Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Hasiči vyzývajú ľudí, aby nezakladali ohne v prírode

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V súvislosti s prichádzajúcim teplom vyhlásilo už 33 okresných riaditeľstiev čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru.

Bratislava 8. apríla (TASR) – Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) vyzýva občanov na väčšiu zodpovednosť pri otepľujúcom sa počasí. Čas zvýšeného nebezpečenstva požiaru vyhlásilo už 33 okresných riaditeľstiev HaZZ. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

Za posledné dni museli hasiči zasahovať pri požiaroch na viacerých miestach, pričom mnohé z nich zasiahli naše lesy. S prichádzajúcim teplým a slnečným počasím vyzývame občanov, aby v prírode nezakladali otvorené ohne,“ varuje stanovisko HaZZ. Hasiči apelujú na občanov, aby sa vyvarovali spaľovaniu suchej trávy, konárov a ostatného biologického odpadu vo svojich záhradách a dvoroch.

V súvislosti s prichádzajúcim teplom vyhlásilo už 33 okresných riaditeľstiev čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru s tým, že v rámci Bratislavského, Trenčianskeho, Žilinského a Prešovského kraja platí tento zákaz na celom území kraja. „Jeho nerešpektovanie sa môže skončiť pokutou vo výške 331 eur pre fyzické osoby, pre podnikateľov sa suma môže vyšplhať až do výšky 16.596 eur,“ varujú hasiči.

Zakazujú vypaľovať porasty bylín, kríkov aj stromov. Nesmú sa taktiež spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru a v ich ochrannom pásme. Taktiež sa nesmie fajčiť alebo odhadzovať horiace, respektíve tlejúce predmety na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru rovnako ako tam používať otvorený plameň.