Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

HaZZ: Ročne vznikne v priemere 45 požiarov spôsobených sviečkami

Ilustračné foto Foto: TASR

Pri týchto požiaroch neprežilo 70 osôb, 214 sa zranilo.

Bratislava 23. júna (TASR) - V rokoch 2000 až 2021 zaznamenal Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) 1009 požiarov, ktoré vznikli vznietením materiálov od plameňa sviečky. "Pri týchto požiaroch neprežilo 70 osôb, 214 sa zranilo," informovalo komunikačné oddelenia Prezídia HaZZ.

"V budovách pre trvalé bývanie sa počet takýchto požiarov vyšplhá v priemere na 45 ročne," doplnil prezident HaZZ Pavol Mikulášek na základe pravidelne vytváraných štatistík požiarov, ktorých iniciátorom je práve sviečka.

"S najvyšším počtom požiarov spôsobených sviečkami sa hasiči pasovali v roku 2006, keď ich vzniklo až 62. Hoci ich je posledné roky o niečo menej, výška škôd narastá. Minulý rok sme zaznamenali škody vyššie ako 467.000 eur," upozornil prezident hasičov.

Hasiči v tejto súvislosti pripomínajú zásady bezpečnej manipulácie so sviečkami v uzavretých priestoroch, apelujú najmä na ukladanie sviečok mimo horľavých predmetov, zabezpečenie ich stability a neustále venovanie pozornosti horiacej sviečke či kahancu.