Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Rutte o situácii na Ukrajine: Aj malý konflikt by bol ďalekosiahly

Na snímke holandský premiér Mark Rutte počas tlačovej konferencie so slovenským premiérom Eduardom Hegerom na Úrade vlády 27. januára 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Heger a Rutte sa zhodli na potrebe dialógov pri riešení situácie na Ukrajine.

Bratislava 27. januára (TASR) - Pre vyriešenie situácie na ukrajinsko-ruskej hranici je potrebná deeskalácia napätia, a to najmä formou dialógov. Zhodli sa na tom premiér Eduard Heger a jeho holandský náprotivok Mark Rutte na spoločnej štvrtkovej tlačovej konferencii na Úrade vlády SR. Pripustili, že aktuálne tejto stratégii nepomáha rozprávať o všetkých možných scenároch, ako je napríklad aj prítomnosť vojsk NATO na Slovensku. Rutte zároveň zdôraznil potrebu vysielať do Moskvy jednotný signál.

"Chcem vyvolať očakávanie, že sa dohodneme, že bude dialógom dosiahnutá dohoda, napätie ustúpi a nebudeme sa musieť zapodievať scenármi, ktoré by nastali, ak by napätie nekleslo. Samozrejme, nesmieme podceniť prípravu na akýkoľvek scenár dúfajúc, že žiaden z nich nenastane," reagoval Heger na otázku o prítomnosti vojsk NATO na Slovensku. Podotkol, že cieľom rokovaní je deeskalácia napätia a ak sa hovorí o konzekvenciách, majú prispieť k vyhnutiu sa negatívnejším scenárom.

Rutte súhlasí, zrejme nie je teraz dobré rozprávať o všetkých možných scenároch, no treba viesť dialóg vedúci k deeskalácii napätia. "Keby došlo len k malému konfliktu, dôsledok by bol ďalekosiahly," upozornil. Na margo vojakov NATO poznamenal, že pôsobia v rámci predsunutých prítomností vo viacerých krajinách, no diskutovať o ich príchode v kontexte aktuálnych udalostí však podľa neho nepomáha celkovej stratégii deeskalácie napätia.

Heger a Rutte hovoria o silných bilaterálnych vzťahoch, chcú ich rozvíjať


Slovensko a Holandsko majú silné vzájomné bilaterálne vzťahy. Zhodli sa na tom premiéri oboch krajín Eduard Heger (OĽANO) a Mark Rutte na spoločnej štvrtkovej tlačovej konferencii na Úrade vlády SR. Predseda slovenskej vlády označil Holandsko za nášho najväčšieho investora a deklaroval záujem byť jeho spojencom v strednej Európe.
Na snímke slovenský premiér Eduard Heger (vpravo) a holandský premiér Mark Rutte počas tlačovej konferencie na Úrade vlády 27. januára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Heger pripomenul, že Holandsko na Slovensku investuje do viacerých odvetví, napríklad do finančných služieb, technológií, spracovania kovov a plastov či do potravinárskeho priemyslu. Partnerstvo chce ďalej budovať a posilňovať. Rutte poznamenal, že investície sa zvyšujú, čo bilaterálnym vzťahom ešte viac napomáha.

Holandsko označil Heger okrem iného aj za lákavú destináciu pre slovenských študentov, v čom vidí priestor na "pozdvihnutie našich univerzít".

Obaja premiéri hovorili aj o potrebe ochrany novinárov a demokracie. Rutte poznamenal, že slobodné voľby bez slobodných médií by neznamenali demokraciu.

V otázke jadrovej energetiky označil Heger Holandsko za spojenca SR. Priblížil, že s Ruttem hovorili aj o tom, ako zvládnuť cestu k dosahovaniu uhlíkovej neutrality a využiť pri tom jadrovú energiu.

Predsedovia vlád oboch krajín diskutovali aj o pandémii nového koronavírusu. Heger zdôraznil potrebu vymieňať si informácie a skúsenosti. Rutte skonštatoval, že v Holandsku uvoľnili opatrenia a očakávajú nárast ľudí v nemocniciach. Verí však, že to zvládnu, a poukázal na odlišnosť situácie v nemocniciach pri predošlej vlne variantu delta v porovnaní s aktuálnou situáciou pri šírení variantu omikron. Podčiarkol potrebu očkovania, tvrdí, že po vakcínach je nižšie riziko hospitalizácií s covidom.