlepšie. "To aj napriek tomu, že je volajúci mnohokrát v strese, kričí, nadáva a používa vulgarizmy," podotkla Križanová.