Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Hatráková a Hajšelová chcú zvýšiť ochranu detí pri zásahoch polície

Na archívnej snímke Katarína Hatráková. Foto: TASR - Michal Svítok

Novela má zaviesť zásadu pre policajta alebo orgán vykonávajúci prehliadku, aby pri plánovaní alebo spôsobe výkonu svojich oprávnení bral ohľad na bezpečie dieťaťa.

Bratislava 7. júna (TASR) - Novelizácia Trestného poriadku má chrániť deti pred šokom a stresom pri zásahoch polície. Vyplýva to z dôvodovej správy k návrhu, ktorý do Národnej rady (NR) SR predložili nezaradená poslankyňa Katarína Hatráková a poslankyňa Sme rodina Petra Hajšelová.

"Základným cieľom návrhu zákona je zákonodarnou úpravou ochrániť záujem dieťaťa a eliminovať osobitne psychickú ujmu dieťaťa, ktorú môže dieťa utrpieť pri zatknutí alebo pri zadržaní jeho rodiča alebo jemu blízkej osoby. K rovnakej ochrane má dôjsť aj pri vykonávaní domovej prehliadky alebo prehliadky iných priestorov, kde sa nachádza dieťa," píše sa v dôvodovej správe.

Poslankyne podľa vlastných slov vytypovali tri najinvazívnejšie policajné zákroky, pri ktorých deti v praxi utrpeli šok a zbytočný stres. Malo ísť o situácie, keď sa zasahovalo voči ich blízkym osobám, napríklad zatknutie, zadržanie a vykonávanie domovej prehliadky. "Cieľom návrhu zákona nie je legislatívne sťažiť alebo zmariť výkon oprávnení podľa Trestného poriadku, ale dať kritérium balansovania postupu, a to postupu na dosiahnutie cieľa trestného konania na jednej strane a rešpektovania základnej zásady záujmu dieťaťa na strane druhej," uviedla Hatráková.

Novela má zaviesť zásadu pre policajta alebo orgán vykonávajúci prehliadku, aby pri plánovaní alebo spôsobe výkonu svojich oprávnení bral ohľad na bezpečie dieťaťa. Prax podľa predkladateliek ukázala, že interné normy či Etický kódex Policajného zboru nie sú dostatočnou zárukou na dosiahnutie navrhovaného cieľa.

Účinnosť navrhujú poslankyne od 1. novembra tohto roka.