Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Heger:Ak bude napätie medzi Moskvou a Kyjevom eskalovať, prídu sankcie

Premiér SR Eduard Heger odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na summit EÚ v Bruseli vo štvrtok 16. decembra 2021. Foto: TASR/AP

V oblasti zdravotnej agendy premiér zopakoval, že platí dohoda o skrátení platnosti covidpasov na deväť mesiacov - od 1. februára 2022.

Brusel 17. decembra (TASR) - Štvrtkový summit EÚ sa skončil rozlúčkou s českým premiérom Andrejom Babišom a dohodou na témach, ktoré lídri naznačovali už v priebehu dňa. Otvorené zostali otázky súvisiace s cenami energií a lídri budú pokračovať na marcovom summite aj v rokovaniach o bezpečnosti o takzvanom Strategickom kompase EÚ. Uviedol to predseda vlády SR Eduard Heger po skončení rokovaní šéfov vlád a štátov v Bruseli.

Premiér spresnil, že rokovania, ktoré sa skončili o polnoci, vyústili do záverov, ktoré hovoria, že v prípade napätia okolo diania na ukrajinsko-ruských hraniciach členské krajiny budú koordinovať svoje ďalšie úsilie.

"Povedali sme, že v prípade nejakej ďalšej eskalácie by sme nasadili silné a koordinované sankcie. Ale veríme, že to nebude potrebné a že sa bude pokračovať v dialógu v rámci normandského formátu rokovaní," opísal situáciu.

V oblasti zdravotnej agendy premiér zopakoval, že platí dohoda o skrátení platnosti covidpasov na deväť mesiacov - od 1. februára 2022. Príslušný návrh k tomu vydá Európska komisia.

"Predsedníčka Európskej komisie nás ubezpečila, že do konca tohto roka spustí procedúru, ktorá označí jadrovú energiu za udržateľnú," zhodnotil rokovania v oblasti energetiky. Premiér upozornil, že proces, ktorý spustí eurokomisia, bude ďalej prerokovávaný, a vyjadril nádej, že k dohode o tom, či jadrová energia bude povolená pri zelenej tranzícii, dôjde v druhej polovici roku 2022.



Priznal, že diskusie lídrov o tejto téme, ako aj o dôvodoch nárastu cien energií v Európe, boli veľmi náročné a rušné. A keďže názory jednotlivých krajín boli veľmi rozdielne, dohodli sa, že sa k tejto téme vrátia na marcovom summite EÚ.

"Veľa sa hovorilo o volatilite cien energií, o príprave nejakých analytických dát, je to téma, ktorá ešte bude pretrvávať," vysvetlil.

Debaty o ostatných témach ako vonkajšie príčiny migrácie a migračné trasy, ako aj diskusie o bezpečnostnej politike a takzvanom Strategickom kompase EÚ podľa jeho slov prebehli bez problémov. Lídri vôbec prvýkrát v tomto formáte hovorili o Strategickom kompase EÚ. A ako naznačil Heger, tejto téme sa budú venovať aj na ďalších stretnutiach.

spravodajca TASR Jaromír Novak