Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Heger a Kurz hovorili o opatreniach na hraniciach i jadrovej energii

Slovenský premiér Eduard Heger (vľavo) a rakúsky kancelár Sebastian Kurz počas tlačovej konferencie vo Viedni v utorok 4. mája 2021. Foto: TASR/AP

Pre SR je podľa Hegera dôležité budovanie dobrých priateľských vzťahov so susednými krajinami.

Viedeň 4. mája (TASR) - Hospodárska spolupráca medzi Rakúskom a Slovenskom, opatrenia na hraniciach a jadrová energia, aj o tom v utorok vo Viedni diskutovali slovenský premiér Eduard Heger a rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

Pre SR je podľa Hegera dôležité budovanie dobrých priateľských vzťahov so susednými krajinami.

"Som presvedčený, že Sebastian Kurz si tento rok nájde čas na návštevu Slovenska," uviedol Heger na Twitteri po spoločnej tlačovej konferencii s rakúskym kancelárom.



Pre SR je podľa neho dôležitý rozvoj spolupráce v rámci Slavkovského formátu s Českom a Rakúskom, ktorý má význam aj v súvislosti s bojom proti pandémii koronavírusu SARS-CoV-2.

Premiéri sa venovali téme kontrol na hraniciach medzi SR a Rakúskom, kadiaľ denne prechádza do Rakúska veľa pendlerov. Heger pripomenul zlepšenie pandemickej situácie a uvoľnenie niektorých opatrení.

Slovenský premiér Eduard Heger (vľavo) a rakúsky kancelár Sebastian Kurz počas tlačovej konferencie vo Viedni v utorok 4. mája 2021.
Foto: TASR/AP


Pendlerom od pondelka stačí preukázať sa testom nie starším ako sedem dní namiesto doterajšieho testu vykonaného najneskôr 72 hodín pred cestou. Heger takisto zdôraznil význam digitálnych zelených preukazov, tzv. COVID pasov.

Kurz na Twitteri uviedol, že Rakúsko a SR budú aj naďalej úzko spolupracovať v boji proti pandémii COVID-19 a budú sa zvlášť zameriavať na zelené pasy.



SR chce podľa Hegera s Rakúskom spolupracovať aj pri rozvoji štruktúry na území SR v súvislosti s inovatívnym hospodárstvom.

Premiéri sa venovali tiež téme jadrovej energie. Heger pripomenul, že pre SR je dôležitým zdrojom energie. Občanov Rakúska by však chcel uistiť, že Slovensko si uvedomuje, že táto téma je citlivá a dodržiavanie medzinárodných štandardov je pre SR prioritou.

Eduard Heger sa v rámci svojej oficiálnej návštevy Rakúska má stretnúť i s prezidentom Alexandrom Van der Bellenom. Predseda vlády SR si položením kytice k pamätníku uctí obete teroristického útoku, ku ktorému došlo vo Viedni 2. novembra 2020.

Heger: SR a Rakúsko musia rozvíjať potenciál vzájomnej spolupráce



Je dôležité, aby Slovensko a Rakúsko naďalej rozvíjali potenciál svojej vzájomnej spolupráce. V utorok to po návšteve vo Viedni napísal na Facebooku slovenský premiér Eduard Heger.



Rakúsko je podľa Hegera „spoľahlivý sused", s ktorým má Slovensko „spoločnú históriu", ako aj „dobré bilaterálne vzťahy na úrovni vlád, firiem i občanov".

Heger sa vo Viedni v utorok stretol s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom, s ktorým podľa vlastných slov diskutoval o riešení pandemickej situácie, príprave na sociálny summit v portugalskom meste Porto, ktorý sa uskutoční v piatok 7. mája, či mimoriadny summit lídrov členských štátov EÚ na tému klimatických zmien.

Premiér zároveň vyjadril dôveru v to, že už čoskoro bude môcť svojho rakúskeho kolegu privítať na návšteve Slovenska.

Slovenský premiér sa vo Viedni zároveň stretol s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom, s ktorým hovoril o plánoch obnovy. „Obe krajiny čaká o chvíľu náročný proces ich realizácie. Vzájomná výmena skúseností nás môže posunúť v tejto úlohe len dopredu," napísal Heger.

Návštevu rakúskej metropoly premiér podľa vlastných slov využil aj na uctenie si pamiatky obetí teroristického útoku vo Viedni z vlaňajšieho novembra, ktorý si vyžiadal štyri životy. „Boj proti extrémizmu je ďalšia z oblastí, ktoré vyžadujú medzinárodnú spoluprácu," uzavrel Heger.