Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Premiér a I. Korčok vyjadrili sústrasť obetiam havárie v Bulharsku

Na snímke v pozadí uprostred vrak zhoreného autobusu v bulharskom Bosneku 23. novembra 2021. Foto: TASR/AP

V autobuse sa viezli najmä turisti zo Severného Macedónska, ale aj jeden Srb a Belgičan.

Bratislava/Sofia 23. novembra (TASR) - Slovenský premiér Eduard Heger a minister zahraničných vecí Ivan Korčok vyjadrili v utorok sústrasť rodinám obetí a preživším tragickej havárie autobusu v západnom Bulharsku, ktorá sa vyžiadala najmenej 45 obetí vrátane 12 detí.

"Úprimnú sústrasť príbuzným a priateľom tých, ktorí dnes skoro ráno prišli o život počas hroznej autobusovej nehody v Bulharsku. Zraneným prajem skoré uzdravenie a veľa síl," napísal Heger na Twitteri v angličtine.

"Som šokovaný správou z Bulharska o tragickej nehode autobusu, v ktorom boli občania Severného Macedónska. Preživším prajem skoré zotavenie sa," uviedol tiež na Twitteri po anglicky šéf slovenskej diplomacie Korčok.

Na snímke hasiči a forenzní experti vyšetrujú na mieste zhoreného autobusu v bulharskom Bosneku 23. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


V autobuse sa viezli najmä turisti zo Severného Macedónska, ale aj jeden Srb a Belgičan. Autobus v utorok ešte za tmy z dosiaľ neznámych príčin havaroval a začal horieť, informovala agentúra Reuters. Podľa bulharských úradov vozidlo zrejme narazilo do diaľničnej bariéry. Nie je jasné, či sa vznietilo predtým, alebo až po tom.

Siedmich ľudí, ktorým sa z horiaceho vraku podarilo uniknúť, hospitalizovali v nemocnici v bulharskej metropole Sofia. Utrpeli najmä popáleniny, pričom jeden z nich má aj zlomenú nohu. Ich stav je stabilizovaný.

Na snímke bulharský dočasný premiér Stefan Janev prichádza navštíviť zranených cestujúcich do nemocnice 23. novembra 2021 v Sofii.
Foto: TASR/AP


Dočasný minister vnútra Bojko Raškov povedal, že telá vnútri autobusu boli "spálené na popol".

"Je to desivý pohľad. Nikdy predtým som nič také nevidel," povedal Raškov novinárom pri mieste tragédie.

Severomacedónsky premiér Zoran Zaev podľa vlastných slov hovoril s jedným z preživších, ktorý mu povedal, že spiacich cestujúcich prebudil výbuch. Niekoľkým ľuďom sediacim vzadu sa podarilo rozbiť okno a pred plameňmi ujsť.



V tejto súvislosti prináša TASR výberovú chronológiu tragických havárií autobusov v Európe od roku 2016.


20. marca 2016
Neďaleko mesta Tarragona na severovýchode Španielska došlo k nehode výletného autobusu. Viezol 57 študentov vracajúcich sa do Barcelony. Trinásť z nich zahynulo a 43 utrpelo zranenia. Jedna zranená študentka bola zo Slovenska.



21. júna 2016
Autobus slovenskej cestovnej kancelárie Aeolus havaroval pri meste Alexinac v Srbsku. Nehoda si vyžiadala životy piatich cestujúcich a 14 zranených.



20. januára 2017
Autobus so študentmi maďarského gymnázia, ktorí sa vracali z lyžiarskeho zájazdu vo Francúzsku, havaroval na diaľnici pri talianskom meste Verona. Nehoda si vyžiadala 17 mŕtvych.



3. júla 2017
Najmenej 18 ľudí zahynulo pri nehode autobusu v nemeckom Bavorsku. Ďalších 30 osôb utrpelo zranenia.



23. apríla 2018
Nehoda autobusu a nákladného vozidla, ktorá sa stala na ceste R1 v smere z Banskej Bystrice do Zvolena pri obci Badín, si vyžiadala dva ľudské životy. Jednou z obetí bol spisovateľ a filmár Peter Krištúfek. V dôsledku nehody utrpelo zranenia ďalších 12 cestujúcich.



16. februára 2019
Havária autobusu na diaľnici v Severnom Macedónsku si vyžiadala 15 obetí.



18. apríla 2019
Spolu 29 životov si vyžiadala nehoda autobusu s nemeckými turistami na portugalskom ostrove Madeira. Pri havárii utrpelo 28 ľudí zranenia.



13. novembra 2019
Pri havárii autobusu a nákladného auta neďaleko Malanty pri Nitre zahynulo 12 ľudí, z toho štyri maloleté deti. Ďalších 15 ľudí sa zranilo. V súvislosti s nehodou bol na 15. novembra na Slovensku vyhlásený štátny smútok.



15. augusta 2021
Osem ľudí zahynulo pri havárii autobusu, ku ktorej došlo na diaľnici v Maďarsku. Ôsmi cestujúci sa zranili ťažko a 40 ďalších vyviazlo s ľahšími zraneniami.