Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Heger bude 3. novembra diskutovať s rektormi VŠ o reforme školstva

Nab archívnej snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO). Foto: TASR – Martin Baumann

Predstavitelia akademickej obce sa vo štvrtok obrátili na premiéra s výzvou, aby pomohol riešiť problematiku novely zákona o vysokých školách.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa stretne s rektormi vysokých škôl (VŠ) v stredu (3. 11.) na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Diskutovať budú o reforme školstva. TASR to potvrdila hovorkyňa predsedu vlády SR Ľubica Janíková.

Podotkla, že vzdelávanie na Slovensku vrátane toho vysokoškolského musí prejsť zásadnými zmenami. Premiér volá po zvýšení jeho kvality s dôrazom na prípravu mladých generácií pre pracovný i súkromný život. "Tieto ciele sleduje Plán obnovy a odolnosti SR. Prípravu konkrétnych reforiem, ktoré vychádzajú z tohto plánu, má v rukách ministerstvo školstva a premiér Eduard Heger verí, že sa tejto úlohy zhostilo zodpovedne," zdôraznila Janíková.

Predstavitelia akademickej obce sa vo štvrtok obrátili na premiéra s výzvou, aby pomohol riešiť problematiku novely zákona o vysokých školách. Hovoria o politizácii vysokých škôl a požadujú stiahnutie návrhu z medzirezortného pripomienkového konania.

Reforma má podľa ministerstva školstva priniesť kvalitnejšie vysoké školstvo, funkčné miesta docentov a profesorov, financovanie podľa kvality či skrátenie externého štúdia. Podľa rezortu k novele vysokoškolského zákona prebiehala diskusia rezortu školstva s rektormi a ďalšími aktérmi vo vzdelávaní zhruba rok a pol.