Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Heger: Barbarské vyčíňanie ruských vojakov bude tvrdo potrestané

Ukrajinský vojak sa pozerá na dieru v moste v meste Buča pri Kyjeve počas 38. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v sobotu 2. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Barbarské vyčíňanie ruských vojakov na Ukrajine je šokujúce a bude medzinárodnou verejnosťou tvrdo potrestané, reagoval Heger na zábery z mesta Buča.

Bratislava/Kyjev 3. apríla (TASR) - Predseda vlády SR Eduard Heger odsúdil v nedeľu zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča s tým, že konanie ruských vojakov na Ukrajine bude medzinárodnou verejnosťou tvrdo potrestané. TASR o tom informuje na základe Hegerovho vyjadrenia, ktoré zverejnil na Facebooku.

"Správy o zabíjaní a mučení civilistov a dokonca aj detí nás vracajú do apokalypsy vojny v bývalej Juhoslávii. Barbarské vyčíňanie ruských vojakov na Ukrajine je šokujúce a bude medzinárodnou verejnosťou tvrdo potrestané," reagoval Heger na zábery z mesta Buča severozápadne od Kyjeva, ktoré zachytávajú bezvládne telá civilistov v uliciach.

"Dnes platí prezumpcia viny. Kto sa v Kremli a v ruských ozbrojených silách aktívne nezasadzuje za ukončenie vojny, nesie minimálne morálnu vinu. Ale tí, ktorí páchajú zločiny proti ľudskosti, nesú trestnoprávnu zodpovednosť. Nezabudneme im to,"
zdôraznil premiér.

"Nepoľavme preto v pomoci Ukrajine. Udržme si ľudskosť, majme pochopenie pre ľudí, ktorí utekajú odtiaľ pred vojnou. Ukrajinci nakoniec ruských agresorov zo svojej vlasti vyženú tak, ako ich vyhnali z okolia Kyjeva, z oslobodenej Buče, ktoré je dnes smutným pomníkom ruského barbarstva," uviedol Heger.

Ukrajinský vojak sa dotýka káblom mŕtveho tela muža počas kontroly nástražných pásc v meste Buča pri Kyjeve počas 38. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v sobotu 2. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Správy týkajúce sa možného zabíjania civilistov v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruská armáda nedávno stiahla, sa objavili v sobotu. Ukrajinské jednotky v meste po odchode ruských síl údajne našli masový hrob, kde bolo pochovaných takmer 300 ľudí, a reportéri AFP videli pozdĺž ulíc ležať ďalšie desiatky mŕtvol. Niektoré z nich mali ruky zviazané za chrbtom.