Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Heger a Zelenskyj sa skoordinovali pred summitom EÚ

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR - Martin Baumann

Vážim si výraznú podporu Slovenska na ceste Ukrajiny do Európskej únie. Čakáme na historické rozhodnutie Európskej rady, napísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Kyjev 21. júna (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a slovenský premiér Eduard Heger skoordinovali svoje pozície pred nadchádzajúcim summitom Európskej únie, na ktorom sa má rozhodovať aj o udelení štatútu kandidáta na členstvo v Únii Ukrajine. Informuje o tom TASR na základe utorkového príspevku na Zelenského oficiálnom účte na sociálnej sieti Twitter.

"Vážim si výraznú podporu Slovenska na ceste Ukrajiny do Európskej únie. Čakáme na historické rozhodnutie Európskej rady," napísal Zelenskyj.

Ako informoval ukrajinský prezident v ďalšom príspevku, v utorok absolvoval telefonický rozhovor aj so svojím litovským náprotivkom Gitanasom Nausédom, s ktorým okrem summitu EÚ hovoril aj o možnostiach vývozu obilia z Ukrajiny.

Európska komisia koncom minulého týždňa odporučila udelenie kandidátskeho štatútu Ukrajine a Moldavsku a poskytnutie európskej perspektívy pre Gruzínsko (nárok na kandidátsky štatút získa po splnení niektorých podmienok). Očakáva sa, že Európska rada na nadchádzajúcom dvojdňovom zasadnutí v Bruseli (23. a 24. júna) schváli štatút kandidátov pre Ukrajinu a Moldavsko. Potrebné je na to jednomyseľné rozhodnutie zástupcov všetkých 27 členských krajín Únie.