Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Heger: Je obštrukcia, že parlament nebol pri rozpočte uznášaniaschopný

Premiér SR Eduard Heger hovorí s novinármi počas jeho príchodu na Pražský hrad pred začiatkom summitu Európskeho politického spoločenstva (EPS), na ktorom sa stretnú lídri Únie a 17 nečlenských štátov, v Prahe 6. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Premiér priblížil, že sa cez víkend poradia, ako budú postupovať ďalej.

Bratislava/Praha 7. októbra (TASR) - Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) označil za politickú obštrukciu to, že plénum Národnej rady (NR) SR nebolo v piatok uznášaniaschopné pri hlasovaní o posunutí novely zákona o štátnom rozpočte do druhého čítania. Vyhlásil to na tlačovej konferencii po neformálnom samite lídrov krajín Európskej únie v Prahe.

"Pripadá mi to ako obsesia zo strany opozície," podotkol s tým, že novela štátneho rozpočtu je veľmi jednoduchá a nepodporiť ju v prvom čítaní považuje za nezmysel. Zdá sa mu zbytočné, aby si poslanci takýmto spôsobom vytĺkali politický kapitál. Priblížil, že účelom novely je odomknúť nadpríjmy štátneho rozpočtu spôsobené infláciou a ziskami firiem. "Peniaze, ktoré sú v rozpočte z týchto nadpríjmov, zákon vyslovene zakazuje použiť na výdavky v danom roku," zdôraznil.

Koalícia podľa neho komunikovala, že súčasťou pozmeňujúceho návrhu v druhom čítaní by boli konkrétne formy použitia finančných prostriedkov. Heger priblížil, že sa cez víkend poradia, ako budú postupovať ďalej.

Plénum parlamentu nebolo v piatok uznášaniaschopné pri hlasovaní o posunutí novely zákona o štátnom rozpočte do druhého čítania. Schôdza bude pokračovať v utorok (11. 10.). Líder SaS Richard Sulík požaduje stiahnutie návrhu. Novela zákona o štátnom rozpočte zvyšuje výdavky aj príjmy rozpočtu o približne 1,5 miliardy eur, pričom výška plánovaného deficitu sa nemení.